Hyppää pääsisältöön

Haluatko oppia biisinkirjoittajaksi?

Rimlab-pajan LP-pojat
LP-pojat studiossa Rimlab-pajan LP-pojat Kuva: Yle/Maiju Pellikka rimlab

Ympäri Suomea tulevana syksynä järjestettävässä musiikintekopaja Rimlabissa sinulla on mahdollisuus tehdä jopa oma demo tai vain fiilistellä muiden tekemää musiikkia. Lue, millaisia kokemuksia viime keväänä pajaan osallistuneille nuorille Rimlabista jäi.

Musiikkipaja Rimlabissa on mahdollisuus tehdä jopa oma demo samassa studiossa, jossa Mikael Gabrielkin on uransa aloittanut. 16-vuotias Adel ja 14-vuotiaat räppiä tekevät LP-pojat tarttuivat tilaisuuteen, ja nyt heidän kirjoittamansa kappaleet ovat nähtävissä myös Yle Areenassa.


Mikista ja Janskusta muodostuva räppiryhmä LP-pojat on tehnyt räppiä aikaisemminkin ennen pajaan osallistumista. Rimlabissa he pääsivät tekemään musiikkia samassa studiossa, jossa Mikael Gabrielkin on uransa aloittanut.

- Täällä pajassa on helpompi tehdä musiikkia kuin kotona. Täällä on isompi porukka ja saa apua esimerkiksi kappaleen bittien tekemiseen ja miksaukseen.

LP-poikien Yle Areenasta löytyvä rap-kappale Helsinki on ajatuksenvirtaa siitä, mitä heille tulee kaupungista mieleen. Kappaleessa on myös mukana laulamassa Rimlab-pajaan osallistunut Nadja, ja kappale on syntynyt kaikkien kolmen yhteistyönä pajassa saadun kuvatehtävän avulla.

- Meidät jaettiin ryhmään ja me saimme valita kuvan kasasta. Meidän kuvassa oli mies seisomassa jollain asemalla, ja siitä lähti idea Helsingistä kertovaan kappaleeseen. Nadja alkoi miettiä kertosäettä, ja me aloimme keksiä muihin osiin räppiä, LP-pojat kertovat.

Kaikille halukkaille etsitään pajassa myös potentiaalisia esiintymispaikkoja. LP-pojat ovat päässeet pajan kautta esiintymään esimerkiksi Helsingin Narinkkatorille.

- Totta kai esiintyminen oli tosi jännittävää, mutta se meni hyvin!

16-vuotias Adel löysi Rimlab-musiikkipajaan siskonsa avulla. Aikaisemmin Adel oli jo tehnyt musiikkia yksin ja kavereidensa kanssa, mutta kappaleiden aiheita oli välillä hankala keksiä. Pajasta hän sai kuitenkin paljon neuvoja inspiraation saamiseen.

- Tajusin kerran yöllä puhuessani kaverini kanssa, että hänen elämäntilanteestaan syntyisi hyvä kappale. Kaverini ei aluksi tiennyt, että kirjoitan kappaletta hänen elämästään, Adel hymyilee.

Ohjaajat pyrkivät antamaan pajassa osallistujille konkreettisia keinoja kappaleiden kirjoittamiseen ja jakamaan myös omia kontaktejaan musiikkimaailmaan. Pajoihin voi tulla myös vain fiilistelemään muiden tekemää musiikkia, eikä kenenkään ole pakko tehdä edes kokonaista kappaletta valmiiksi. Pajoissa on kuitenkin myös mahdollista tehdä jopa oma demo.

- Täällä saa tehdä demon, mitä on todella vaikea tehdä muualla. Yleensä kellään ei ole tarpeeksi rahaa studioajan varaamiseen, Adel pohtii.

Rimlab-pajaan osallistunut Adel
Rimlab-pajaan osallistunut Adel Kuva: Yle/Maiju Pellikka rimlab

Kappaleet, mitä pajassa ensimmäisen vuoden aikana on tehty, ovat niin laadukkaita, että osa niistä pääsee myös Yle Areenaan kaikkien nähtäväksi. Adel toivoo oman Camera-kappaleensa eksyvän jopa levy-yhtiön nähtäville.

- Se on hyvä juttu, että kappale näkyy netissä, koska tavallaan se on myös promoa. En paljoa mieti siitä, mitä ihmiset kappaleestani ajattelevat. Jotkut tykkäävät ja jotkut ei.

Sibelius-lukiossa syksyllä aloittanut Adel aikoo jatkaa Rimlab-musiikkipajassa niin paljon kuin opinnoiltaan ehtii. Hän suosittelee pajaa kaikille, jotka haluavat ilmaista itseään.

- Jos ei ole musikaalinen, pajaan voi tulla vain ilmaisemaan itseään ja kirjoittamaan biisejä.

Rimlab biisinkirjoituspaja alkaa Helsingissä torstaina 20.8. kello 16.00 nuorten toimintakeskus Hapessa. Muissa kaupungeissa, kuten Joensuussa, Torniossa, Kajaanissa ja Kaarinassa pajat alkavat myöhemmin syksyllä. Seuraa informaatiota osoitteesta www.rimlab.fi ja katso myös muiden pajaan osallistuneiden tekemiä kappaleita Yle Areenasta.

RIMLAB Yle Areenassa

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.