Hyppää pääsisältöön

Historia: Hiroshiman painajainen

Dokumentti Hiroshiman painajainen kertoo atomipommin kauhuista ja epätoivosta silminnäkijöiden kertomusten ja vanhojen valokuvien avulla.
Mitä Hiroshimassa tapahtui 70 vuotta sitten, kun atomipommi tuhosi kaupungin. Dokumentti Hiroshiman painajainen kertoo atomipommin kauhuista ja epätoivosta silminnäkijöiden kertomusten ja vanhojen valokuvien avulla. Kuva: Yle Kuvapalvelu historia: hiroshiman painajainen

TV1 maanantaina 11.7. 2016 klo 19.00 - 19.55
Yle Areenassa 30 päivää

Elokuussa 2015 tuli kuluneeksi 70 vuotta ensimmäisten ja toistaiseksi viimeisten sodassa käytettyjen atomipommien pudottamisesta. Mitä Hiroshimassa todella tapahtui elokuussa 1945 kun atomipommi tuhosi kaupungin.

Hiroshiman pommituspäivänä 6.8.1945 otettiin viisi valokuvaa aivan pommin tuhoalueen ytimestä. Niitä ei ole koskaan näytetty julkisesti ja ne ovat ainoat säilyneet asiakirjat, jotka kuvaavat Hiroshiman asukkaiden reaktioita aivan hyökkäyksen aikoihin.

Käyttämällä uutta teknologiaa dokumentti herättää kuvat henkiin lisäämällä niihin väriä ja liikettä. Dokumentti palaa Hiroshiman tapahtumiin arkistomateriaalin, valokuvien ja silminnäkijöiden kertomusten kautta.

Inside Hiroshima. Tuotanto: Nilaya Productions/NHK, Ranska, 2015. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2015.

Kommentit
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.