Hyppää pääsisältöön

Hurjia suomalaisia

Hilkka Kohonen pisti amerikkalaissotilaat järjestykseen Santo Domingossa.
Hilkka Kohonen sanoo kokemuksesta, ettei hän pelkää perkelettäkään nurinpäin Hilkka Kohonen pisti amerikkalaissotilaat järjestykseen Santo Domingossa. Kuva: Yle Kuvapalvelu hurjia suomalaisia

TV1 maanantaista perjantaihin 6. - 13.6.2016 klo 12.40 - 13.10
Yle Areenassa 30 päivää

Kuka oli Emil Hurja, tuo Time-lehden kanteen päässyt presidentti Franklin D. Rooseveltin luottomies ja kaikkien galluppien isä?

Peter Rambon ajoista lähtien ovat hurjat suomalaiset kunnostautuneet Amerikassa hyvässä ja pahassa; kovina työntekijöinä ja yrittäjinä, mutta myös juopottelevina tappelupukareina ja lakkorintamien vakaumuksellisina lipunkantajina.

Takaa-ajetusta presidenttiehdokas

Liittovaltion poliisin FBI:n takaa-ajamasta Arvo Hallbergista tuli Yhdysvaltain moninkertainen presidenttiehdokas.

Kotiseutu on yhä ylpeä tuosta kommunistipuolueen johtajasta, joka tunnettiin nimellä Gus Hall.

Maahan tyhjätaskuna saapunut Margareta Niiranen taas nousi merkittäväksi liikkeenharjoittajaksi, naisasialiikkeen puolestapuhujaksi ja suomalaissiirtokunnan perustajaksi.

Samoilla seuduilla, Michiganin ja Minnesotan suomalaishaaleilla Viola Turpeinen lumosi soitollaan kuulijansa ja tanssikansan.

Otto – Fidzi-saarten "kuningas"

Kirjailija Antti Tuuri ja toimittaja Rauli Virtanen ovat koonneet kuusiosaiseen sarjaan joukon suurelle yleisölle tuntemattomia hurjia suomalaisia.

Joukkoon mahtuvat niin "kuningas" Otto Toivainen kuin Meksikossa taistellut Valdemar Becker-Bei ja yli sata vuotta sitten Antarktiksella talvehtineet saunanrakentajat.

Näitä naisia ja miehiä yhdistävät hypyt tuntemattomaan maailmaan, sen vaarat ja vainot, seikkailut ja sota sekä tietenkin rakkaus.

Ohjelmasarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2015.

Osa 1: Kuuluisin amerikansuomalainen

Onko Time-lehden kanteen päässyt Emil Hurja, vai FBI:n takaa ajama Arvo Hallberg kaikkien aikojen kuuluisin amerikansuomalainen?

Osa 2: Vakaumuksen vankeina

Nestori Karhula päätyi Australian sokeriviljelmille ja internoiduksi. Leo Fabritius taisteli Espanjassa ja virui Jamaikalla. Oiva Koski toimi natsien kuriirina Berliinissä.

Osa 3: Sannan ja Hilkan komennossa

Sanna Kannasto oli Suomesta paennut poliittinen agitaattori joka sai Kanadan ratsupoliisit peräänsä. Aate oli hänelle kaikki kaikessa. Hilkka Kohonen pisti amerikkalaissotilaat järjestykseen Santo Domingossa. Rohkea nainen ei pelännyt ketään eikä mitään.

Osa 4: Rakkautta ja veriveljeyttä

Kokkolan poika Jacob Wikar hottentottien veriveljenä 1700-luvulla. Säveltäjä R. Raalan salainen rakkaus. Ernst Lindberg buurisodan välskärinä.

Osa 5: Sotilas rakastuu señoritaan

Fredrik Thomas Adlercreutz ja Valdemar Becker-Bei, kaksi 1800-luvun suomalaista "don juania" Latinalaisessa Amerikassa.

Osa 6: Seikkailuja Etelän ristin alla

Abraham Wäst nai maoripäällikön tyttären, mutta oliko Otto Toivainen Fidzi-saarilla kuninkaana? Antarktiksen ensimmäisen saunan rakentajat.

Lisää ohjelmasta

Kommentit