Hyppää pääsisältöön

Tee itse kaunis amppeli

Nelj
Nelj Kuva: YLE / Thomas Hagström amppeli

Vanha kunnon amppeli viehättää jälleen. Tämä amppeli on todella helppo projekti, aikaa menee vain tunti ja ommella ei tarvitse pistoakaan: riittää, että osaa tehdä solmun. Samalla vielä pääsee eroon nurkissa lojuvasta vanhasta t-paidasta! Lisäjujua amppeliin saa värjäämällä.

Viherkasvi amppelissa
Viherkasvi amppelissa Kuva: YLE / Hannamari Hoikkala amppeli

OHJEET

T,paita, sakset, ruukkukasvi
T,paita, sakset, ruukkukasvi Kuva: YLE / Hannamari Hoikkala amppeli

Tarvitset yhden ison t-paidan. Mitä isompi koko = sitä enemmän materiaalia. Lisäksi tarvitset sakset sekä kivan ruukkukasvin.

T-paita leikattuna kainaloiden alta kahtia.
1. Leikkaa kainaloiden alta paidan alaosa irti. T-paita leikattuna kainaloiden alta kahtia. Kuva: YLE / Hannamari Hoikkala amppeli
Lähikuva kädestä, jossa sakset, leikataan kangasta.
2. Leikkaa alaosasta toinen sivusauma auki. Lähikuva kädestä, jossa sakset, leikataan kangasta. Kuva: YLE / Hannamari Hoikkala amppeli
Kaksi suorakulmion muotoista kangaspalaa.
3. Taita tämä kangaspala kaksinkerroin ja leikkaa taitetta pitkin. Nyt paloja on kaksi kappaletta. Toista sama vielä kahteen otteeseen: taita kangaspalat kaksinkerroin ja leikkaa taitetta pitkin. Lopulta paloja on kahdeksan kappaletta. Kaksi suorakulmion muotoista kangaspalaa. Kuva: YLE / Hannamari Hoikkala amppeli
Kaksi trikoosuikaletta
4. Venytä kangassuikaleita. Ne alkavat kiertyä rullalle. Kaksi trikoosuikaletta Kuva: YLE / Hannamari Hoikkala amppeli
Amppelin pohjasolmu
5. Kokoa rullalle kiertyneet narut kasaan yhdeksi kimpuksi ja tee solmu. Tässä on amppelin pohja. Amppelin pohjasolmu Kuva: YLE / Hannamari Hoikkala amppeli
Solmu amppelissa
6. Ota nyt kaksi narua kerrallaan ja tee solmu. Yhteensä solmuja tulee neljä kappaletta. Solmu amppelissa Kuva: YLE / Hannamari Hoikkala amppeli
Solmu amppelissa
7. Valitse nyt vierekkäiset narut eri solmuista ja tee uudet neljä solmua. Halutessasi voit solmuja tehdessäsi käyttää kukkaruukkua mittana ja mallailla, miten ruukku asettuu amppeliin parhaiten. Jos haluat amppeliin korkeamman ristikon, voit tehdä vielä kolmannet solmut tai enemmän. Solmu amppelissa Kuva: YLE / Hannamari Hoikkala amppeli
Trikoosuikale kierteellä.
8. Jos haluat viimeistellymmän ulkomuodon, voit kiertää amppelin narut kierteelle (ks. turkoosi, violetti ja vihreä amppeli). Trikoosuikale kierteellä. Kuva: YLE / Hannamari Hoikkala amppeli

Oranssiin ja turkoosiin amppeliin on käytetty molempiin yksi t-paita. Yhdestä paidasta saa myös kaksi ohuempinaruista amppelia (ks. violetti ja vihreä amppeli). Tällöin kahdeksan kangassuikaletta leikataan vielä kertaalleen kahtia ja suikaleita tulee siis yhteensä kuusitoista.


Asettele kasvi amppeliin ja ihaile lopputulosta!

VÄRJÄÄMINEN

Liukuvärjäyksellä saat amppeliin hauskan ilmeen. Alla ohjeet kahteen tapaan tehdä liukuvärjäys:

ORANSSI AMPPELI

Viherkasvi amppelissa
Viherkasvi amppelissa Kuva: YLE / Hannamari Hoikkala amppeli

Helpoiten värjääminen käy suihkutettavalla, vesiliukoisella tekstiilivärillä (esim. Marabou Fashion Spray - noudata pakkauksen ohjeita). Suihkuta väriä eniten amppelin alaosaan ja etene vähitellen ylöspäin haluamaasi korkeuteen asti. Pyörittele amppelia, jotta väriä tulee joka puolelle. Amppelin voi antaa välillä kuivahtaa ja jatkaa myöhemmin, esim. pohjasolmun voi vielä spreijata erikseen läheltä. Ripusta kuivumaan pariksi tunniksi.

TURKOOSI, VIOLETTI JA VIHREÄ AMPPELI

Kolme amppelia ripustettuna puuhun kerrostalon pihalla Helsingin Kalliossa.
Kolme amppelia ripustettuna puuhun kerrostalon pihalla Helsingin Kalliossa. Kuva: YLE / Hannamari Hoikkala amppeli

Liukuvärjäyksen voi tehdä myös perinteisellä veteen sekoitettavalla kangasvärillä (esim. Dylon tai Batik). Seuraa pakkauksen ohjeita värin sekoittamisessa veteen. Jos haluat oikein pehmeästi liukuvan värin, kastele amppeli ennen värjäystä. Kuivaan amppeliin väri tarttuu tiukemmin, ja lopputulos on ärhäkämpi.

Kasta amppeli nyt nopeasti tekstiiliväriin siihen korkeuteen asti, josta haluat liukuvärjäyksen alkavan. Nosta amppeli vedestä niin, että noin 5 cm värjätystä osiosta on veden pinnan yläpuolella ja loppuosaa jää vielä värjäytymään. Käy tarkistamassa esimerkiksi 15 min - 30 min välein ja nosta amppelia vähitellen (esim. noin 5 cm kerrallaan), kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen. Noin parin tunnin sisään värjäyksen pitäisi olla valmis.

Toimittajan lisävinkki: Turkoosin ja violetin amppelin kohdalla kostutin naruista sen noin 15 cm kohdan, jossa liukuvärjäys alkaa, jotta valkoisen ja värjätyn osan välille ei muodostuisi selkeää rajaa. Pohjasolmun ja alaosan jätin kuivaksi, jotta sain alaosaan kunnolla syvän värin. Vihreä amppeli on kostutettu kokonaan ennen värjäystä, ja siinä sävy on kauttaaltaan pehmein.

Paras värjäystulos syntyy kokeilemalla!

Avaa Instagram postaus

Katso miten t-paidasta tehdään amppeli!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän