Hyppää pääsisältöön

Jäitkö yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa? Vielä ehdit hakea

Suunta-palvelun chatissa voi nimettömänä pohdiskella erilaisia opiskeluvaihtoehtoja.

Opiskelijoita Helsingin yliopiston kirjastossa. // Kuva: Yle

Korkeakoulut järjestävät lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille paikoille 13.–27. elokuuta. Opintopolku-nettisivuston mukaan eniten koulutuspaikkoja on haettavissa tekniikan koulutusaloilla ammattikorkeakouluissa.

Mikäli syksyn lisähaussa ei löydy kiinnostavaa alaa, on myös mahdollista hakea oppisopimuskoulutukseen. Oppisopimus.net -sivuilla oppisopimuspaikkaa etsivä voi kirjoittaa oman hakemuksen ja katsoa millaisia oppisopimuspaikkoja työnantajilla on tarjolla.

Pelastakaa lapset ry:n vuodesta 2013 toimineessa Suunta-palvelussa voi pohdiskella nimettömänä erilaisia opiskeluvaihtoehtojaan. Ruuhkaisimpina viikkoina chatissa käydään 50–60 keskustelua. Chat on auki sunnuntaista torstaisin kello 17–22. 

- Aika paljon käydään niitä keskusteluita, että mitä nyt tekisi, jos ei ole saanut sitä opiskelupaikkaa minkä on halunnut, päällikkö Veera Uusoksa

Suunta-palvelun käyttäjät ovat kehuneet sitä, että yhteyttä on helppo ottaa, kun saa itse esittää kysymyksen. Chatissa mukana olevilla ohjaajilla on laajasti tietoa erilaisista opiskeluun, työharjoitteluun ja oppisopimukseen liittyvistä asioista.

- Kun ollaan verkon välityksellä yhteydessä, niin meillekään ei synny ennakkokäsityksiä vaan käsitellään asiaa, joka kerrotaan, Uusoksa sanoo.

Chatin kautta voi ottaa yhteyttä myös silloin, jos ei tiedä, mitä tulevaisuudeltaan haluaa. Uusoksan mukaan tärkeintä on, ettei jää toimettomaksi.

- Paikkakunnasta riippuen on nuorisotoimenpalveluita, harrastustoimintaa, avoimessa yliopistossa voi opiskella. Tekemistä kyllä riittää – kannattaa ahkerasti hakea kaikkea mikä kiinnostaa, Uusoksa sanoo.

Lue myös:

Tällaista on tulevaisuuden työ – lue asiantuntijan kuusi vinkkiä

Yhä useampi nuori harkitsee välivuotta – syynä opiskelualan vaihtamisen vaikeus?