Hyppää pääsisältöön

Mantsinsaaren ainoa asukas Matti Kylmäluoma

Laatokan Mantsinsaari on ollut ihmisen asuttama ainakin 1000-luvulta lähtien. Yhdeksänsataa vuotta myöhemmin saari ehti olla erittäin omavarainen ja elinvoimainen asuinalue, mutta 1990-luvulle tultaessa saari oli enää vain muisto entisestään. Mantsinsaaren ainoa asukas Matti Kylmäluoma pohti A-studion Maailmankuvien haastattelussa omia mahdollisuuksiaan elää ja tulla toimeen saarella.

Neuvostovalta kehotti Mantsinsaaren asukkaita 1970-luvun alussa jättämään asuinpaikkansa. Saarelle jäi lopulta vain kaksi vakituista asukasta: Muurmannin suomalainen Matti Kylmäluoma vaimoineen. Vuonna 1991 Kylmäluoma oli ollut leski jo kuuden vuoden ajan, mutta yhä vain mies asui saarella.

Erakoitunut Kylmäluoma oli kalastaja, turkismetsästäjä, hylkeenpyytäjä, leski ja vielä eläkeläinenkin.

"Nyt se on kaikki mennyt tällain. Minä sanon, että nyt pitää ajatella, että miten tämän saaren saapi elämään."

Talot olivat ränsistyneitä, pellot rehottivat rikkakasveista. Saarelle pääsi kulkemaan mantereelta pengertietä pitkin. Kesäaikaan saarella asui Kylmäluoman lisäksi kuusisataa lehmää.

Kylmäluoma ansaitsi elantonsa pääasiassa turkismetsästyksellä. Vuosittain hän laski pyytäneensä noin kolmesataa piisamia, villiminkkejä, kettuja ja ilveksiä. Kylmäluoma myös viljeli maata omiin tarpeisiinsa, eikä erakon aika ehtinyt ainakaan käydä pitkäksi.

"Ei sitä jouda ikävöimään, kun pitää kaikki paikat pitää kunnossa ja työt tehdä", Kylmäluoma toteaa haastattelussa.

Näytä kartalla (Google)