Hyppää pääsisältöön

Biberin Mysteerisonaattien tulkintavalikoima kasvaa

Varhaisbarokin viuluviikari Heinz Ingnaz Franz von Biber sävelsi vetävää virtuoosimusiikkia, josta elämään ovat jääneet kaksitoista mysteerisonaattia. Ruusukkojuhlaan nikkaroidut sonaatit kuvaavat Jeesuksen elämänvaiheita, mikä parahultaisesti tasapainottaa viuluriehakointia. Sonaateista on viime vuosina ilmaantunut ilahduttavan monia levytyksiä, ja amerikkalaisen Ariadne Daskalakisin versio BIS-yhtiölle löytää oman paikkansa.

Daskalakis / Biber
Daskalakis / Biber uudet levyt

Daskalakis on sikäli poikkeuksellinen nykyviulisti, että hän hallitsee sekä modernin että periodiviulun. Mysteerisonaateissa moderni aksentti kuuluu lievästi periodikielen alta lähinnä siinä, että korukuviot tai fraasit eivät ole kovin rohkeita. Hänen viulunsa soi myös erikoisen muhevasti ja tasaisesti, etenkin kun ottaa huomioon sonaattien erikoiset scordatura-viritykset.

Mysteerisonaattien perustulkinnan teki Andrew Manze, jonka versio on karun sisäistynyt ja continuoltaan yksinkertainen. Julia Wedmanin hiljattainen levytys oli vahvan omakohtainen ja soinnillisesti rikas. Sirkka-Liisa Kaakisen loistoversion hyveinä puolestaan oli kaikkinainen elävyys sekä komppiryhmän ja solistin mehukas yhteispeli. Tässä seurassa Daskalakis erottuu leikkisällä, virtaavalla ja jotenkin kotoisalla tulkintaotteella. On kuin hyvä kerhotäti höystäisi Jeesus-tarinoita Raamatusta. Rytmisesti Daskalakis ja Ensemble Vintage Köln eivät aivan yllä Kaakisen ja Battalian saavuttamaan vapauden ja tarkkuuden symbioosiin, mutta joskus tällainen perusvirtailukin on paikallaan.

BIS-yhtiön muinaisesta hissuttelulinjasta poiketen äänitys on muhevan kuuluva, jopa siinä määrin että continuo-sello hyppää välillä korville ja taustamelukin on kompressoitu esiin. Olennaista levyssä on silti Biberin musiikki, jossa mietiskely, ohjelmallisuus ja virtuositeetti ovat harvinaisen hyvässä ja aikaa kestäneessä tasapainossa.

H.I.F. Biber: Mysteerisonaatit. Georg Muffat: Sonaatti D-duuri. - Ariadne Daskalakis, viulu, ja Ensemble Vintage Köln. (BIS-2096)

Kuuntele Uudet levyt 28.8.2015, toimittajana Kare Eskola.

 • Kapellimestari Juha Kangas on Kokkolan musiikkielämän rakentaja – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 27. marraskuuta!

  Kun kapellimestari Juha Kangas palasi viuluopintojen jälkeen Helsingistä takaisin Keski-Pohjanmaalle, hän ryhtyi Kokkolassa viuluopettajan työn ohessa Keski-Pohjanmaan musiikkiopiston oppilasorkesterin kapellimestariksi. Työskentely lapsiorkesterin kanssa oli alusta pitäen tavoitteellista ja johti lopulta Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin syntymiseen ja orkesteritoiminnan vakiintumiseen Kokkolassa.

 • Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

  Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

  Saara Aittakummun ja Laura Salovaaran vuonna 2008 perustama sopraano- ja alttolaulajista koostuva Kaari-ensemble jatkaa tasaista kehittymistään. Salovaara vastaa ensemblen kuorosoinnin kehittämisestä ja kuoronjohtaja Aittakumpu jakaa aikansa muun muassa Polyteknikkojen Kuoron, Kamarikuoro Kampin Laulun ja mieskuoro Valkian kesken.

 • Anna Clyne jatkaa orkesterimusiikissaan elektroakustisten teostensa äänimaailmaa

  Anna Clyne jatkaa orkesterimusiikissaan elektroakustisten te

  Isobritannialainen säveltäjä Anna Clyne tuli ensin tutuksi etenkin elektroakustisen musiikin tekijänä, mutta on sittemmin päässyt näyttämään kyntensä myös orkesterimusiikin alueella. Uusin julkaisu tehnyt tuloaan jo kauan. Käytännössä se on kooste Clynen teosten orkesteritaltioinneista vajaan kymmenen vuoden ajanjaksolta neljän eri kapellimestarin johtamana.