Hyppää pääsisältöön

Huume-sarjalla jo 2,5 miljoonaa katsojaa

Valkoista jauhetta pöydällä
Valkoista jauhetta pöydällä Kuva: Yle Kuvapalvelu huume-suomen historia

Huume-Suomen historialla oli tv-lähetyksissä lähes 2,3 miljoonaa katsojaa. Lisäksi sitä on Yle Areenan kautta ladattu jo 200.000 kertaa. Neliosaista sarjaa esitettiin MOT:n ohjelmapaikalla 17.8.-7.9., ja sen tekijöinä ovat Riikka Kaihovaara ja Marko Niemi.

Huume-Suomen historia koostuu tv-dokumenteista Kemiallisia unelmia, Sotasisua pillereistä, Tajunnan kumous ja Kontrollin vastaisku. Lisäksi sarjan teemoista on tuotettu dokumentaarista verkkosisältöä. Jaksot ja extra-materiaalit ovat nähtävissä Yle Areenasta. Sarjan on tuottanut Nina Stenros.

Huume-Suomen haastateltavina ovat näkijät ja kokijat, ihmiset, jotka ovat itse olleet tekemisissä huumaavien aineiden kanssa: farmaseutit, lääkintäupseerit, sotilaat, potilaat, kansalaisaktiivit, poliisit ja salakuljettajat. Sarja on tutkivaa journalismia ja yllättäviä faktoja, se herättää tunteita ja keskustelua. Koko viime vuosisadan alkupuoliskon kannabis, oopiumi, morfiini, heroiini ja amfetamiini olivat lääkeaineita, joita satunnaisesti myös väärinkäytettiin. Kaikki aineet otettiin aluksi vastaan avoimin mielin ja suurin toivein. Riskit ja vaarat paljastuivat vasta vähitellen.

Vielä 1960-luvun alku oli viattomien kokeilujen aikaa. Vuosikymmenen loppua kohti huumekokeilut kiihtyivät ja levisivät pienistä taidepiireistä laajojen nuorisojoukkojen keskuuteen. Kontrollikoneisto havahtui ja alkoi kiristää otettaan. Huumeiden käytöstä tuli rikos vuonna 1966.

Nyt viitisenkymmentä vuotta jatkunut tiukan huumekontrollin aika on tullut murroskohtaan. Osa aineista on palaamassa laillisiksi lääkkeiksi. Kannabista määrätään jo MS-tautiin ja kroonisiin kipuihin. Psykedeelien - kuten LSD:n ja psilosybiinin - käyttöä mm. masennuksen hoidossa tutkitaan jälleen.

Huume-Suomen historia. Kaikki neljä jaksoa katsottavissa Yle Areenassa.

Kommentit