Hyppää pääsisältöön

Mikä pelivideoissa kiehtoo ja miksi niitä katsotaan? Pelivideofanit vastaavat

Viisitoista prosenttia YouTube-videoista on pelivideoita. Niitä on katsottu vuoden 2014 loppuun mennessä yli 364 miljoonaa kertaa.

Minecraft on yksi seuratuimmista peleistä. // Kuva: Mojang

YouTuben tilatuin kanava on ruotsalaisen Felix Kjellbergin PewDiePie-kanava, jolla Kjellberg julkaisee peljon pelivideoita. Kjellberg tienasi videoillaan viime vuonna lähes seitsemän miljoonaa euroa.

Mikä pelivideoissa kiehtoo? Me kaikki olemme nähneet, kun kaverimme pelaavat älypuhelinpelejä tai pleikkaria. Onko se todella niin kiinnostavaa?

On se, mikäli tekijöihin ja faneihin on uskominen.

Verrattuna esimerkiksi elokuvaan, pelitapahtuma on aina erilainen. Jokainen pelaaja on yksilö, ja hän kommentoi sekä reagoi pelin etenemiseen omalla tavallaan.

- Täytyy kuitenkin olla vahva persoona, jotta pystyy luomaan hyvää viihdettä, pelivideoiden tekijä Niko Nikkilä kertoo TubeConissa.

Vahvoja persoonia näyttää löytyvän myös Suomesta. TubeCon-tapahtuman pelivideoiden tekijöiden tapaamispisteellä on kymmenien metrien jono.

YleX haastatteli pelivideofaneja ja kysyi, miksi he katsovat, kun joku pelaa.

Jesse Sohero, 16 vuotta, Luvia

Pelivideoiden seuraaminen antaa Jesse Sokerolle nostalgisen fiiliksen. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

- Seuraan aika paljon pelivideoita. Eniten kiinnostavat vanhemmat pelit, niin sanotut retropelit. Pelasin itsekin niitä ennen. Kun seuraan jonkun muun pelaamista, pääsen kiinni siihen samaan fiilikseen, joka minulla oli, kun pelasin.

- Parhaita pelivideoita ovat ne, jossa pelaaja kommentoi suorituksiaan. Mielestäni hyvää pelivideota voi verrata vaikka urheilulähetykseen.

**Meri-Tuuli Mahlamäki, 16 vuotta, ja Hanna-Mari Mahlamäki, 14 vuotta, Hyvinkää.

Siskokset HAnna-Mari (vas.) ja Meri-Tuuli Mahlamäki ovat pelivideoiden suurkuluttajia. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

- Saamme päivittäin niin paljon ilmoituksia uusista pelivideoista, että emme millään ehdi katsioa kaikkia, vaikka kulutamme pelivideoita monta tuntia päivässä. Eniten kiinnostavat Minecraft, Grand Theft Auto ja erilaiset kauhupelit.

- Pelivideoissa kiinnostaa eniten se tapa, jolla pelaaja pelaa ja kommentoi videoitaan. Ne ovat kaikki niin erilaisia! Osa esimerkiksi pelaa yksin ja osa ryhmässä. Parhaita ovat ne videot, jossa pelaaja kommentoi pelitapahtumia.

Jenna Numminen ja Joa Jokinen, 14 vuotta, Klaukkala

Joa Jokisen ja Jenna Nummisen mukaan Minecraftia on hauskempaa seurata kuin muita pelejä. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

- Seuraamme pelivideoita joka päivä keskimäärin tunnin ajan, mutta joskus paljon enemmänkin. Eniten kiinnostaa Minecraft-pelin seuraaminen. On kiinnostavaa ja hauskaa nähdä, kuinka pelaajat etenevät pelissä ja miten he tekevät ratkaisujaan.

- Pelivideota seuratessa yksittäinen hetki ei ole siistimpi kuin joku toinen. Koko video on huippua seurattavaa. Ei sitä voi verrata minkään muun tapahtuman tai tilaisuuden seuraamiseen.

Lue myös:

Tubettaja MeikkiBeibin viisi vinkkiä: Näin otat täydellisen selfien

YouTuben päällystö luottaa suomalaistubettajiin: Joku heistä on tuleva kansainvälinen tähti