Hyppää pääsisältöön

Historia: Argentiinan varastetut vauvat

Vuosina 1976 - 83 Argentiinan sotilasjuntta vangitutti raskaana olevia naisia ja kaappasi heidän vauvansa adoptoitaviksi hallituksen suosikeille.
Argentiinan sotilasjuntta vangitutti raskaana olevia naisia ja kaappasi heidän vauvansa adoptoitaviksi hallituksen suosikeille. Vuosina 1976 - 83 Argentiinan sotilasjuntta vangitutti raskaana olevia naisia ja kaappasi heidän vauvansa adoptoitaviksi hallituksen suosikeille. Kuva: Yle Kuvapalvelu historia: argentiinan varastetut vauvat

TV1 sunnuntaina 23.8.2015 klo 17.05 – 18.00
Yle Areenassa 30 päivää

Jorge Rafael Videlan johtama sotilasjuntta kaappasi Argentiinassa vallan Juan Perónin leskeltä maaliskuussa 1976. Se merkitsi kuoliniskua pikkuhiljaa heikentyneelle demokratialle.

Valtio jahtasi vastasyntyneitä

Sotilashallinnon aikana maan poliittisia vastustajia katosi ja tuhannet joutuivat maanpakoon, mutta valtio jahtasi myös vastasyntyneitä lapsia.

Vuosina 1976 - 83 sotilasjuntta vangitutti raskaana olevia naisia, pakotti heidät salaisiin synnytyssairaaloihin ja kaappasi heidän vauvansa adoptoitaviksi hallituksen suosikeille. Usein synnyttäneet äidit surmattiin.

Oikea identiteetti järkytys

35 vuotta myöhemmin vauvojen isoäidit ovat liittäneet voimansa yhteen ja löytäneet 107 vauvaiässä varastettua argentiinalaista. Työ on ollut hidasta, sillä heillä ei ole mitään tietoa, mitä nimiä lapsille annettiin, miltä he nykyään näyttävät ja missä elävät.

Dokumentti (Argentine, les 500 bébés volés de la dictature) kuvaa, kuinka useimmille kolmikymppisille oikean identiteetin paljastuminen on ollut järkytys. Ihmiset, joita he ovat pitäneet biologisina vanhempinaan, olivatkin todellisuudessa vauvanryöstäjiä.

Tuotanto: Intuition Films&Docs, Ranska 2012.

Dokumentti on esitetty edellisen kerran TV1:llä 2014.