Hyppää pääsisältöön

Tarinoita ryhdin takana

Päivikki kynä suussa
Päivikki kynä suussa Kuva: Yle päivikki koskinen

On helppo kuvitella, minkälainen ryhti on rakastuneella, pelokkaalla, tärkeän työurakan valmistuessa, läheisensä menettäneellä, burn-outisssa, tennismatsin voittajalla tai loukatulla. Tiedän monta tapausta, joissa ihmisen koko olemus ja kehon asento on muuttunut, kun elämässä on tapahtunut suuri muutos, kriisi tai helpotus. Mietin, mitkä tunteet ja tarinat muokkaavat omaa ryhtiäni. Ja voinko muokata ryhdilläni tunteitani.

Aivojen ja ryhdin manipulaatiota

Olet ehkä kuullut tutkimuksesta, jossa aivoja huijattiin iloiseksi tekohymyn avulla. Kun hymyssä käytettävät lihakset aktivoituvat, aivoissa syntyy reaktio, joka aiheuttaa hyvän olon tunnetta.
Aivot ovat huijattavissa jopa niin helposti, että jos asetat kynän hampaidesi väliin poikittain (niin pitkälle että suu venyy hymyn kaltaiseen asentoon), välittyy aivoille signaali hymystä ja positiivisuus alkaa vallata mieltä.

Mekanismi toimii myös ryhdin osalta.
Suru vetää hartioita sisäänpäin ja ahdistus pyöristää yläselkää kyttyrään, stressatessa hartiat saattavat nousta korviin. Kumara ryhti huokaa viestiä luovuttamisesta alistuneisuudesta ja väsymyksestä. Kun rintaa avaa, itsevarmuus lisääntyy. (Tunteiden vaikutuksista kehossa juttu täällä)

Aivoja voi manipuloida jälleen. Eräässä tutkimuksessa koehenkilöitä pyydettiin kumartumaan eteenpäin ja tuntemaan kehonsa raskaaksi, pian he tunsivat itsensä masentuneeksi. Hyvä ryhti, avoin rinta, rennot hartiat viestittävät aivoille ”Minulla on rento ja itsevarma fiilis!”

Toki tunnemaailman manipulointi ei käy noin yksioikoisesti, mutta totta on, että mielialaan voi vaikuttaa ryhdin asennolla ja toisin päin, mieliala muokkaa ryhtiä. Keho kantaa tarinoita mukanaan.
(Ps.selkäkivun takana voi olla tunteiden pidättely)

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän