Hyppää pääsisältöön

Teemalauantait syksyllä 2015

Teemalauantaiden tarjontaa syksyllä 2015.
Teemalauantaiden syksyä (vas. oikealle): Rampart, Pariisin varpunen, Kultainen käsivarsi, Super Duper Alice Cooper, Jules ja Jim, Laulu koti-ikävästä, Jättiläinen. Teemalauantaiden tarjontaa syksyllä 2015. Teemalauantai

Teeman lauantai-illoissa Hollywoodia, Halloweenia, koti-ikävää ja kauneutta.

Teemalauantait tarjoavat syksyllä elämysmatkoja muun muassa kauhuun, kauneuteen, tangoon, siirtolaisuuteen ja Amerikan mustan listan aikaan. Luvassa on runsaasti elokuvan historiaa, rikoksia ja rakkautta, mutta myös neuvostojääkiekkoa ja supermalleja.

Syksyn nimiä ovat James Ellroy, Carlos Gardel, Woody Allen, François Truffaut, Frank Sinatra, Edith Piaf, Alice Cooper, Hunter S. Thompson, Johnny Depp, William Shakespeare, Al Pacino, Vjatšeslav Fetisov, Mika Kaurismäki, Isabella Rossellini, Jerry Hall, Robert Altman, Alice Munro, Patrick Modiano, Jättiläisen näyttelijäkolmikko James Dean, Elizabeth Taylor ja Rock Hudson...

Luvassa elokuvia ja dokumentteja, faktaa ja fiktiota – temaattisia kokonaisuuksia, joissa yksi plus yksi on jotain muuta kuin kaksi.

Teemalauantait alkavat aina kello 21, ellei toisin ilmoiteta.

Benicio Del Toro ja Johnny Depp elokuvassa Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa (1998)
Johnny Depp matkalla Las Vegasiin. Benicio Del Toro ja Johnny Depp elokuvassa Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa (1998) pelkoa ja inhoa las vegasissa

29.8.
GONZOILUA

For No Good Reason
Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa (16) (Fear and Loathing in Las Vegas)
Syksyn ensimmäisessä Teemalauantaissa gonzoillaan sekä muutetaan niin tajunnantiloja kuin vähän maailmaakin. Illan avaa dokumenttielokuva gonzojournalisti Hunter S. Thompsonin huuruisten tarinoiden kuvittajasta, taiteilija Ralph Steadmanista. Illan fiktioelokuva on Terry Gilliamin ohjaama, Thompsonin kirjaan perustuva kulttielokuva. Molemmissa on mukana Hunter S. Thompsonin ystävä Johnny Depp.

Looking for Richard, elokuvan juliste.
Al Pacino Shakespearen jäljillä. Looking for Richard, elokuvan juliste. looking for richard,Teemalauantai

5.9.
SHAKESPEARE TOISIN

Looking for Richard (12)
Caesarin on kuoltava (7) (Cesare deve morire)
Teemaillassa nähdään kaksi komeaa, draaman ja dokumentaarin rajat rikkovaa Shakespeare-elokuvaa. Al Pacino etsii Shakespearen ydintä Hollywood-tähtien ja brittinäyttelijöiden kanssa hurmaavassa ja vauhdikkaassa esikoisohjauksessaan. Taviani-veljekset yhdistävät fiktiota ja draamaa vankilassa tapahtuvassa Julius Caesar -tulkinnassa, joka voitti Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2012.
Ilta liittyy alkusyksyn Shakespeare-kokonaisuuteen (Ontto kruunu 1–4 10.–31.8., Kurosawan Ran 4.9.)
HUOM! Ilta alkaa jo klo 20.

Red Army, dokumenttielokuva.
Punakone valmiina. Red Army, dokumenttielokuva. red army,Teemalauantai

12.9.
LÄTKÄÄ!

Red Army
Ihanaa Leijonat ihanaa!
Den glider in – Mestarit!
Jääkiekon kulttuurihistoriaa kulttuurikanavalla! Red Army on Gabe Polskyn ohjaama dramaattinen, absurdi, tunteikas ja vauhdikas dokumenttielokuva Neuvostoliiton legendaarisesta jääkiekkomaajoukkueesta eli punakoneesta sekä maan lähihistoriasta. Tämän tositarinan päähenkilö on entinen huippukiekkoilija Vjatšeslav Fetisov. Red Armyn tv-ensi-ilta siirtyi sopimussyistä viime kevään MM-kisojen alta alkusyksyyn. Silloin tarkoitus oli muistella myös 20 vuoden takaisia tapahtumia, joten muistellaan niitäkin nyt, hiukan jälkikäteen: Teeman lätkäillassa esitetään myös Santtu Luodon vuonna 2010 ohjaama tv-dokumentti jääkiekon MM-finaalista 1995 sekä TV1:n urheilutoimituksen aikalaisreportaasi samasta tapahtumasta.

Matti Pellonpää Mika Kaurismäen elokuvassa Arvottomat (1982).
Matti Pellonpää elokuvassa Arvottomat. Matti Pellonpää Mika Kaurismäen elokuvassa Arvottomat (1982). arvottomat,Teemalauantai

19.9.
MIKA KAURISMÄKI

Mika Kaurismäki, elokuvaohjaaja
Arvottomat (12)
Valehtelija (7)
"Tärkeintä on lähteminen." Teemailta on omistettu elonsa vaelluksen keskitiessä olevalle elokuvaohjaaja Mika Kaurismäelle. Uusi tv-dokumentti seuraa Kaurismäkeä muun muassa tulossa olevan Tyttökuningas-elokuvan kuvauksissa. Illan elokuvina nähdään Kaurismäen läpimurto-ohjaukset Arvottomat (1982) ja Valehtelija (1981), pääosissa Matti Pellonpää, Pirkko Hämäläinen ja Aki Kaurismäki.
Mika Kaurismäki Kino Suomessa. 24.9.–22.10.

Robert Altman. Kuva dokumenttielokuvasta Altman (2014),
Robert Altman. Robert Altman. Kuva dokumenttielokuvasta Altman (2014), Kuva: Michael Grecco / Yle Kuvapalvelu altman,Teemalauantai

26.9.
ROBERT ALTMAN

Täyskäsi(California Split)
Altman (Altman)
Ilta on omistettu amerikkalaiselle mestariohjaajalle, jonka omaperäistä tyyliä kuvailemaan piti luoda aivan uusi adjektiivi: Altmanesque, altmanilainen. Mitä se on? Se selviää sekä illan elokuvassa, joka on suurenmoinen mutta harvoin esitetty uhkapelidraama Täyskäsi (1974), että tv-ensi-iltansa saavassa moniäänisessä dokumenttielokuvassa Altman (2014), jonka on ohjannut Ron Mann.
Altman-dokumentti esitetään myös Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla Helsingissä 17.–28.9.

Ensimmäiset supermallit (About Face), dokumenttielokuva.
Isabella Rossellini ja Jerry Hall. Ensimmäiset supermallit (About Face), dokumenttielokuva. Teemalauantai,teeman muotiviikko

3.10.
KAUNEUDESTA

Ensimmäiset supermallit(About Face: Supermodels Then and Now)
Pretty Ugly – Rumankaunista (Pretty Ugly: Misfit Models)
Teeman muotiviikko huipentuu Teemalauantaihin, jossa pohditaan kauneusihanteita. Ulkonäöstä, kauneudesta, rumuudesta ja vanhenemisesta ovat puhumassa niin ensimmäiset supermallit – Isabella Rossellini, Jerry Hall, Christie Brinkley, Marisa Berenson, China Machado, Beverly Johnson, Paulina Porizkova, Christy Turlington ja kahdeksankymppinen Carmen Dell'Orefice – kuin hörökorvaisen ja harvahampaisen Del Keensin Berliiniin perustaman Misfit Models -toimiston erilaiset mallit. Molemmat dokumentit ovat Suomen-ensi-iltoja.
Teeman muotiviikkoa vietetään 28.9.–4.10.

Julie Christie elokuvassa Kaukana poissa (Away from Her), joka perustuu Alice Munron novelliin.
Julie Christie elokuvassa Kaukana poissa. Julie Christie elokuvassa Kaukana poissa (Away from Her), joka perustuu Alice Munron novelliin. alice munro,Teemalauantai

10.10.
NOBELISTIEN ELOKUVIA

Kaukana poissa (7) (Away from Her)
Lacombe Lucien (16)
Teeman kirjallisessa illassa esitetään kaksi hienoa elokuvaa, jotka perustuvat kahden viimeisimmän Nobel-kirjailijan teksteihin. Sarah Polleyn ohjaama, Alzheimerin taudista, rakkaudesta ja jäähyväisistä kertova Kaukana poissa (2006) perustuu Alice Munron novelliin "Karhu tuli vuoren takaa". Pääosissa ovat Julie Christie, Gordon Pinsent ja Olympia Dukakis. Lacombe Lucien (1974) on viime vuoden Nobel-voittajan Patrick Modianon käsikirjoittama, Louis Mallen ohjaama draama. Se käsittelee Modianon kirjoista tuttua maailmaa: vastarintaliikkeen ja kollaboraattorien Ranskaa toisen maailmansodan aikaan.
Vuoden 2015 Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja julkistetaan 8.10.
HUOM! Ilta alkaa jo kello 20.00.

Woody Harrelson elokuvassa Rampart, ohjaus Oren Moverman.
Woody Harrelson elokuvassa Rampart. Woody Harrelson elokuvassa Rampart, ohjaus Oren Moverman. oren moverman,Teemalauantai

17.10.
RIKOSTEN LOS ANGELES

L.A., rikoselokuvan kaupunki (Los Angeles Film Noir)
Rampart (12)
Ilta on omistettu modernille film noir'lle, Los Angelesin neonvaloissa väikkyville tummille rikostarinoille. Rikoskirjailija James Ellroy on keskeinen hahmo teemaillan avaavassa uudessa tv-dokumentissa. Illan elokuva, Oren Movermanin ohjaama Rampart (2011) perustuu Ellroyn tarinaan. Woody Harrelson esittää korruptoitunutta LAPD:n poliisia, joka joutuu vastuuseen likaisen työn likaisesta tekemisestä. Muissa rooleissa nähdään mm. Ice Cube, Ned Beatty, Anne Heche, Steve Buscemi, Sigourney Weaver ja Robin Wright.

Maan suola (Salt of the Earth), 1954.
Mustan listan elokuva: Maan suola. Maan suola (Salt of the Earth), 1954. musta lista,Teemalauantai

24.10.
HOLLYWOODIN MUSTA LISTA

Musta lista (The Front)
Maan suola (Salt of the Earth)
Woody Allen näyttelee poikkeuksellisesti toisten ohjauksessa Martin Rittin elokuvassa Musta lista (1976). Hän esittää miestä, joka lainaa nimensä Hollywoodin mustalle listalle joutuneelle käsikirjoittajalle 1950-luvun kommunistivainojen aikaan. Elokuvan tekijöissä oli useita entisiä mustalistalaisia, Rittin lisäksi muun muassa käsikirjoittaja Walter Bernstein ja näyttelijä Zero Mostel. Illan toinen elokuva Maan suola (1954) on ainutlaatuinen tapaus amerikkalaisen elokuvan historiassa. Se on tosipohjainen kuvaus kaivoslakosta Uuden Meksikon autiomaassa. Yhteiskuntaluokkien, rotujen ja sukupuolten tasa-arvoa ajavaa neorealistista elokuvaa esitettiin aikanaan vain ay-liikkeen näytöksissä, ja Hollywood Reporter -lehdessä sitä haukuttiin Kremlin sanelemaksi propagandaksi. Elokuvan keskeiset tekijät, käsikirjoittaja Michael Wilson, ohjaaja Herbert J. Biberman ja tuottaja Paul Jarrico olivat kaikki Hollywoodin mustalla listalla.
Teemalla vietetään Sananvapausviikkoa 19.–25.10.

Alice Cooper pitelee irtonaista vauvanuken päätä lavalla vuonna 1972
Super Duper Alice Cooper. Alice Cooper pitelee irtonaista vauvanuken päätä lavalla vuonna 1972 halloween,Teemalauantai

31.10.
HALLOWEEN!
Rocky Horror Show Live
Super Duper Alice Cooper (12)
Elävien kuolleiden synty (16) (Birth of the Living Dead)
Elävien kuolleiden yö (16) (Night of the Living Dead)
Teeman suuri säikyttelypaketti sisältää kaikkea mitä Halloween-juhlinnassa tarvitaan, kauhumusikaalista shokkirockiin, transvestiiteista zombeihin. Illan avaa Rocky Horror -kulttishow'n tuore live-taltiointi Lontoon West Endistä. Show'n luoja, englantilainen näyttelijä Richard O'Brien palasi erikoisnäytökseen yli 20 vuoden tauon jälkeen. Päärooleissa David Bedella, Kristian Lavercombe, Haley Flaherty ja Ben Forster. Vierailevina kertojatähtinä mm. Stephen Fry, Anthony Head ja Emma Bunton. Kauhushow'n jälkeen nähdään dokumenttielokuva Alice Cooperista eli seksin, päihteiden ja rock’n’rollin täyteinen tarina tosielämän tohtori Jekyllistä. Dokumenttielokuva George A. Romeron kauhuklassikon synnystä sekä restauroitu versio itse elokuvasta johdattelevat meidät lopuksi jäykin zombiaskelin vainajien yöhön.
HUOM! Ilta alkaa jo kello 19.10.

Poski poskea vasten, dokumenttielokuva.
Poski poskea vasten: tangoa Suomessa. Poski poskea vasten, dokumenttielokuva. Teemalauantai,mittsommernachtstango

7.11.
TANGON KOTIMAAT

Poski poskea vasten (Mittsommernachtstango)
Tango kahdelle (Sus ojos se cerraron y el mundo sigue andando)
Isänpäivän aatto kuluu tangon tahdissa Suomessa ja Argentiinassa. Viviane Blumenscheinin dokumenttielokuva Poski poskea vasten etsii suomalaisen tangon juuria kolmen argentiinalaismuusikon seurassa. He kiertävät kesäistä Suomea ja tapaavat muun muassa M.A. Nummisen, Reijo Taipaleen ja Aki Kaurismäen, joka väittää tangon syntyneen Suomessa. Illan fiktioelokuva kertoo miehestä, joka ryhtyy Carlos Gardelin kaksoisolennoksi 1930-luvun Buenos Airesissa. Jaime Chávarrin ohjaama Tango kahdelle (1998) on rakkaustarina, tangoelokuva ja kertomus legendan synnystä.

Francois Truffaut: Jules ja Jim. Elokuvajuliste.
Jules ja Jim -elokuvan julistekin on klassikko. Francois Truffaut: Jules ja Jim. Elokuvajuliste. francois truffaut,Teemalauantai

14.11.
FRANCOIS TRUFFAUT

Jules ja Jim (Jules et Jim)
Truffaut ja naisett (Truffaut l'insoumis)
Teemalauantaissa perehdytään yhteen Ranskan uuden aallon ihanimmista elokuvista: François Truffaut'n ohjaama Jules ja Jim (1961) on samalla modernia kerrontaa ja klassinen kolmiodraama maailmansodan myrskyistä, kahdesta miehestä ja heidän kohtalokkaasta naisestaan. Pääosissa ovat Jeanne Moreau, Oskar Werner, Henri Serre ja Marie Dubois. Elokuvan jälkeen nähdään uusi ranskalainen tv-dokumentti Truffaut'sta, hänen elokuvistaan, lapsuudestaan, kapinallisesta puolestaan ja rakkauksistaan.

Laulu koti-ikävästä, dokumenttielokuva. Kuvassa Anna Järvinen.
Laulu koti-ikävästä: Anna Järvinen laulaa. Laulu koti-ikävästä, dokumenttielokuva. Kuvassa Anna Järvinen. Teemalauantai,jussi-palkittu

21.11.
EN FINNE IGEN!

Sovinto (16) (Svinalängorna)
Laulu koti-ikävästä
Elintasopakolaisia? Teemaillassa nähdään kaksi komeaa, monesti palkittua elokuvaa paremman elämän toivossa kotimaansa jättäneistä ihmisistä: ruotsinsuomalaisista. Susanna Alakosken Sikalat-romaaniin perustuva, Pernilla Augustin ohjaama Sovinto kertoo nuoren naisen dramaattisesta lapsuudesta, torjutusta menneisyydestä ja sovinnosta. Se valittiin Pohjoismaiden parhaaksi elokuvaksi 2011. Pääosissa ovat Noomi Rapace, Ola Rapace, Outi Mäenpää ja Ville Virtanen. Illan päättää Mika Ronkaisen ohjaama Laulu koti-ikävästä, Pohjoismaiden parhaana dokumenttielokuvana 2013 palkittu ja kaksi Jussia voittanut musiikillinen dokumenttielokuva isän ja pojan Ruotsin-matkasta, juurettomuudesta ja siirtolaisuudesta.

28.11.
Teeman elokuvafestivaalia vietetään keskiviikosta sunnuntaihin 25.–29.11. Ei erillistä Teemalauantaita.
Festivaalin koko ohjelmisto täällä.

5.12.
Teema menee teatteriin. Ei Teemalauantaita.

Frank Sinatra elokuvassa Kultainen käsivarsi (1955).
Kultainen käsivarsi: Frank Sinatra. Frank Sinatra elokuvassa Kultainen käsivarsi (1955). frank sinatra,Teemalauantai

12.12.
FRANK SINATRA 100 VUOTTA
Sinatra: All Or Nothing At All, osa 1/4
Kultainen käsivarsi (The Man with the Golden Arm)
Teemailta näyttelijä-laulaja Frank Sinatran satavuotispäivän (täsmälleen 12.12.2015) kunniaksi. Illan avaa ensimmäinen osa Alex Gibneyn ohjaamasta, juuri valmistuneesta neliosaisesta dokumenttielokuvasta Sinatra: All Or Nothing At All. Illan elokuva on Otto Premingerin vuonna 1955 ohjaama Kultainen käsivarsi, jossa Sinatra tekee yhden parhaista roleistaan. Sinatra esittää heroinistia, joka yrittää pysyä kuivilla vankilasta päästyään. Muissa tärkeissä rooleissa nähdään Eleanor Parker ja Kim Novak.
Dokumentin muut osat esitetään sunnuntaisin 13.–27.12. klo 21.

Edith Piaf
Edit Piaf. Edith Piaf edith piaf,Teemalauantai

19.12.
ÉDITH PIAF 100 VUOTTA
Édith Piafin parhaat (Edith Piaf: Le concert ideal)
Pariisin varpunen – Édith Piaf (La Môme)
Piaf, intiimisti (Piaf intimate)
Pariisin varpusen satavuotispäivän (täsmälleen 19.12.2015) kunniaksi pitkä ilta Édith Piafia. Ensin nähdään ja kuullaan maailman kuuluisinta chanson-laulajaa itseään arkistojen aarteista kootussa "unelmakonsertissa". Sen jälkeen Marion Cotillard esittää Oscarin arvoisesti Édith Piafia Olivier Dahanin vuonna 2007 ohjaamassa elokuvassa Pariisin varpunen – Édith Piaf. Illan päätteeksi nähdään kotielokuvista koottu dokumentti Piaf, intiimisti.

James Dean ja Elizabeth Taylor elokuvassa Jättiläinen, ohjaus George Stevens.
Elizabeth Taylor ja James Dean elokuvassa Jättiläinen. James Dean ja Elizabeth Taylor elokuvassa Jättiläinen, ohjaus George Stevens. elizabeth taylor,Teemalauantai

26.12.
JÄTTILÄISEN JÄLJILLÄ
Jättiläisen lapset (Children of Giant)
Jättiläinen (12) (Giant)
Tapaninpäivän erikoispitkä teemailta kuluu Jättiläisen jäljillä. Ennen elokuvaa nähtävässä uudessa tv-dokumentissa muistellaan George Stevensin suurelokuvan kuvauksia pienessä Marfan kaupungissa Texasissa. Texasin karjasuvuista, öljypohatoista, rakkauksista ja roturistiriidoista kertovan eepoksen pääosissa ovat Elizabeth Taylor, Rock Hudson ja James Dean. Paitsi Jättiläisen kuvauksista myös James Deanin kuolemasta tuli tänä syksynä kuluneeksi 60 vuotta.

Aki Kaurismäki Mika Kaurismäen elokuvassa Valehtelija (1981).
Lauantai-illoissa luvassa myös onnellisia loppuja. Kuva elokuvasta Valehtelija. Aki Kaurismäki Mika Kaurismäen elokuvassa Valehtelija (1981). valehtelija,Teemalauantai
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa