Hyppää pääsisältöön

Mantsinsaaren ainoa asukas Matti Kylmäluoma

Laatokan Mantsinsaari on ollut ihmisen asuttama ainakin 1000-luvulta lähtien. Yhdeksänsataa vuotta myöhemmin saari ehti olla erittäin omavarainen ja elinvoimainen asuinalue, mutta 1990-luvulle tultaessa saari oli enää vain muisto entisestään. Mantsinsaaren ainoa asukas Matti Kylmäluoma pohti A-studion Maailmankuvien haastattelussa omia mahdollisuuksiaan elää ja tulla toimeen saarella.

Neuvostovalta kehotti Mantsinsaaren asukkaita 1970-luvun alussa jättämään asuinpaikkansa. Saarelle jäi lopulta vain kaksi vakituista asukasta: Muurmannin suomalainen Matti Kylmäluoma vaimoineen. Vuonna 1991 Kylmäluoma oli ollut leski jo kuuden vuoden ajan, mutta yhä vain mies asui saarella.

Erakoitunut Kylmäluoma oli kalastaja, turkismetsästäjä, hylkeenpyytäjä, leski ja vielä eläkeläinenkin.

"Nyt se on kaikki mennyt tällain. Minä sanon, että nyt pitää ajatella, että miten tämän saaren saapi elämään."

Talot olivat ränsistyneitä, pellot rehottivat rikkakasveista. Saarelle pääsi kulkemaan mantereelta pengertietä pitkin. Kesäaikaan saarella asui Kylmäluoman lisäksi kuusisataa lehmää.

Kylmäluoma ansaitsi elantonsa pääasiassa turkismetsästyksellä. Vuosittain hän laski pyytäneensä noin kolmesataa piisamia, villiminkkejä, kettuja ja ilveksiä. Kylmäluoma myös viljeli maata omiin tarpeisiinsa, eikä erakon aika ehtinyt ainakaan käydä pitkäksi.

"Ei sitä jouda ikävöimään, kun pitää kaikki paikat pitää kunnossa ja työt tehdä", Kylmäluoma toteaa haastattelussa.

Näytä kartalla (Google)

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto