Hyppää pääsisältöön

Viron meto-huumeen väitettiin herättävän käyttäjässään pesänrakennusvietin

Vuonna 2002 Poliisi-tv kertoi Virossa leviävästä meto-huumeesta. Kuvanauhalle tallentui huumeen vaikutuksen alaisina toikkaroivia opiskelijoita. Meto-pillerit paljastuivat lailliseksi ja reseptivapaaksi yskänlääkkeeksi nimeltä Dexofan, joka oli yksi dekstrometorfaanin monista kauppanimistä.

Meto-huume teki käyttäjästään ensiksi leikkisän.
Meto-huume teki käyttäjästään ensiksi leikkisän. Meto-huume teki käyttäjästään ensiksi leikkisän. Kuva: Yle kuvanauha huumeet

Vuosituhannen alussa Viron opiskelijapiireissä levisi muotihuume, jota kutsuttiin ”metoksi”. Huumetta nautitiin tablettimuodossa, alkoholin kera. Huumeella oli erikoiset vaikutukset. Poliisi-tv:n raporttiin on tallennettu opiskelijoiden huumeidenkäyttöä, joka ensin aiheutti käyttäjissä leikkisyyttä ja myöhemmin kiipeilynhalua.

Kummallisin vaikutus oli kuitenkin illan myötä käyttäjissä herännyt kollektiivinen pesänrakennusvietti. Videonauhalle tallentuneessa tapauksessa opiskelijat ryhtyivät pystyttämään pesäpaikakseen telttaa.

Pillerit panivat käyttäjät ennen pitkää kiipeilemään.
Pillerit panivat käyttäjät ennen pitkää kiipeilemään. Pillerit panivat käyttäjät ennen pitkää kiipeilemään. Kuva: Yle kuvanauha huumeet

Virolainen psykologi Innar Tõru arveli haastattelussa, että ”pesiminen” saattoi olla symboli rajojen ylittämiselle ja yhdeksi kokonaisuudeksi sulautumiselle.

”Voi olla, että yksinäisyyden pelko muuttuu niin suureksi, että yritetään olla paljon yhdessä ja poistaa näin pelko.”

Meto-pilvessä olevat alkoivat lopulta rakentaa itselleen pesää.
Meto-pilvessä olevat alkoivat lopulta rakentaa itselleen pesää. Meto-pilvessä olevat alkoivat lopulta rakentaa itselleen pesää. Kuva: Yle kuvanauha huumeet

Meto-huume paljastui lopulta täysin lailliseksi ja reseptivapaaksi lääkkeeksi. Kyseessä oli Viron apteekeissa 2,5 euroa maksava Dexofan-yskänlääke. Katukaupassa lääkkeen hinta tosin nousi lähes kymmenkertaiseksi. Lääkkeen runsas väärinkäyttö johti siihen, että Virossa pohdittiin pitäisikö yskänlääke muuttaa reseptillä myytäväksi.

Suomessa vastaavanlaista opioidi-johdannaista yskänlääkettä oli niin ikään reseptivapaasti saatavilla. Kotimaisten apteekkien lääkkeeseen oli kuitenkin lisätty sorbitolia (sokerialkoholia), joka liiallisesti nautittuna aiheutti käyttäjälle ripulin.

Kommentit