Hyppää pääsisältöön

Pekka ja Teija Isorättyän elämä on tutkimusmatka

Pekka ja Teija Isorättyä
Pekka ja Teija Isorättyä Kuva: Franziska Holz pekka ja teija isorättyä

Lapsesta asti toisensa tuntenut pariskunta työstää yhdessä monialaista taidetta muun muassa musiikista ja patsaista, sekä luo liikkuvia robottimaisia veistoksia. Isorättyät näkevät elämänsä ja taiteen tekemisen suurena tutkimusmatkana.

Pekka ja Teija Isorättyän taiteessa hämmästyttävimpiä taidonnäytteitä ovat erilaiset robotit. Aurinkopaneeleilla toimivan, ryömivän, kilpikonnan liikettä tavoittelevan veistoksen lisäksi pariskunta on toteuttanut muun muassa invalideja robotteja, sekä uusimpana kaksimetrisen liikkuvan merenneidon, joka valmistui parin asuessa Kobessa, Japanissa.

Idea merenneitoon syntyi, kun Teija ja Pekka havainnoivat Osakanlahdella kelluvia pulloja ja kiinnostuivat kalamarkkinoiden perkausjätteistä. Merenneidossa on käytetty purjelaivatyyppistä mekaniikkaa.

He päättivät aloittaa meriprojektin jo vuonna 2012 asuessaan Berliinissä. Tuolloin pariskunta hankki purjeveneen, vaikka kumpikaan heistä ei osannut purjehtia.

Invalidit robotit Saksassa vuonna 2011.
Invalidit robotit Saksassa vuonna 2011. Invalidit robotit Saksassa vuonna 2011. Kuva: Pekka ja Teija Isorättyä invalidit robotit

Moderni kulkuripariskunta on asunut Berliinin lisäksi pari vuotta Meksikossa ja viimeisimpänä puoli vuotta Japanissa. Näiden väliin on mahtunut myös paljon lyhyempiä oleskeluja eri puolilla maapalloa.

Isorättyöiden työ ei rajoitu yhteen taiteenlajiin vaan on hyvin monialaista. Taiteilijaparin suurin teos, teräksestä valmistettu yhdeksänmetrinen patsas, Särkynyt lyhty, seisoo Tornion kaupungin edustalla, joen varrella. Myös musiikki näyttelee suurta roolia taiteilijapariskunnan elämässä.

Isorättyöiden näyttely Robotti ja meri avautuu Helsingissä Galleria Sculptorissa 20.8. Pariskunnan invalideja robotteja voi nähdä Voimalamuseon Koneellinen / Maskinell -näyttelyssä 23.8. alkaen.

Isorättyät YouTubessa

 • Testaa millainen matkakumppani sinulle sopisi!

  Testaa millainen matkakumppani sinulle sopisi!

  Etsitkö elämyksiä betoniviidakosta vai haluatko latautua auringossa lähellä puhdasta uima-allasta? Lähdetkö mieluummin eväsretkelle kaukaisimmalle rannalle vai haluatko syödä tuoretta lähiruokaa promenadin parhaassa ravintolassa?

 • Ottaisitko taksikuskin mukaasi ostoksille tai oopperaan?

  Tulevaisuuden taksi voisi tarjota seuraa yksinäiselle.

  Hämmästyin hieman, kun Posti kuljetti kotiin ja asensi paikalleen verkkokaupasta ostamani kodinkoneen ja vei vielä mennessään kierrätettäväksi vanhan laitteen. Kuinka kätevää! Tällaista palvelujen yhdistelyä tarvitaan lisää.

 • Avaruusromua: Kaikki maailman etätyölaiset, rentoutukaa!

  Etätyössäkin voi stressaantua, musiikki auttaa!

  Etätyö on työtä, jota ei tehdä työpaikalla, vaan jossakin muualla. Jotkut ovat sitä mieltä, että etätyö on vähemmän stressaavaa kuin niin kutsuttu toimistotyö, ehkä siksi, että etätyössä työntekijä kokee olevansa vapaampi. Amerikkalainen Ken Elkinson tekee musiikkia yhä kasvavalle etätyöntekijöiden joukolle. Hän on sitä mieltä, että etätyössäkin voi stressaantua ja siihen voi auttaa esimerkiksi musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri