Hyppää pääsisältöön

Ylen uuden valtakunnallisen palvelun nimeksi Yle FOLK

Nuoria pitelemässä älylaitteita
Nuoria pitelemässä älylaitteita Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu yle folk

Yle FOLK on kaikille avoin, verkkopohjainen palvelu, joka kuratoi monipuolisesti internetin ilmiöitä sekä julkaisee suomalaisten itse tekemiä mediasisältöjä verkossa, televisiossa ja radiossa.

Kuka tahansa suomalainen voi hakea mukaan omalla mediaprojektillaan. Tekijöistä ja Ylen edustajista koostuva raati käsittelee tekijöiden hakemuksia kuukausittain ja luovuttaa julkaistavaksi valituille hankkeille kannustimena pienrahoitusta. Lisäksi Yle FOLK kerää yhteen suomalaisia kuraattoreita, sisältödeejiitä, joiden tehtävä on poimia internetin kohinasta kiinnostavimmat kotimaiset ja ulkomaiset ilmiöt ja tapahtumat yhdelle alustalle.

Nimi tuli Porista

Lokakuussa avattavan Ylen uuden palvelun nimi on ratkennut julkisen nimikilpailun kautta. Nimiehdotuksia vastaanotettiin yli 400 ja niistä äänestettiin Ylen sisällä sekä palvelun tekijöiksi hakeneiden kuraattorien keskuudessa. Yle FOLK -nimen keksi porilainen Tuomas Pohjola.

"Lueskelin nimikisan kuvausta siitä, että yleisö tekee itse. Nimi liittyy kansan tekemään materiaaliin", Porista tavoitettu iloisesti yllättynyt nimikilpailun voittaja kuvailee.

Yle FOLK nimeen päädyttiin muun muassa sen monikielisyyden takia. Folk taipuu suomalaiseen suuhun ja se on myös englantia ja ruotsia. Suora suomennos ruotsin kielestä on esimerkiksi kansa, kansakunta ja asukkaat.

"Yle FOLK on monimerkityksellinen ja nimenä iskevä. Esimerkiksi folkloristiikka tutkii ihmisten elämismaailmaa ja kansanomaisia ajattelumalleja, eli kansan tietämystä. Siinä mielessä ollaan myös uuden palvelumme lupauksen ytimessä", kuvailee Ylen television ja Areenan julkaisupäällikkö Risto Kuulasmaa.

Yle FOLK keskeytti suoran televisiolähetyksen

Yle TV2 televisioi lauantai-iltana suorana lähetyksenä Helsingin Hartwall Areenalla järjestetyn TubeCon-tapahtuman. Suoran televisiolähetyksen katkaisi Yle FOLKin lanseerannut minuutin pituinen video, jossa 17 taustoiltaan erilaista suomalaista esittelivät Ylen uuden palvelun nimen. Video on nyt nähtävissä Yle Areenassa »

“ Yle FOLKin lanseerausvideolla esiintyi 17 suomalaista, jotka edustavat mielipiteiltään, sukupuoleltaan, iältään, alkuperältään, uskonnoltaan, vakaumukseltaan ja kieleltään erilaisia taustoja. Yle FOLKin tavoite on luoda Ylen kuratoima koko kansan palvelu, jossa käydään dialogia erilaisia mielipiteitä arvostaen. Sananvapaus ja moniarvoisuus ovat Yle FOLKin lähtökohtia, ketään ei jätetä ulkopuolelle. Yle FOLK ei asetu osapuoliksi kiistakysymyksissä, vaan tarjoaa alustan kohdata ja toteuttaa yhdessä. Yle FOLK on kuratoitu keskustelun foorumi, joka ei ota kantaa minkään aatesuunnan puolesta. Yle FOLK haluaa näyttää omalta osaltaan tietä ulos vastakkainasettelun ilmapiiristä”, Risto Kuulasmaa linjaa.

Yle FOLK aloittaa lokakuussa

Yle FOLK aloittaa toimintansa 2. lokakuuta. Siihen asti voi ehdottaa sisältöjä, ilmoittautua mukaan kuraattoriksi ja suunnitella FOLKille logoa osoitteessa www.yle.fi/folk

Nimilista videon esiintyjistä:

Eero Ettala
Essi Lamppu
Eveliina Lamppu
Fredrika Lindholm
Ina Mikkola
Janne Sarja
Juhani Kenttämaa
Kaitsu Walfrid Rinkinen
Lauri Kivinen
Liisa Nummela
Malachi Usher
Matias Salo
Nadja Kamara
Riku Saaranluoma
Sebastian Tynkkynen
Venla Kokkonen
Veronica Verho

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua