Hyppää pääsisältöön

Pepe & Saimaa mykisti ja villitsi

Yksi vuoden 2014 puhutuimmista musiikkitapauksista oli Pepe Willbergin nousu levylistojen kärkeen. Paluu eturiviin tapahtui suurisointisella, yllättävällä kombinaatiolla Matti Mikkolan ohjastuksessa. Uuden vuosituhannen Saimaa-ilmiötä päästiin kokemaan ensimmäisen kerran livenä Ruisrockissa.

Laulajakonkari Pepe Willberg ja säveltäjä, tuottaja Matti Mikkola aloittivat yhteistyönsä vuonna 2011, jolloin Willberg tutustui Mikkolan vuosien ajan pöytälaatikkoon kirjoittamiin kappaleisiin. Ensimmäisen singlenä julkaistun kappaleen Lyhyenä hetkenä perusteella asianharrastajat osasivat odottaa tulevalta levyltä suuria. Nämä odotukset keväällä 2014 julkaistu albumi täytti monen mielestä leikiten.

Ensimmäisen kerran Mikkolan luotsaamaa suurtuotantoa kuultiin elävänä heinäkuun alussa Ruisrockissa. Willbergin taakse lavalle nousi liki 30-henkinen yhtye ja samankokoinen kuoro. Väenpaljoudesta huolimatta kuvanauhallakaan ei jää epäselväksi, kuka oli illan tähti, siitäkin huolimatta että Willberg itse elehtii äärimmäisen niukasti. Samaa ei voi sanoa Mikkolasta, joka silminnähden suuresti nauttii lavalla olosta.

Tyylillisesti Mikkolan musiikkia voi luonnehtia milloin sinfoniseksi popiksi, funkahtavaksi iskelmäksi tai vaikkapa auringonpaisteiseksi progeksi. Yhdistävä tekijä on suurieleisyys. Elävän arkiston otteissa kuullaan kaksi esimerkkiä, väristyksiä aiheuttavat vastakohtaisuuksille rakentuva Leikitään sekä häpeilemättömän iso Tällä kadulla.

Haastattelussa Willberg ja Mikkola kertovat levyn taustoista. Hyväntuulinen Willberg toteaa käyvänsä nykyisin jopa laulutunneilla, ”mikä on aivan ennenkuulumatonta”. Mikkolan mukaan levynteko sujui lähinnä kahvia juoden ja Willbergin anekdootteja kuunnellen. ”Ja niitähän riitti.”

Syksyllä 2014 Mikkola kertoi tarkemmin kuvioistaan ja retromieltymyksistään Strada-ohjelmassa. "Se kuuskytluvun musiikki oli pop-musiikissa sellasta kokeilun aikaa, ei ollu sellasta yksinkertaistamisen ideaalia. Jos joku yrittäis nykyään tehdä niin kompleksista, edistyksellistä ja erikoista kuin mahdollista, niin palaute media- ja musiikkialalta olis sellainen, että mitä hämyilyä ja jazzailua tää on, mee sä vaan hakeen niitä apurahojas."

Tuolloin hänen studiossaan istui Vicky Rosti. Onko 2000-luvun alussa keikkailleen Tehosekoittimen punk-kitaristista tullut old school -starojen pelastaja? "Ei tää oo mikään missio. Nää mitä tähän on tullut on olleet sellaisia erikoislaatuisia ja rakkaita projekteja, en mä halua inflatisoida niiden arvoa. Eli seuraavaks jotain ihan muuta."

Moni valitsi vuoden parhaaksi

Heinäkuussa 2014 Pepe & Saimaa ylitti kultalevyrajan yli 10 000 kappaleen myynnillään. Vuodenvaihteessa 2014-2015 useat mediat valitsivat albumin vuoden parhaaksi ja helmikuussa 2015 se palkittiin Emma-gaalassa vuoden parhaana rockalbumina ja kriitikoiden valintana. Samassa yhteydessä Willberg palkittiin vuoden miessolistina ja Mikkola vuoden tuottajana.

Lue lisää:

Keskustele