Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kokeilussa Apple Music

Kuva Apple Music -palvelun etusivusta
Kuva Apple Music -palvelun etusivusta Kuva: Gil C/Shutterstock.com arvio

Spotifyn ja Google Play Musicin haastaja tarjoaa perheille suunnattua kimppahinnoittelua ja oikeiden ihmisten taidolla laatimia soittolistoja. Applen uusi suoratoistopalvelu ei kuitenkaan ole parhainta Applea.

Kun Apple vuonna 2003 avasi iTunes Music Storen oli musiikin digitaalinen myynti vielä lapsenkengissä. Jos kappaleensa halusi digitaalisesti, oli ne oikeastaan ripattava itse cd-levyiltä tai hankittava laittomasti suosiotaan vuosituhannen vaihteessa räjähdysmäisesti kasvattaneista vertaisverkkopalveluista.

Toisin ovat asiat vuonna 2015, kun Apple astuu suoratoistopalveluiden maailmaan. Lukuisat suuret palvelut, kuten Google Play Music, Deezer, Spotify, Rdio, Pandora ja Tidal ehtivät houkuttelemaan asiakkaita ennen Applea. Miltä Suomessakin avautunut Apple Music sitten vaikuttaa, onko Apple onnistunut suoratoistopalvelun rakentamisessa ostamansa Beats Musicin päälle?

Apple houkuttelee lapsiperheitä

Apple Music
Apple satsaa perheisiin tarjoamalla halpaa perhepakettia Apple Music apple music

Apple Musiciin on helppo tutustua, vaikka ei etsisikään uutta suoratoistopalvelua. Sitä voi kokeilla ilmaiseksi jopa kolmen kuukauden ajan iPhonella, iPadilla, iPod touchilla, Macilla ja PC:llä, myöhemmin syksyllä myös Androidilla.

Perusmääreet ovat samat kuin muillakin vastaavilla palveluilla. Jokainen niistä tarjoaa kuunneltavaksi noin 30 miljoonan kappaleen katalogia noin 10 euron hintaan. Musiikkia voi kuunnella suoratoistona verkon yli tai ladata levyjä laitteen muistiin offline-kuuntelua varten. Palveluihin on koottu yleensä valmiita soittolistoja eri genreihin tai tunnelmiin tarkoitettuna.

Vaikka Apple Musicin perusmaksu 9,99 euroa kuukaudessa on samassa linjassa muiden palveluiden kanssa, on laaja perhejäsenyys varmasti kiinnostusta herättävä. 14,99 euron hintaan peräti kuusi ihmistä voi käyttää Apple Musicia könttähintään. Käyttö vaatii laitteiden yhdistämistä iCloudin perhejaon kautta. Esimerkiksi Spotify ja Rdio tarjoavat muille perheenjäsenille premium-jäsenyyttä puoleen hintaan eli jo kaksi käyttäjää maksaa saman verran.

Laaja perhejäsenyys on varmasti kiinnostusta herättävä.

Suuri ero esimerkiksi Spotifyhin on se, ettei Apple Musicista ole lainkaan ilmaista versiota, kuten Spotifyn mainoksilla varustetussa (mutta hieman rajatussa) versiossa. Ilmaiseksi voi kuunnella vain Beats 1 -radiokanavaa.

Toisaalta Apple Music tulee esiasennettuna kaikkiin Applen yhteensopiviin laitteisiin, millä on valtava merkitys markkinoinnin kannalta. Tästä kuultiin hyvä esimerkki äskettäin Applen softakehityksestä vastaavalta johtajalta Craig Federighiltä.

Hän paljasti, että puolet iPhonen omistajista käyttää aktiivisesti Muistiinpanot-sovellusta, ja Applen karttaohjelmaa hyödynnetään yli kolme kertaa enemmän kuin seuraavaksi suosituinta iOS:n karttasovellusta. Kumpaakin pidetään yleisesti lähinnä keskinkertaisina palveluina, huomattavasti parempiakin olisi helposti tarjolla. Mutta valmiiksi asennetuilla sovelluksilla on siis selvä etumatka kisassa kuluttajien huomiosta.

Vain Sinulle, ystäväni!

Apple Music Sinulle
Apple Music tarjoaa kuunneltavaa mieltymystesi mukaan Apple Music Sinulle apple music
Olen käyttänyt Apple Musicia yksinomaan iPhonella ja iPadilla. Uudistetussa Musiikki-sovelluksessa on viisi alavalikkoa, joiden avulla liikutaan niin Apple Musicin kuin oman musiikkikirjaston välillä. Ne ovat Sinulle, Uutta, Radio, Connect ja Oma musiikki.

Sinulle-osiossa Apple Musicin taustalla oleva tekoäly ja työvoiman osaaminen näkyvät parhaimmin. Se sisältää myös ihmisten luomia soittolistoja ja käsin valittuja albumeita, joista sinun uskotaan pitävän. Huhujen mukaan palvelulla on 300 ylläpitäjää, joiden tehtävänä on nostaa esiin mielenkiintoista musiikkia. Valinnat perustuvat mieltymyksiin, joista kerrot ohjelmaa ensimmäistä kertaa käynnistettäessä sekä tietysti kuuntelutapoihisi ja tykkäyksiisi.

Ehdotukset ovat toisinaan virkistävän toisenlaisia kuin monet muut soittolistat, kuten esimerkiksi lista, jonka kappaleet nousivat suosioon mainosten taustalla tai kappaleet, joissa on lainattu Kool & The Gangin Jungle Boogieta. Tällaiset listat saavat musiikillisen mielenkiinnon todella heräämään, toisin kuin perinteiset 40 kovinta pop-hittiä -tyyppiset listat.

Uusia ehdotuksia kuunneltavaksi saa esiin päivittämällä näkymän yläreunasta alaspäin vetämällä. Vanhemmat ehdotukset jäävät näkymiin, mikä on hyvä asia, mutta tekee ehdotuksista lähes loppumattoman listan. Onneksi hyvä esillepano auttaa asiaa. Apple Music on visuaalisesti kiinnostavampi ilottelu kansitaidetta ja värejä kuin esimerkiksi Spotify.

Liikaa uusia löytöjä

Apple Music Uutuudet
Uutuuslevyjä ja muuta sisältöä tarjotaan yllin kyllin Apple Music Uutuudet apple music

Uutta-osiossa tarjoillaan nimensä mukaisesti uutta kuunneltavaa, mutta näihin ehdotuksiin omat kuuntelumieltymykset eivät vaikuta. Uutuuksia esitellään runsain mitoin, mikä tarkoittaa tietysti laajaa tarjontaa, mutta samalla se tekee osion myös sekavaksi.

Mukana on liikaa kaikkea aina suosituimmista kappaleista ja uusista albumeista aina videoihin ja soittolistoihin sekä jopa Connectissa jaettuihin sisältöihin. Myös jako herättää kysymyksiä: mitä eroa on uusien albumien ja uusimpien julkaisujen esittelyillä?

Visuaalisesti näyttävä taitto helpottaa sisällön hahmottamista, mutta pitääkö tämän kaiken olla tässä? Ehkä - ainakin jos haluaa erottua muista vastaavista palveluista. Esimerkiksi Spotifyssa uutuudet ovat mielestäni huonosti esillä.

Radiota isolla rahalla

Apple Music Beats1
Radio ei ole kuollut, se elää mobiilissa Apple Music Beats1 apple music

Radio-valikon alta löytyvät tietysti radiokanavat, jotka ovat tuttuja monista muistakin musiikkipalveluista. Tällaisia ovat mm. Charting Now, Pop Hits tai vaikkapa erilaista treenimusiikkia esittelevät listat. Uutisia ja puhettakin on tarjolla BBC World Servicen kautta, mutta erikoinen yksityiskohta on Beats 1 -kanava.

Se on ilmeisen isolla rahalla kasattu radiokanava, jota lähetetään New Yorkista, Los Angelesista ja Lontoosta. Vaikka sitä mainostetaan 24/7-kanavaksi, tulee suoraa lähetystä kuitenkin vain 12 tunnin ajan, loppu on uusintaa.

Vetonauloina ovat brittiläisen julkkis-dj:n Zane Lowen, Dr. Dren ja nimekkäiden artistivieraiden vetämät ohjelmat ja vaihtoehtoinen tapa soittaa musiikkia radiossa. Beats 1:ssa kun ei tunnu olevan mitään tiettyä linjaa tai tyylirajausta, vaan tyylilajit seuraavat välillä karustikin toisiaan.

Tästä syystä kanavasta saattaa välillä olla vaikea saada kiinni. Kaikille kun ei voi tarjota kaikkea. Kovin pitkiä kuuntelusessioita en Beats 1:ssa juuri tästä syystä jaksanut, vaikka kanavaan oli selvästi panostettu ja laatu vaikutti hyvälle. Teknisesti kanava toimi erittäin hyvin ilman katkoja.

Pisteet siitä, että kanavalta tuli tehtyä hyviä biisibongauksia, mikä aina piristää musiikkiviidakossa seikkailua. Parhaillaan soivan kappaleen nimi näkyy ruudussa selvästi, mutta kaipaisin myös jonkinlaista jo soitettujen kappaleiden listaa, jota olisi hauska käydä läpi omalla ajalla. Eiköhän Apple Musickin hyötyisi siitä.

Ping pistettiin uusiksi

Apple Music Connect
Moby kertoi Connectissa olevansa erittäin väsynyt studiossa Apple Music Connect apple music

Vuonna 2010 Apple esitteli Pingin, jonka oli tarkoitus lähentää artisteja ja faneja luomalla oman pienen sosiaalisen mediansa iTunesin osaksi. Se floppasi karmeasti ja suljettiin pari vuotta myöhemmin, mutta Apple yrittää jälleen samaa. Connect on kuin hieman pidemmälle viety versio Pingistä. Artistit voivat julkaista kuvia, videoita ja muuta materiaalia Connectissa, ja käyttäjät voivat puolestaan seurata, kommentoida ja jakaa.

Sisällön katselu ja artistien seuraaminen on ilmaista, mutta toistaminen, tallentaminen ja tykkääminen ei ole mahdollista eli käytännössä tästäkin myynninedistämisestä pitää maksaa. Suhtaudun tähän hieman lakonisesti, koska monet kirjoitukset näyttävät olevan laatua “here’s my new single, love you all, have fun!” Connect on kuitenkin hyvin yksinkertainen rakenteeltaan ja helppo ottaa haltuun.

Laajaa suosiota Connect ei kuitenkaan ole vielä saanut, ainakin jos katsoo artistien kirjoituksiin tulevien kommenttien ja tykkäysten määriä. Joissain tapauksissa kommentteja saattaa olla vain pari sataa, toisissa jopa vain muutamia kymmeniä. Madonnan kirjoitukset sentään tuntuvat pääsevän lähelle jopa 10 000 tykkääjää.

Oma musiikki meiningissä mukana

Apple Music Oma musiikki
Ostetut iTunes-tiedostot ja suoratoistettava musiikki elävät sovussa samassa sovelluksessa Apple Music Oma musiikki apple music

Apple on päättänyt yhdistää Apple Musicin ja käyttäjän iTunesista ostamat musiikkitiedostot yhteen ja samaan sovellukseen. Oma Musiikki -osiossa asuvat jälkimmäiset eli se käytännössä korvaa vanhan Musiikki-sovelluksen.

Omassa musiikissa voi edelleen selata omaa kirjastoa artistien, albumien, kappaleiden, tyylilajien ja säveltäjien mukaan sekä luoda ja järjestellä soittolistoja. Valikot vain ovat aikaisempaa pienemmät ja vaikeammin ymmärrettävät.

Omien musiikkitiedostojen ja Apple Musicin logiikka hämärtyy kun ihmettelee, mitä kunkin kappaleen tai albumin yhteydessä olevista, kolmella pisteellä merkityistä lisävalikoista tapahtuu. Ei käyttäjä välttämättä ymmärrä miksi täsmälleen sama painike tuottaa eri vaihtoehtoja eri tilanteessa. Ongelma piilee tietenkin käyttöliittymän suunnittelussa.

Soittolistojen luomisen kankeus

Soittolistojen luominen on erittäin huonosti toteutettu. Apple voisi tehdä opintomatkan Spotifyn konttoriin. Kun soittolistaan yrittää lisätä kappaleita oman musiikin puolelta, ei tarjolle tule kuin ostettuja musiikkitiedostoja, ei Apple Musicin kappaleita. Ne pitää käydä lisäämässä suoratoistopuolelta.

Apple voisi tehdä opintomatkan Spotifyn konttoriin.

Palvelu myös bugittaa. Esimerkiksi itselläni Apple Musicin kappaleiden lisääminen soittolistoihin ei onnistunut millään iPhonella, mutta täysin samoilla asetuksilla varustetulla iPadilla kertaheitolla. Tähän mennessä syy ei ole selvinnyt.

Kun soittolistan sitten saa koottua, on toki hienoa, että ostetut musiikkitiedostot ja Apple Musicista valitut kappaleet ovat sulassa sovussa yhdessä soittolistassa. Listojen hallinnointi on kuitenkin huomattavasti helpompaa esimerkiksi Spotifyssa.

Miltä Apple Music sitten tuntuu?

Beats Musicin pohjalle rakennettu Apple Music on monipuolinen. Se tarjoaa musiikin suoratoistopalvelun, jonka laajuus ja hinta ovat yhtenevät alan vakiintuneempien toimijoiden kanssa. iTunesia pitkään käyttäneet saavat lisäarvoa siitä, että aiemmin ostettu musiikki ja suoratoistopalvelu on integroitu yhteen sovellukseen.

Käyttöliittymän viilaamisella ja sisällön uudelleenorganisoimisella Apple Musicista saisi erinomaisen.

Lisäarvoa pyritään tuomaan Beats 1 -radiokanavalla sekä ihmisten tekemillä soittolistoilla ja ehdotuksilla, joilla syntyy jotain, mihin niin monien soittolistojen taustalla oleva analytiikka ja tekoäly ei pysty. Tämä vahvuus korostuneekin vielä jatkossa. Lisäksi Applen tuotteiden laaja käyttäjäkunta, kolmen kuukauden ilmainen kokeilu ja halpa perhepaketti auttavat varmasti keräämään maksavia asiakkaita.

Apple Music ei kuitenkaan ole parhainta Applea. Se ei noudata yhtiön aiempia periaatteita siitä, että vähempi on parempi ja käyttökokemus on tärkein. Valikoiden merkitykset jäävät epäselviksi ja alavalikoillakin on alavalikkoja.

Palvelu on kauniista visuaalisuudestaan huolimatta turhan sekava käyttää ja vaatii enemmän yrityksiä ja erehdyksiä kuin vaikkapa iPhonen käyttöönotto kokemattomalta. Käyttöliittymän viilaamisella ja sisällön uudelleenorganisoimisella Apple Musicista saisi erinomaisen.

8.12.2015: Lisätty asiasana.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.