Hyppää pääsisältöön

Paska juttu – Voisimmeko saada ihmisen tuotokset tuottamaan?

Anu Valve ja Nina Stenros multaenkelit: Hyvin kompostoitunut ihmislanta on kuin humusmultaa
Hyvin kompostoitunut ihmislanta on kuin humusmultaa. Anu Valve ja Nina Stenros multaenkelit: Hyvin kompostoitunut ihmislanta on kuin humusmultaa Kuva: Yle Kuvapalvelu paska juttu

TV1 tiistaista perjantaihin 23. - 26.7.2019 klo 12.50 - 13.20, Areenassa

Tähän on tultu. Ihmisen tuotoksista on tullut jätettä, ongelmajätettä. Miten näin pääsi käymään niin, kysyvät Anu Valve ja Nina Stenros neliosaisessa sarjassa Paska juttu.

Luonnossa ei synny jätettä, vaan kaikki käytetään hyväksi. Myös ihmisen ulosteet ovat olleet osa tätä kiertokulkua. Niistä tuli ongelma vasta, kun ihmiset jämähtivät paikoilleen ja alkoivat lisääntyä.

Huuhdotaan pois silmistä

Ennen kansantuotteemme kärrättiin pelloille tuottamaan uutta satoa. Mutta sitten keksittiin ryhtyä käyttämään vettä tuotostemme siirtämiseen pois silmistä. Mitä siitä mahtoikaan seurata?

Vesivessa on meille itsestäänselvyys emmekä mieti mitä tuotoksillemme tapahtuu sen jälkeen, kun ne jättävät meidät. Puhdistettu vesi kuljettaa aikaansaannoksemme toisten huoleksi. Pois silmistä, pois mielestä.

Ihmisen tuotoksista on tullut jätettä, ongelmajätettä. Miten näin pääsi käymään?
Puhdistettu vesi kuljettaa aikaansaannoksemme toisten huoleksi. Ihmisen tuotoksista on tullut jätettä, ongelmajätettä. Miten näin pääsi käymään? Kuva: Elina Nuortie Yle TV1,paska juttu

Huuhtelukäymälä ei kuitenkaan takaa jätevesien puhdistusta – pikemminkin päinvastoin. Kun jossain maailman kolkassa istumme porsliinille ja laskemme lastimme veteen, voimme lyödä vetoa, että ne päätyvät sellaisenaan lähimpään vesistöön. Näin myös monessa EU:n kaupungissa.

Huono sanitaatio tappaa

Huono sanitaatio on maailman suurin ja tappavin katastrofi. Hoitamattomat ihmisulosteet saastuttavat vesistöt ja tappavat joka päivä tuhansia ihmisiä, enemmän kuin esimerkiksi aids.

Joka kolmas maapallon ihminen elää ilman käymälää. Aliravitsemuksen suurin syy ei olekaan ruoan puute, vaan ulosteiden levittämät sairaudet. Kaikki voisi olla toisin.

Ihmisen tuotoksista on tullut jätettä, ongelmajätettä. Miten näin pääsi käymään?
Ihmistuotoksesta valmistettua multaa. Nyt se on matkalla peltoon lannoittamaan ja parantamaan savimaata. Ihmisen tuotoksista on tullut jätettä, ongelmajätettä. Miten näin pääsi käymään? Kuva: Elina Nuortie Yle TV1,paska juttu

Täydellinen ravintoliuos

Huonosti hoidettuina tuotoksemme tappavat ja saastuttavat, oikein kohdeltuina ne synnyttävät uutta elämää. Jokainen meistä pystyisi omalla tuotannollaan kasvattamaan omat viljansa. Siis ilman keinolannoitteita.

Pissa on lähes täydellinen ravintoliuos, kunhan sen aromeja ei päästä hukkaan ja sen muistaa laimentaa. Kompostoitu kakka estää maan köyhtymisen ja torjuu eroosiota. Kuinka tästä yhtälöstä selviävät Helsingin Viikin jätevedenpuhdistamo ja energiakasvin kasvattaja?

Tuotanto: Yle, 2008. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2016.

Keskustele