Oppimisen suunnittelu ei ole vain sopivan ajan varaamista opiskelulle. On järkevää suunnitella myös sitä, miten opiskelee.
Kannattaa noudattaa säännöllistä päivä- ja unirytmiä ja tehdä itselleen oikea opiskelulukujärjestys - ja yrittää myös noudattaa sitä. Sopiva opiskeluympäristö (mm. valo ja rauha) on tärkeä: millainen ympäristö auttaa sinua parhaiten keskittymään?
Opi tuntemaan itsesi oppijana. Palkitse ja arvosta itseäsi pienten asioiden tekemisestä: esimerkiksi jo näiden asioiden pohtimisesta. Erityisesti ajatus erilaisista oppimistyyleistä herättää mielenkiintoista keskustelua.
Kokeile vaikka tätä - tarinat oppimisen apuna
- Luo omia muistisääntöjä (esimerkiksi kahdeksas aivohermo tuo liike-, kuulo- ja asentoaistimuksia korvasta = kahdeksikon muotoinen korvakoru)
- Keksi avainsanoja. Voit myös rakentaa avainsanojen ympärille miellekarttoja.
- Sijamuodot iltalenkillä: sijoita asiat tietylle reitille tai paikkaan. Tekniikan opiskelu vaati harjoittelua ja sen käyttö automatisoituu harjoittelun myötä. Edellytyksenä on tietenkin, että käytät usein samaa reittiä.
- Keksi asioille erilaisia yhteyksiä tai liitä ne tuntemaasi asiaan (esim. matto kirjoitetaan englanniksi auto+lemmikki eli carpet) Mitä hupsumpi yhteys on, sen parempi.
Ai niin, ja sitten on vielä ne 10 tapaa olla oppimatta...
Opi ja oivalla -sivusto rohkaisee etsimään vastauksia kysymyksiin: millainen oppija minä olen ja miten minun kannattaa opiskella. Tutki ja kokeile – löydä oma tapasi oppia:yle.fi/opijaoivalla