Hyppää pääsisältöön

Kathleen MacMahon - rakkaustarina talouskriisin varjossa

Irlantilaiskirjailija Kathleen MacMahon ja esikoisromaani Näin se päättyy
Irlantilaiskirjailija Kathleen MacMahon ja esikoisromaani Näin se päättyy Kuva: Sini Sovijärvi/Yle kathleen macmahon

Kathleen MacMahon räjäytti pankin esikoisromaanillaan This is how it ends, joka nousi vuoden 2012 Lontoon kirjamessujen ehdottomaksi ykköseksi. Kynnys kirjoittaa romaani oli korkea, koska hänen suvussaan on paljon kirjailijoita, journalisteja ja kriitikkoja.

Kathleen MacMahon

 • irlantilainen kirjailija ja uutistoimittaja
 • asuu Dublinissa perheensä kanssa
 • 2012 esikoisteos This is how it ends
 • 2012 Woman of the year for Literature -palkinto Irlannissa
 • 2013 This is how it ends suomennos Näin se päättyy (Jaakko Kankaanpää)
 • 2015 romaani The Long hot summer
Kirjoittaja singahti maailmanmaineeseen yhdessä yössä - koko anglo-saksisen kielialueen kustantajat kaappasivat teoksen valikoimiinsa oitis.

Kohussa oli paljon hyviä puolia. - On mukavaa, että esikoiskirjailijana saa olla "nuori kirjailija" vielä nelikymppisenäkin, kommentoi Kathleen MacMahon kirjan myötä tullutta julkisuutta. Toisaalta tulevat, kirjoittamattomat kirjat aiheuttavat kovia paineita kirjailijalle, jos ensimmäinen kirja sattuu olemaan poikkeuksellisen suuri menestys.

Aikuista rakkautta

Romaanissa Näin se päättyy eletään vuosia 2008 - 2009 Irlannissa. Kaksi aikuista, Bruno ja Addie kohtaavat toisensa, kun vähiten sitä odottavat.

- Aikuisilla ihmisillä on jo takanaan oma historiansa. Siksi heidän tarinansa on kiinnostavampi kuin aivan nuorten ihmisten lempi, sanoo Kathleen MacMahon. Romaanin rakkaustarinan taustalla väijyy tummuvia pilviä, orastavan talouskriisin varjoja. Kirjoittajan kokemus radion uutistoimittajana antaa yhteiskunnallista ja poliittista maustetta tekstiin.

Living in the moment - eletään tätä hetkeä

Vaikeina ja epävarmoina aikoina ihminen oppii arvostamaan elämän yksinkertaisia asioita, pysähtymään ja tarttumaan hetkeen. - Kirjani kertoo nimenomaan hetkessä elämisestä, oli se vaikkapa keittiössä tiskaamista: kun yhtäkkiä vain pysähtyy tuijottamaan ulos ja syventyy meneillään olevaan hetkeen, maalailee Kathleen MacMahon. Kirjailija pitää yllä ihmisen toivoa paremmasta, vaikka olosuhteet ympärillä murenevat.

Latinalainen Amerikka antoi etäisyyttä

Kathleenin insinööri-isän työ vei perheen 1970-luvun alussa Nicaraguaan, jossa se vietti useamman vuoden Samosan hallituksen aikoihin, ennen sandinistien vallankumousta. Kathleen oppi espanjaa, jota hän nyt haluaa treenata paremmaksi. Seuraava etappi perheelle oli Brasilia. Portugalia Kathleen ei harmikseen oppinut, koska kävi kansainvälistä koulua.

Ulkomailla asuminen leimasi nuoren tytön elämää vahvasti ja vaikutti myös myöhempään kirjailijan työhön. Paluu tuttuuteen muukalaisena on monelle kirjailijalle rakas teema, oli poissaolo tapahtunut mistä syystä tahansa.

Pohjavireenä tuleva talouskriisi

Kuin Nokia Suomelle oli Irlannille Waterford Crystal, yritys, jonka romahtaminen 2009 oli koko kansakunnalle kova paikka, vertailee MacMahon kansallisia menetyksiä. Irlantilainen lasi- ja kristallituotteiden huippuvalmistaja sinnitteli vielä muutaman vuoden osittain muiden omistuksessa. Vaikeuksien jälkeen osakkeet siirtyivät suomalaisen Fiskarsin omistukseen vuonna 2015.

Kirjassaan Kathleen MacMahon rakentaa kuvaa Irlantia ja koko maailmaa uhkaavasta talouslamasta. Merkkejä on jo ilmassa, epäonnistumisia voi lukea ihmisten kasvoilta. - Talouskriisi on kuin rutto, joka kulkee talosta taloon. Etukäteen ei voi tietää, mihin taloon se iskee, sanoo kirjailija.

Talouskriisi on kuin rutto, joka kulkee talosta taloon. Etukäteen ei voi tietää, mihin taloon se iskee.― Kathleen MacMahon

Irlanti liittyi Euroopan yhteisöihin (1973) köyhänä maana. Sittemmin Euroopan unioni on käyttänyt Irlantia esimerkkinä taloudellisesta menestystarinasta. Kirjailija suree sitä, että irlantilaiset - kuten hänen oma isänsä - jotka ponnistelivat täysillä talouden rakentamisen puolesta, joutuvat nyt katselemaan vierestä, kun kaikki revitään alas.

Iirin kieli ja Irlannin englanti

Irlannissa jokainen lapsi oppii koulussa 14 vuoden ajan maan ikivanhaa kieltä iiriä. - Iiri on elävä kieli, sitä toki puhutaan, mutta ikävä kyllä ei kovin paljoa. Jostain kumman syystä meistä ei ole tullut kaksikielistä kansakuntaa, sanoo kirjailija MacMahon. Hänen mielestään iiri on äärimmäisen kaunis ja viehkeä kieli, joka ansaitsisi enemmän taitajia.

Irlannin englannista kirjailija on ylpeä. - Vaikka kyseessä on valloittajien kieli, se on juurtunut hyvin. Olemme osanneet jalostaa ja käyttää sitä hyvin, kiteyttää Kathleen MacMahon.

Kirjailijan äänellä

Osa menestyskirjailijan työtä on markkinoida teoksia ympäri maailmaa. Yhä vähemmän aikaa jää kirjoittamiselle. Kaikkien kirjailijoiden ei ole helppo esiintyä, eivätkä he aina lue mielellään otteita kirjoistaan itse. Toisin on Kathleen MacMahonin kohdalla, hän on sujuva ja karismaattinen esiintyjä.

Irlantilaiskirjailija Kathleen MacMahon ja esikoisromaani This is how it ends (Näin se päättyy 2013)
Irlantilaiskirjailija Kathleen MacMahon ja esikoisromaani This is how it ends (Näin se päättyy 2013) Kuva: Sini Sovijärvi/Yle kathleen macmahon
Kirjailija Kathleen MacMahon lukee suomalaisyleisölle katkelman esikoisteoksestaan. MacMahonin teksti etenee mutkattomasti. Kaunis Irlannin aksentti on harvinaista herkkua kuulijalle. Kohtauksessa tarkkaillaan orastavan talouslaman ensi oireita. Koska kupla särkyikään?

Haastattelu syyskuussa 2013 Helsingissä.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!