Hyppää pääsisältöön

Saako sinun asioihisi puuttua?

Nainen ja parvi
Nainen ja parvi nyt tai ei koskaan

Parin viikon päästä eli tiistaina 8.9.2015 klo 19 TV1:ltä alkavan Nyt tai ei -koskaan sarjamme iskulause on "Nyt on lupa puuttua toisten asioihin". Ohjelmassa "parvi" -- eli joukko tavallisia suomalaisia ihmisiä -- yrittää löytää ratkaisun kunkin osan päähenkilöä vaivaavaan ongelmaan. Jokaista päähenkilöämme arvelutti etukäteen ajatus siitä, että he päästäisivät 15 ventovierasta sörkkimään elämäänsä. Olivatko he siis ihan hulluja vai todella rohkeita, kun lähtivät mukaan ohjelmaamme?

Onko muilla lupa puuttua sinun asioihisi?

Veikkaan, että useimmat suomalaiset ovat sitä mieltä että ei todellakaan ole.

Entä saatko sinä puuttua muiden asioihin?

Luulen, että tässä kohtaa mielipiteet jakautuvat kahtia. Vaikka emme itse puuttuisi toisten asioihin, varmasti jokainen meistä tuntee jonkun, joka mielellään päällepäsmäröi neuvoo.

(Hassua kyllä, hyvin usein muiden asioihin puuttuva ei pidä siitä, että joku muu yrittää puuttua hänen asioihinsa.)

Kun katsoimme ohjelmamme ensimmäistä osaa yhdessä parven jäsenten kanssa, parven jäsen Vuokko teki tärkeän täsmennyksen.

Vuokolla on kokemusta yhteisöstä, jossa muiden asioihin puututaan voimakkaasti siitä riippumatta toivoiko auttamisen kohde sitä vai ei. Pahimmillaan tällainen pakkopuuttuminen kääntyi itseään vastaan -- pahensi ongelmaa, pilasi ihmissuhteita ja aiheutti syviä traumoja.

Jokainen päähenkilö oli pyytänyt parven ratkomaan häntä vaivaavaa kysymystä.

Vuokko muistutti, että jokainen päähenkilömme oli pyytänyt parven ratkomaan häntä vaivaavaa kysymystä.

Lupa puuttua hänen asioihinsa tuli siis päähenkilöiltä itseltään. Jokaisella päähenkilöllä oli loppuun asti oikeus kieltäytyä parven avusta tai jättää parven ratkaisu omaan arvoonsa.

Välillä erityisen rankan päivän jälkeen jännitimmekin, suostuuko päähenkilö enää seuraavana aamuna puhumaan parvelle... Onneksi suostui.

Vuokon kommentti muistutti minua siitä, että muiden asioihin puuttuminen tuottaa tuloksia todennäköisimmin silloin, kun avun kohde haluaa sitä itse.

Miten puuttua muiden asioihin?

Myös sillä on merkitystä, miten asiaan puututaan.

Joskus olemme niin syvällä omissa ongelmissamme, ettemme näe mikä ongelmamme on -- tai että meillä edes on ongelma. Tällöin toisen kysymys "miten voin auttaa" voi johtaa hämmennykseen ja torjuntaan:

"Mikä ongelma?" "En mä osaa sanoa mitä apua mä tarvitsen." "Jos minä en itse pysty ratkomaan tätä ongelmaa, miten kukaan muukaan voisi sen ratkoa?"

Jos haluat puuttua muiden asioihin auttaksesi heitä pääsemään eteenpäin elämässään, tärkein kysymys mielestäni onkin "saanko auttaa?"

Vasta luvan saamisen jälkeen on aika miettiä mitä apua toinen oikeasti tarvitsee ja voitko sinä edes antaa sitä.

Ohjelmassamme kahdeksan naista vastasi myöntävästi kysymykseen "saammeko auttaa".

Onnistuiko parvi auttamaan heitä selviää osa osalta tiistaista 8.9.2015 klo 19 alkaen.

Milloin sinä olet antanut tai voisit antaa muille luvan puuttua asioihisi?

Vastaa alla olevaan kommenttiosastoon tai ohjelman Facebook-keskusteluun.

Kommentit
 • Mihin maahan sinä matkustaisit?

  Kysyimme katsojilta mihin he haluaisivat matkustaa.

  Nyt tai ei koskaan -ohjelman seitsemännessä jaksossa Anni halusi matkustaa pienten lastensa kanssa ulkomaille, jonka seurauksena kysyimme Nyt tai ei koskaan -ohjelman katsojilta mihin me matkustaisivat jos heille tarjoutuisi mahdollisuus matkustaa unelmakohteeseensa mihin tahansa maapallolla.

 • Vaaditaanko mieheltä vähemmän kuin vaimolta?

  Voiko selittelystä päästä eroon

  Suhtaudummeko eri tavoin naiseen, joka jättää valtaosan perheen kotitöistä miehen tehtäväksi kuin mieheen, jonka vaimo tekee kaikki kotityöt? Entä voiko ylenmääräisestä selittelystä päästä eroon? Sitä pohtivat Nyt tai ei koskaan -sarjan Ingan osan nähneet katsojat Facebookissa ja Twitterissä.

 • "Lahjakkuuksien kaatopaikka, Suomi"

  Parven jäsen kirjoittaa ajatuksiaan Ingan jaksosta.

  Parven jäsen Jarmo näki Ingan runsaassa somen käytössä enemmän potentiaalia kuin ongelmia.