Hyppää pääsisältöön

Suomalainen musiikkivienti ei ole enää vain hevin harteilla – kasvua pari miljoonaa vuodessa

Nightwishin, HIMin ja Amorphiksen lisäksi suomalaista musiikkivientiä vauhdittavat muun muassa Satellite Stories, Sunrise Avenue ja Mirel Wagner.

Mirel Wagner

Suomalaisella musiikkiviennillä ei mene niin huonosti maailmalla kuin usein maristaan ruotsalaisia kadehtien. Erityisesti live-keikat ovat nostaneet suomalaisen musiikkiviennin arvoa. Näin käy ilmi tuoreesta Suomalaisen musiikkiviennin markkina-arvo ja rakenne 2013–2014 -tutkimuksesta.

Suomalaisen musiikkiviennin arvo oli viime vuonna 42,8 miljoonaa euroa. Kasvua viime- ja toissavuoden välillä tapahtui kuusi prosenttia. Edeltävänä vuonna musiikkivienti toi Suomeen 40,4 miljoonaa euroa.

Kasvua on tullut viime vuosina erityisen paljon keikoilta. Vuosina 2013 ja 2014 suomalaiset bändit olivat toistuvia vieraita eurooppalaisilla festivaaleilla, ja monien kiertueet ulottuivat myös Euroopan ulkopuolelle. Esimerkiksi Nightwishin esiintyi saksalaisella Wacken-festivaalilla yli 80 000 hengen yleisölle.

Elävän musiikin vienti ei ollut kuitenkaan yksin metallin varassa, vaan keskeisiä nimiä kiertueilla olivat myös rockyhtyeet Poets Of The Fall, Disco Enseble ja Satellite Stories. Viennin arvo on kaksinkertaistunut elävän musiikin kentällä kuluvan vuosikymmenen aikana.

- Meillä on ollut suuria onnistumisia, ja sen lisäksi maailmalla kiertävien suomalaisten musiikinviejien kenttä on laajentunut. Emme ole enää yksittäisten menestysten varassa, Music Finlandin toiminnanjohtaja Tuomo Tähtinen kertoo.

Kansainvälisesti toimivien suomalaisten kustantajien, laulunkirjoittajien ja tuottajien määrä kasvaa jatkuvasti ja verkostot laajenevat, mikä luo edellytyksiä viennin kasvulle tulevina vuosina. Muun muassa Hank Solo, Joonas Angeria ja MGI ovat menestyneet viime aikoina hyvin.

Lisäksi Digitaalisten palvelujen, kuten suoratoistopalvelujen liikevaihdon ennustetaan kymmenkertaistuvan vuoden 2015 aikana.

Useita kotimaisia onnistujia

Yksi erityisen suuri suomalainen menestystarina maailmalla on ollut viime vuosien aikana Sunrise Avenue. Yhtyeen vuonna 2013 julkaistu Unholy Ground -albumi nousi jo ensimmäisellä julkaisuviikollaan albumimyyntilistan kolmanneksi Saksassa ja saavutti siellä kultalevyrajan. Merkittäviä kansainvälisiä listasijoituksia 2013–2014 saavuttivat myös esimerkiksi HIMin Tears on Tape, joka nousi Billboard Top 200 - listalla sijalle 15. Myös Amorphiksen Circle-levy menestyi loistavasti Saksassa, Japanissa ja Ison-Britannian rock-listalla.

Indie-kentällä suurin arvostelumenestys oli Mirel Wagnerin levy When the Cellar Children See the Light of Day, jonka julkaisi amerikkalainen Sub Pop ja joka voitti vuoden parhaalle pohjoismaiselle levylle annettavan Phonophile Nordic Music Prizen. Muista indie-artisteista kansainvälistä huomiota herättivät esimerkiksi Jaakko Eino Kalevi, joka solmi levytyssopimuksen Domino Recordsin kanssa ja Lenno, joka allekirjoitti levydiilin Casablanca Recordsin kanssa.

Keskiviikkona 26. elokuuta julkaistun Suomalaisen musiikkiviennin markkina-arvo ja rakenne 2013–2014 -tutkimuksen tiedot keräsi Music Finland ja raportin laati Digital Media Finland.