Hyppää pääsisältöön

Kun suomalaiset rakensivat kylän Aurinkorannikolle

Espanjan Fuengirolan kaupungin läheisyydessä sijaitsee pieni Los Pacosin kylä. Tämä suomalaisvoimin ja -rahoin rakennettu lomakylä oli usein esillä mediassa 1970-luvulla kyseenalaisten liiketoimien vuoksi. Vuonna 1976 ilmestyneessä Los Petos -dokumentissa käsitellään Los Pacosissa tapahtunutta kiinteistökauppaa sekä siihen liittyviä valuuttahuijauksia.

Suomessa tuolloin vallinneen pääoman niukkuuden sekä vaikean maksutasetilanteen vuoksi Suomen pankki myönsi ulkomaisten kiinteistöjen ja asuntojen ostoon luvan vain erityistilanteissa. Suomesta sai viedä ulkomaille ilman pankin lupaa kerralla 3000 markkaa. Raha oli tarkoitettu matkakuluihin, eikä sitä saanut sijoittaa. "Rahan saa siis viskata taivaan tuuliin tai kumota kurkkuunsa, mutta ei sijoittaa", kertoo dokumentin selostaja ja toimittaja Pentti Järvinen. Suomen pankki valvoi valuuttamääräysten noudattamista ja ilmiantoi kaikki tapaukset poliisille.

Perusteita luvan saamiseen oli esimerkiksi hakijan terveydentila. Lääkärinlausunto, jossa ilmeni potilaan tarvitsevan etelän lämpöä toimi matkalippuna kiinteistöostoksille. Toinen laillinen keino oli lähteä siirtolaiseksi. Tällöin ulkomaille sai viedä aluksi 50 000 markkaa henkeä kohden ja myöhemmin loput omaisuudestaan, kunhan todisti, että ulkomailla asuminen oli pysyvää.

Suomalaisten kiinteistökaupat kohdistuivat pääasiassa Kanarian saarille, Mallorcalle sekä Aurinkorannikolle. "Espanjan tiedotuspalvelun mukaan Suomi oli kolmanneksi suurin ulkolainen sijoittaja Yhdysvaltojen ja Kanadan jälkeen", kertoo toimittaja Pentti Järvinen. Los Pacosia markkinoitiin muun muassa terveyspalveluiden ja huippu-urheilijoiden avulla. Olosuhteet kun olivat urheilijoille otolliset ympäri vuoden ja kylässä toimi suomalainen lääkäri.

Halpojen hintojen ja lämpimän ilmaston lisäksi houkuttimena muuttoon oli Suomen ja Espanjan välinen sopimus, joka antoi maassa asuvalle mahdollisuuden valita maksaako veronsa Suomeen vai Espanjaan. "Koskaan en ole ollut näin rahoissa", oli paljastanut eräs eläkeläinen toimittaja Järviselle.

Kylän perustaja Teuvo Hakulinen harmittelee dokumentissa Suomen tiukkaa valuuttapolitiikkaa ja kokee, että hänen elinkeinoaan ja ammattiaan häiritään tarkoituksellisesti. "Me olemme varmasti tehneet enemmän hyvää propagandaa Suomen puolesta kuin suurlähetystöt yhteensä", kuittaa Hakulinen.

Kiinteistökauppojen oikeudenkäynnit

Los Petos -dokumentissa ilmenee se, kuinka vähän Los Pacosissa oleilevat suomalaiset olivat halukkaita puhumaan omista kiinteistökaupoistaan. Monille Suomen pankin valuuttasäännöstely ja holhouspolittiikka tulivat yllätyksenä. Dokumentissa esiintyvien henkilöiden omien sanojen mukaan kaupantekovaiheessa heillä ei ollut mitään tietoa pankin säädöksistä.

Los Pacosin kiinteistökaupat poikivat satoja oikeustapauksia, sillä vain noin kymmenellä kylän asukkaalla oli paperit kunnossa pankin kanssa.

Alkuvuonna 1976 Myöhäisuutisissa raportoitiin etelänkohteiden kiinteistökaupoista ja niihin kohdistuvista oikeudenkäynneistä. "Suomen pankin valuuttatarkkailuosaston virityskypsiä valuuttarikosjuttuja on tällä hetkellä hyvinkin runsaasti", kertoo toimittaja Risto Lasila.