Hyppää pääsisältöön

Musiikkia olemassaolon taustalle - Avaruusromua 23.8.2015

Kaiuttimia talon seinässä.
Kaiuttimia talon seinässä. Kuva: YLE Kuvapalvelu kaiuttimia talon seinässä.

Joka päivä 160 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa kuulee taustamusiikkia, muzakia. Elokuvaohjaaja ja taiteilija Mika Taanila sanoo, että muzakilla on skitsofreeninen tehtävä: sen pitää olla mahdollisimman huomaamatonta ja epädramaattista, mutta samalla sen pitää stimuloida työntekijöitä ja asiakkaita. Sitä on tarkoitus kuulla, mutta ei kuunnella. Ikävä kyllä aitoa muzakia kuulee nykyään yhä harvemmin, sanoo Taanila.

Nykyään julkisissa tiloissa, tavarataloissa, ravintoloissa ja työpaikoilla soi joko radio tai nyttemmin myös esimerkiksi joku tilanteeseen tai tilaan sopivaksi ajateltu Spotify-soittolista.

Aitoa tavaraa saattaa vielä silti kuulla siellä täällä, sanoo Mika Taanila. Sitä pitää vain etsiä, eikä sitä löydä kovin helposti.

Kooste aidosta muzakista:

Siinä on syy ja motivaatio Stimulus Progression -levyn syntyyn: ajatus tallentaa taustamusiikin herkkä kauneus ja sen outo viehätys, ennen kuin se kokonaan katoaa. Kyseessä on kymmentuumainen vinyylijulkaisu, jolla on yksitoista äänikuvaa maamme pääkaupungin paikoista, joissa soi taustamusiikki, aito muzak. Näitä paikkoja ovat muun muassa ravintola Seurahuone, tavaratalo Stockmannin miesten vaateosasto, kauppakeskus Kamppi ja kauppakeskus Forumin parkkihalli.

Avaruusromussa ääniä ja musiikkia olemassaolon taustalle: äänitaidetta, rummutusta vesitornissa, melua Pasilan asemalta, kirjallisia viitteitä ja kansainvälistä osallistumista.

Kuinka ihmeellinen on löydettyjen äänien maailma? Millaista musiikkia syntyy, kun instrumentteina ovat kahdeksan millin harjaterästanko, kaksi valkoviinilasia ja piano? Millaiselta kuulostaa Keravan uuden vesitornin katedraalimaiseksi manittu akustiikka? Voiko kaupunkimelun kokea musiikkina?

Miten yhdistyvät noise, klassinen musiikki, digitaalisynteesi ja lo-fi -estetiikka? Mikä on kahdeksan tuhannen jäsenen Unexplained Sounds Group? Mitä tapahtui Lacklusterin Portal-EPlle?

Mitä ovat epätilat ja miltä ne kuulostavat?

AVARUUSROMUA 23.8.2015 - OHJELMAN MUSIIKKI:
MIKA TAANILA: After The Fact (Stimulus Progression)
TOMUTONTTU: Kuinka yö (Muu for Ears 13 -kokoelma)
JAN ANDERZEN: Helminauha (Muu for Ears 13 -kokoelma)
KEIJO PUUMALAINEN: Riippuvia ääniä + Aurinkosoitto I (Aurinkosoitto)
OLGA PALOMÄKI: Rail Transport (Muu for Ears 13 -kokoelma)
W: III (julkaistu Bles Recordsin kasetilla "W - W", Bles003, 2014)
ANSSI LAIHO: Consider Menzies (Muu for Ears 13 -kokoelma)
VÄÄRISTYMÄ: Ilmeisesti (Scandinavian Experimental Underground 015 Survey -kokoelma)
LACKLUSTER: Mankind (Portal)
FRANS KEDES: Travelling Through Un-Space (nettijulkaisu)