Hyppää pääsisältöön

Oppija luonnollisessa ympäristössään

Oivi-oppija hahmo
Oivikin tietää, ettei oppiminen ole aina helppoa: yle.fi/opijaoivalla Oivi-oppija hahmo Kuva: Yle/Jyrki Valkama oppiminen,opiskeluympäristö

Oppimisen suunnittelu ei ole vain sopivan ajan varaamista opiskelulle. On järkevää suunnitella myös sitä, miten opiskelee.

Kannattaa noudattaa säännöllistä päivä- ja unirytmiä ja tehdä itselleen oikea opiskelulukujärjestys - ja yrittää myös noudattaa sitä. Sopiva opiskeluympäristö (mm. valo ja rauha) on tärkeä: millainen ympäristö auttaa sinua parhaiten keskittymään?

Opi tuntemaan itsesi oppijana. Palkitse ja arvosta itseäsi pienten asioiden tekemisestä: esimerkiksi jo näiden asioiden pohtimisesta. Erityisesti ajatus erilaisista oppimistyyleistä herättää mielenkiintoista keskustelua.

Oivi-oppija hahmo piirtää taululle
Oivi-oppija hahmo piirtää taululle Kuva: yle, kirsi kukkurainen, yle oppiminen tarinoiden avulla oppiminen

Kokeile vaikka tätä - tarinat oppimisen apuna

 • Luo omia muistisääntöjä (esimerkiksi kahdeksas aivohermo tuo liike-, kuulo- ja asentoaistimuksia korvasta = kahdeksikon muotoinen korvakoru)
 • Keksi avainsanoja. Voit myös rakentaa avainsanojen ympärille miellekarttoja.
 • Sijamuodot iltalenkillä: sijoita asiat tietylle reitille tai paikkaan. Tekniikan opiskelu vaati harjoittelua ja sen käyttö automatisoituu harjoittelun myötä. Edellytyksenä on tietenkin, että käytät usein samaa reittiä.
 • Keksi asioille erilaisia yhteyksiä tai liitä ne tuntemaasi asiaan (esim. matto kirjoitetaan englanniksi auto+lemmikki eli carpet) Mitä hupsumpi yhteys on, sen parempi.


 • Ai niin, ja sitten on vielä ne 10 tapaa olla oppimatta...


  Opi ja oivalla -sivusto rohkaisee etsimään vastauksia kysymyksiin: millainen oppija minä olen ja miten minun kannattaa opiskella. Tutki ja kokeile – löydä oma tapasi oppia:yle.fi/opijaoivalla

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

   Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

   Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

   Joonatan on 28-vuotias transmies.

   Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

   Mediataitoja kouluun

   Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.