Hyppää pääsisältöön

Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin ytimessä

Keski-Pohjanmaan kamariorkesterilla on yksi kiistämätön mutta kapea vahvuus - yksinkertaisten, pienimuotoisten Itämeren alueen 1900-luvun jousiorkesterikappaleiden soittaminen. Tällä ohuella kärjellä orkesteri on kiilannut maailmanluokkaan, ja sillä se on tehnyt levyn toisensa jälkeen. Orkesterin uutuus "Silent Moods" on jälleen nautittava - ja jälleen kapea.

Silent Moods / Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri
Silent Moods / Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri uudet levyt

Tiiviin jousisoinnin ja laajahkon väripaletin ohella Keski-Pohjanmaan orkesteria sopii ylistää ohjelmiston tuntemuksesta. Uuden levyn säveltäjänimistä Kapp, Larsson, Fordell, Blomdahl, Oja ja Medins eivät kuulu Itämeren alueen tunnetuimpiin mestareihin, mutta heidän teoksensa soivat raikkaasti ja muodostavat kauniin kaaren. Kapellimestari Juha Kangas orkestereineen mitä ilmeisimmin rakastaa juuri tätä ohjelmistoa, koska soittoa sävyttää henkilökohtaiselta tuntuva rakkaus. Jos Erik Fordellin I folkton ja Tshaikovskin Elegia eivät levyä kuunnellessa pakahduta sydäntä, on syytä tutkailla sielunsa muureja.

Kokonaisuutena soitossa ei heikkoja lenkkejä kuulu. Riittävä keikkailu lienee saanut ohjelmiston istumaan orkesterille kuin hansikas. Äänitys on hieman liian mattapintaiseksi hiottu minun makuuni, mutta sopii melankoliseen ohjelmistoon.

Muuta levystä ei voikaan sanoa - mikä on sen suurin puute. Monen strategian mukaan kärki edellä on paras edetä, mutta alaa pitkään seuranneen kriitikon korvissa Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri tuntuu pysyvän kärki edellä paikoillaan.

"Silent Moods", säv. Villem Kapp, Lars-Erik Larsson, Erik Fordell, Karl-Birger Blomdahl, Einar Englund, Eduard Oja, Jekabs Medins, Aarre Merikanto ja Pjotr Tshaikovski. - Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri/Juha Kangas. (Alba, ABCD 380)

Kuuntele Uudet levyt 28.8.2015, toimittajana Kare Eskola.