Hyppää pääsisältöön

Mattiesko, Kata ja Timo T. A. ysäri-fitnessin tv-lähettiläinä

Fitness oli hottia 1990-luvun alkupuoliskolla. Timo Väyrynen ja Jarmo Friman juonsivat Resepti-ohjelman sarjaa, jossa paikalle kutsuttiin aikakauden julkkiksia kuntoiluvieraiksi. Vieraat kertoivat avoimesti omista elämäntavoistaan ja kuntoharjoittelustaan. Julkkiksilta mitattiin lähetyksessä myös näiden rasvaprosentti.

Toimittaja ja kolumnisti Mattiesko Hytönen astui ohjelmassa ensimmäistä kertaa Suomen kansan eteen fitness-henkilönä ja riisuikin itseään hieman.

Myöhemmin varsin yksityiskohtaisestikin kehonsa rakentamisesta kirjoittanut Hytönen kertoi tuolloin kuntoilevansa viidestä kuuteen kertaan viikossa. Kuntosaliharjoittelun lisäksi mies myös juoksi noin kahdeksan kilometrin lenkkejä. Juontajat Väyrynen ja Friman pitivät määrää hurjana, koska Hytönen oli vuonna 1993 jo viisikymppinen mies.

Mä olen ajatellut että menen arkkuun tässä kunnossa.― Mattiesko Hytönen

Hytösen tavoitteena olivat tiukat, erottuvat lihakset ja säännöllisestä kuntoilusta oli tullut hänelle jopa pieni pakkomielle. Hytönen myös kertoi aikanaan kilpailleensa tavoitteellisesti telinevoimistelussa.
Vartalotyypeiltään ideaaleina hän piti yhdysvaltalaisnäyttelijä Linda Hamiltonia ja venäläistä balettitanssijaa Mihail Baryšnikovia.

Julkkistoimittaja myös tuumaili, että kuntoilutrendit vaihtelivat aina ”buumeittain”. Ohjelmavuonna nousukiidossa oli etenkin kuntonyrkkeily, jota aiemmin oli pidetty perinteisenä työläisurheiluna.

Vaikka Hytönen ei noudattanut mitään erityistä dieettiä, tarkkaili hän ruokavaliotaan kulutuksen mukaisesti: "Ei makkaraa, aika vähän lihaa. -- Sörsseliä, missä on pähkinöitä ja palkovihanneksia."

Ruumiinsa lisäksi Hytönen kertoi treenaavansa kuntosalilla myös päätään.

Pellit auki -ohjelmasarjan juontaja Kata Kärkkäinen (myöhemmin Katariina Souri) saapui Resepti-ohjelmaan kertomaan muun muassa vatsalihasharjoittelustaan.

Playboy-tytöksi vuonna 1988 "identifioitu" Kärkkäinen edusti monelle naiselle ja miehellekin ulkonäöltään ihannetyyppiä. Hän kertoi kuitenkin itse kärsineensä nuoruudessaan ulkonäköpaineista. Vaihto-oppilavuotensa aikana Kärkkäinen oli lihonut kolmetoista kiloa ja hänelle kehittyi vakava syömishäiriö.

Se oli nuorelle naiselle henkisesti kova paikka.― Kata Kärkkäinen puhuu syömishäiriöstään

Oksenteluksi asti kehittynyt sairaus oli onneksi jäänyt jo taakse, mutta Kärkkäinen epäili, ettei koskaan aivan täysin parantuisi syömishäiriöstä.

Myös Kärkkäisellä oli oma urheiluhistoriansa. Hän voitti viisitoistavuotiaana keilailun SM-kultaa tyttöjen sarjassa. Silti hän myönsi, ettei aiemmin ollut pitänyt urheilusta.

Äidiksi tultuaan Kärkkäinen oli aloittanut säännöllisen kuntosaliharjoittelun ja oli jäänyt siihen jo hieman koukkuunkin.

Mediapersoona Timo T. A. Mikkonen esitteli omalla vierailullaan etunojapunnerrustaitojaan. Punnertamista reservin upseerismies piti ennen kaikkea "kasvattavana harjoitteluna". Laajemmin mediaveteraani kuitenkin tarinoi ohjelmassa omasta juoksuharrastuksestaan.

Tuollainen perinteinen suomalainen sotilaskoulutus, johon toivottavasti taas palataan, kun kaikki sellaiset akkamaisuudet on saatu syrjään näistä asioista.― Timo T. A. Mikkonen kuntoilun perusteista

Mikkonen kertoi parhaimmillaan juoksevansa peräti 200 kilometriä viikossa ja oli kokenut puolimaratoonari. Hän myös muisteli mieleenpainuvimpia juoksukokemuksiaan muun muassa juoksijalegenda Lasse Virénin seurassa. Kuntonsa salaisuutena mediapersoona piti tervehenkistä lapsuuttaan, johon liikunta ja urheilu olivat kuuluneet olennaisesti.

Kilpahenkinen urheilu oli näyttänyt myös synkän puolensa. Mikkonen oli nuoruudessaan loukkaantunut vakavasti seiväshypyssä.

Mikkonen oli myös ehtinyt aikanaan toimia Henri Toivosen kartanlukijana ennen rallikuskin tapaturmaista kuolemaa. Mikkonen pitikin modernia moottoriurheilua jopa rankempana kuin useimpia perinteisiä kuntoilumuotoja.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto