Hyppää pääsisältöön

Poliisi kiittelee punkkareita – näin sujuu kohtelias kadunvaltaus

Satapäinen punkkarilauma valtasi kadun Helsingin ydinkeskustassa vastustaakseen yksityisautoilua sekä kaupallista kaupunkikulttuuria. Tempaus sujui niin hyvin, että virkavaltakin äityi kehumaan järjestäjiä.

Katu on punk -tapahtuma houkutteli satoja ihmisiä kadunvaltaukseen // Kuva: Juhani Kenttämaa / YleX

Kansalaistottelemattomuutta voi harrastaa Suomessa myös mallikkaasti. Katu on punk -tapahtuma näytti siitä esimerkkiä, kun punkkarit valtasivat Helsingin Lönnrotinkadun lauantaina 15. elokuuta.

Koko illan kestänyt kadunvaltaus keräsi satoja osanottajia. Punkkarien lisäksi paikalle kokoontui turisteja ja muita satunnaisia ohikulkijoita. Kadunpätkälle pystytettiin äänentoisto sekä lava, jossa illan aikana esiintyi joukko bändejä. Pelkkä meluaminen ja yleinen norkoilu eivät olleet kuitenkaan tempauksen ydintä.

- Tässä on mukana liikennepoliittisia teemoja, kuten onko kaupunki tarkoitettu pelkästään autoille vai onko se tarkoitettu myös ihmisille. Helsingissä on tosi paljon kaupunkikulttuuria, mutta se on todella kaupallista ja kallista. Tässä on kyse ilmaistapahtumasta, jota tehdään itse, ja jossa ihmiset eivät ole vain passiivisia sivustakatsojia, Katu on punk -tapahtumaan osallistunut Elvis kertoo.

Kadunvaltaajat pysäyttivät liikenteen Lönnrotinkadulla lauantaina 15.8.2015 // Kuva: Juhani Kenttämaa / YleX

Lönnrotinkadulle oli saapunut myös virkavaltaa valvomaan tapahtuman kulkua. Poliisin asenne laitonta tempausta kohtaan oli kuitenkin hyvin ymmärtäväinen.

- Pyrimme suhtautumaan tilanteeseen rakentavasti, sillä ihmisillä on oikeus osoittaa mieltä ja järjestää tällaisia tapahtumia. Valtaajat ovat antaneet tilaa ihmisille, jotka ovat halunneet käydä ostoksilla tai päästä omilla autoillaan pois kadunvaltauksen tieltä. Vaikka tanssi ja laulu raikaa, ulkopuoliset ovat voineet kulkea rauhassa valtaajien seassa. Järjestäjälle kiitos, että toistaiseksi kaikki on mennyt tosi kivasti, sanoo Helsingin poliisin ylikonstaapeli Katja Nissinen.

Kuuntele alta, mitä mieltä Katu on punkista olivat vallatun kadunpätkän ravintoloitsija, lähikaupan kassa, turistit sekä Pertti Kurikan Nimipäivien Kari Aalto.

YleX Etusivun raportti punkkarewiden kadunvaltauksesta