Hyppää pääsisältöön

Blockfestin tarina: Kaveriporukan unelma kasvoi Pohjoismaiden suurimmaksi hip hop -festariksi

Maailmantähtiä, ug-räppiä ja kyyneleitä Snoop Doggin keikalla – Blockfesteillä voi tapahtua mitä vain.

Elastinen Blockfesteillä 2014. // Kuva: Julius Konttinen

Se ilta oli täynnä unohtumattomia hip hop -keikkoja. Kapasiteettiyksikkö heitti jäähyväisvetonsa, kun taas Pikku G pyrki palaamaan räppiskeneen nimellä Gee. Teinisensaatio Raimssi esiintyi yhdessä Majurin kanssa, joka silloin tunnettiin nimellä Majakka. Suomirapin konkari Fintelligens villitsi yleisön.

Kun lavalle kiipesi viimeisenä yhdysvaltalainen rap-kaksikko Clipse, osa yleisöstä oli jo antanut kaikkensa. Jengi lähti kohti kotia kotimaisen hip hop -illan uuvuttamana, mutta onnellisena. Ehkä seuraavana vuonna nähtäisiin jotain yhtä mahtavaa.

Vuosi oli 2008 ja Tampereella juhlittiin ensimmäistä kertaa hip hop -festivaali Blockfestiä.

Parin tuhannen hip hop -diggarin räppitapahtumasta on kahdeksassa vuodessa kasvanut Pohjoismaiden suurin hip hop-festari, jonne odotetaan tänä kesänä 60 000 kävijää.

Kapasiteettiyksikkö jäähyväiskeikallaan Blockfesteillä vuonna 2008. // Kuva: Blockfest/Samu Hintsa

Juoksupojasta festarituottajaksi

Blockfestin taustalla on alusta asti raatanut sama kaveriporukka. Nykyisin festivaalin vastaavana tuottajana toimiva Kalle Kallonen halusi kahdeksan vuotta sitten luoda hip hop -tapahtuman aikuiseen makuun. Pipefest järjestettiin tuolloin Vuokatissa, mutta festari oli leimautunut teini-ikäisten tapahtumaksi. Lahtelainen Summer Up oli puolestaan vasta aivan tiensä alussa.

- Kalle lähti riskillä liikenteeseen. Hänellä oli niin kova intohimo luoda festari, että hän otti kymppitonnin lainaa frendiltään, Blockfestin toinen tuottaja Mikko Määttänen kertoo.

Kun Kallonen ja Määttänen kohtasivat ensimmäisen kerran, Määttänen oli hip hop -intoilija, joka jakoi tietämystään verkossa muille musadiggareille. Hän julkaisi Tuoreet Platat -nettisivulla levyarvosteluja nimimerkillä Luda. Kallonen tahtoi asiantuntevan Määttäsen mukaan Syvällä pelissä -räppisivustolle.

Parin vuoden päästä kaksikon kohtaamisesta Kallosen suunnitelmat omasta rap-festarista kävivät toteen. Kun ensimmäinen festivaali järjestettiin nimellä Syvällä Pelissä Blockfest, 19-vuotias Määttänen hääräsi lähinnä tapahtuman juoksupoikana.

- Tuolloin mut tunnettiin kasvottomana tyyppinä eli Ludana, joka arvostelee levyjä. Moni yllättyi tajutessaan, että olen Luda. Nykyään meidän kaveriporukka tunnetaan enemmänkin Blockfest-tyyppeinä.

Yleisö fiilistelee vuoden 2009 Blockfesteillä. // Kuva: Blockfest/Samu Hintsa

Aikuisiksi yhdessä Cheekin kanssa

Cheek on kuulunut Blockfestin tarinaan alusta lähtien. Suomen rakastetuin ja vihatuin räppäri on esiintynyt Blockfesteillä jokaisena vuonna. Ensimmäisillä Blockfesteillä Cheek oli nousemassa huippusuosituksi Liekeissä-hittinsä ansiosta. Nyt räppäri järjestää vaikuttavasti paljastetun paluunsa juuri Blockfestissä.

- Tapahtumamme on kasvanut Cheekin kanssa ikään kuin käsi kädessä. Olemme nähneet, miten suomirap on noussut uuteen kultakauteensa, Määttänen kertoo.

"Tapahtumamme on kasvanut Cheekin kanssa ikään kuin käsi kädessä."― Mikko Määttänen

Pelkästään Blockfest ei ole kasvanut Cheekin kanssa, vaan myös festaria järjestävä ydinporukka on varttunut viimeisten kahdeksan vuoden aikana nuorista jätkistä aikuisiksi miehiksi. Ihmissuhdetaitojen tärkeys, liike-elämän lainalaisuudet ja hip hop -festarin järjestämisen kirjoittamat säännöt tulivat kaikki tutuksi kolmen jätkän porukalle, johon kuuluu Kallosen ja Määttäsen lisäksi Joni Siintovaara.

- Ensimmäisinä vuosina opimme ensinnäkin sen, että Cheekin kannattaa esiintyä viimeisenä. On vaan fakta, että Cheek vetää eniten yleisöä, Määttänen sanoo.

Tänä vuonna huippusuositun räppärin paluun vuoksi Blockfestin keikat jakautuvat kolmelle eri lavalle. Ratinan stadion päälava mahdollistaa sen, että festarilla nähdään entistä useampia underground-settejä, joista yksi on kokeellisen suomiräpin pioneeri Dxxxa D & Hzzzt -kokoonpanon veto.

Tempausten festari: ”Sen keikan jälkeen Mikael Gabriel oli aivan fiiliksissä”

Vuonna 2011 tamperelaisräppäri Kalle Kinos toi Blockfest-lavalla SM-korisjoukkueen ja Cheek heitteli 2 500 euroa yleisöön. Seuraavana vuonna Ruudolf ja Karri Koira kurvasivat keikkalavalle autolla.

Määttänen on ylpeä siitä, että Blockfest tunnetaan tempauksistaan. Festarin tuottaja haluaa Blockfestin tarjoavan unohtumattomia fiiliksiä yleisölle.

"Itse itkin, kun Snoop Dogg esiintyi viime vuonna Ilveksen pelipaidassa."― Mikko Määttänen

- Itse rehellisesti sanottuna itkin, kun Snoop Dogg esiintyi viime vuonna Ilveksen pelipaidassa. Ensimmäinen festaripäivä on aina kaikkein stressaavin. Kun näin sen päätteeksi maailmantähden sytyttävän kymmentuhatpäisen yleisön hurmokseen suosikkijoukkueeni paita päällä, oli kyseessä unohtumaton kokemus, Määttänen kuvaa omaa tärkeää Blockfest-hetkeään.

Snoop Dogg esiintyi vuonna 2014 Ilveksen pelipaidassa. // Kuva: Julius Konttinen

Erikoiskeikat ja erilaiset mahdollisuudet toteuttaa luovuutta ovat myös artisteille kesän kohokohtia.

- Moni esiintyjä on ainakin sanonut, että Blockfest on heidän kesänsä huipentuma. En tiedä, onko tosiaan näin vai ovatko kehut pelkkää kohteliasta puhetta, Määttänen sanoo nauraen.

Etenkin monet suomalaiset rap-artistit ovat kuitenkin tehneet juuri Blockfest-keikoistaan ikimuistoisia. Esimerkiksi vuonna 2014 Mikael Gabrielin keikalla vierailivat Jay Z:n hyvä ystävä ja vanha Roc-A-Fella -legenda Memphis Bleek, toinen Roc-A-Fella -legenda Freeway sekä Chung Cvrtier.

- Miklu oli aivan fiiliksissä keikan jälkeen. Tuskin tuollaista vetoa on koskaan nähty Suomessa: suomeksi räppäävän parikymppisen artistin keikalla fiittasi useita maailmantähtiä, Määttänen kertoo.

Ruudolf saapui keikkalavalle autolla vuonna 2012. // Kuva: Blockfest/Samu Hintsa

Haaveissa Eminemin Suomen-keikka

Vaikka Blockfest on saavuttanut Suomen ja Pohjoismaiden festarikentällä vahvan aseman, järjestäjäporukka haluaa sen yhä kehittyvän. Keinot eteenpäin menemiseen ovat täysin omissa käsissä, sillä Blockfest on ainoa suomalainen pitkän linjan rap-festari, joka on samojen järjestäjien omistuksessa. Esimerkiksi lahtelainen Summer Up myytiin tänä kesänä kokonaan HimosLomille.

- Tämä saattaa olla itserakkaasti sanottu, mutta koen, että Blockfest on merkittävin ja kunnianhimoisin hip hop -festivaali Suomessa, Määttänen toteaa.

Tuottajan mukaan festari on saanut vuosien kuluessa lukuisia ostotarjouksia ja jopa sabotointiyrityksiä.

"Tämä saattaa olla itserakkaasti sanottu, mutta koen, että Blockfest on merkittävin hip hop -festivaali Suomessa."― Mikko Määttänen

- En halua mennä niihin sen tarkemmin, mutta missään vaiheessa emme ole halunneet myydä Blockfestiä. Tämä on meille se juttu, jonka tekemiseen on eniten paloa.

Tänä kesänä jotkut innostuivat jo ulkomaalaissivuston harhaanjohtavan markkinoinnin vuoksi luulemaan, että huippusuosittu jenkkiräppäri Eminem saapuisi konsertoimaan Blockfestille. Salaperäisessä hypetyksessä oli kuitenkin kyse Cheekin paluusta. Toiset iloitsivat suomalaisräppärin paluusta, mutta osa pettyi.

- Haluamme olla se festari, joka tuo tulevina vuosina Eminemin ja Draken tasoisia nimiä Suomeen, Määttänen sanoo.

Festarijärjestäjästä on palkitsevinta seurata yleisön reaktioita. Määttäsestä on myös hienoa huomata, että kaveriporukan työ riittää edelleen Pohjoismaiden suurimman räppifestarin järjestämiseen.

- Kallosella on uskomaton kyky hahmottaa ja pitää tapahtuman isot suuntaviivat hyppysissään. Siintovaara on puolestaan yksi aliarvostetuimmista ja asialleen omistautuneimmista ihmisistä, jonka tiedän. On kunnia olla osa tätä tiimiä.

Lue myös:

Mitä Blockfest-esiintyjää odotat eniten? Äänestä!

Virittäydy Blockfestiin jo nyt: Katso Elastisen Rauhassa-keikka

Blockfestin kävijäennätys voi tuplaantua – tänään myyty hämmästyttävät 15 000 lippua

Kuka muu muka – Cheek tekee comebackin Blockfesteillä ja julkaisee uuden biisin

Blockfest laajenee – tätä luvassa