Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Saunatuoksu ei ole harmiton tunnelmanluoja - käytä niitä oikein

Saunatuoksupakkauksia kalliolla
Saunatuoksupakkauksia kalliolla Kuva: YLE/Terhi Vuorinen kuningaskuluttaja

Muutamalla tipalla tuoksuöljyä saunan tunnelma vaihtuu savusaunasta eukalyptukselta tuoksuvaan kylpylään. Eteerisiä kasviöljyjä ja parfyymeja sisältävät saunatuoksut eivät kuitenkaan ole vaarattomia hajusteita. Katsojamme hämmästykseksi maahan kaadettu saunatuoksun jämä poltti nurmikonkin keltaiseksi. Minkälaisia aineita kiukaalle oikein kaadetaan?

Pullotettua kesää

Vaasalaisen Emendon saunatuoksupakkausessa on neljä erilaista 10 millilitran tuoksua, jotka sisältävät luonnosta peräisin olevia eteerisiä öljyjä, samoin kuin Hämeenkyrössä sijaitsevan Frantsilan yrttitilan 30 millilitran saunatuoksut. Frantsilan saunatuoksujen kerrotaan olevan luomutuotteita.

Frantsilan saunatuoksu
Frantsilan eteeriset saunatipat on valmistettu Suomessa. Frantsilan saunatuoksu Kuva: Frantsila kuningaskuluttaja
- Eteeriset öljyt valmistetaan kasveista höyrytislaamalla tai uuttamalla, kertoo Frantsilan markkinointipäällikkö Timo Mantere.

Myös tamperelaisen Rento –yrityksen saunatuoksuja mainostetaan kesäisillä tuoksumielikuvilla: ”Koivutervassa tuoksuvat mökkirannan soutuvene ja lämpenevän saunan savut. Kuusimetsän löylyt tuoksuvat neulasille, sammalikolle, mustikan varvuille ja vastapilkotuille saunapuille”. Tuoksut ovat kuitenkin teollisesti valmistettuja parfyymiöljyjä. Rennon tuoksuista vain eukalyptus on luonnontuote.

Mitä heitän saunankiukaalle, kun käytän saunatuoksuja?

Saunatuoksupakkausten kääntöpuolelta löytyy käyttöohje ja pitkä lista varoituksia. Sari Tuhkunen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista korostaa niiden noudattamista.

- Tärkeintä on lukea käyttöohjeet pakkauksen takaa huolella ja suhtautua niihin vakavasti, Tuhkunen toteaa.

Kaikkia tuotteen käyttöön liittyviä varoituksia ei pienestä pakkauksesta löydy.

- Voimassaolevan lain mukaan alle 125 ml:n annoksista ei tarvitse kertoa kaikkia seoksen sisältämiä aineita ja niihin liittyviä varoituksia, kertoo Tuhkunen.

Tukesin Kemikaalituoterekisterin mukaan Emendon terva-saunatuoksu on helposti syttyvää ja sen väärinkäytöstä voi seurata vakavia terveyshaittoja. Nieltynä se päätyy hengitysteihin, sillä vettä kevyempinä eteeriset öljyt reagoivat samalla tavoin kuin bensa, eli ne jäävät veden pinnalle. Jos lapsi sattuisi hörppäämään astiasta, johon on lisätty saunatuoksuja, hän saisi ne ensiksi suuhunsa. Siksi öljy on pakattu pieniin pulloihin josta nestettä tulee vain tippa kerrallaan, sanoo Eeva Punta kemikaalien turvallisuusmerkintöjä laativasta Linnunmaa -asiantuntijapalvelusta.

Emendo SaunatuoksujaEmendon tuoksuöljyn varoitukset
Emendon terva-saunatuoksun varoitusmerkinnät löytyvät kemikaalituoterekisteristä. 10 ml:n pakkaukseen on tähän asti riittänyt tieto seoksen ärsyttävyydestä. Kuva: YLE/Terhi Vuorinen

Saunatuoksuja ei pitäisi koskaan säilyttää saunassa, sillä ne ovat helposti syttyviä. Laimentamattoman tuotteen leimahtamiseen tarvitaan kuitenkin kosketusta tuleen, kertovat Emendon saunatuoksujen turvallisuusmerkinnät laatineet Eeva Punta ja Marjo Pusenius Linnunmaasta.

Uudet varoitusmerkinnät tulossa

Uusia pakkauksia alkaa kuitenkin tulla markkinoille, sillä kuluttajille myytävien seosten varoitusmerkit uudistuivat kesäkuusta 2015 alkaen, kun EU:n alueella siirryttiin kansainväliseen GHS -luokitukseen.

Samalla myös vaarallisuuskriteereitä uudistettiin, joten pakkauksiin saattaa ilmestyä aikaisempaa enemmän varoitusmerkkejä, kertoo Tukesin Tuhkunen. Siirtymäaika kestää 1.6.2017 saakka.

Rennon saunatuoksujen uudistetut pakkaukset ovat jo valmiit, mutta kaupoissa niitä ei vielä ole. Juhannuskoivu- ja viherminttu saunatuoksun uudesta pakkauksesta löytyy viisi varoitusmerkkiä, jotka kertovat tuotteen olevan syttyvää, ärsyttävää, syövyttävää, vakavan terveysvaaran aiheuttavaa ja ympäristölle vaarallista.

Löylytuoksu RentoLöylytuoksun varoitusmerkinnät
Rento-löylutuoksun pakkaus uudistuu lainsäädännön muutoksen myötä. Uuden pakkauksen takakansi varoituksineen on jo suunniteltu, mutta ei vielä kaupoissa. Kuva: YLE/Terhi Vuorinen, Rento Sauna / Kuvankäsittely YLE

Ei koskaan löylyastiaan vaan vasta löylykauhaan

Oikea tapa käyttää saunatuoksua on lisätä löylykauhalliseen kahdesta kuuteen tippaa tuoksuöljyä. Ei siis koskaan löylyastiaan, vaan vasta löylykauhaan veden sekaan. Jos tuoksutipat lisätään suoraan saunasankoon, on riski, että hajustettu vesi päätyy suoraan ihokosketukseen, sanoo Frantsilan Mantere. Lauteiden hämäryydessä on myös hankala arvioida, montako tippaa tuoksuöljyä kauhaan tuli.

Käytä saunatuoksua oikein

 • Lisää tuoksu vasta löylykauhaan
 • Muutama tippa tuoksua riittää
 • Varo roiskimasta ainetta iholle
 • Älä anna ainetta lasten käsiin
 • Älä säilytä pulloa kuumassa saunassa

Hyväntuoksuinen ja pieneen käteen sopivaa pullo ei missään tapauksessa kuulu lasten käsiin.

Helposti syttyvää saunatuoksua ei pidä säilyttää kuumassa saunassa. Lämpö myös pehmentää muovikorkin, jolloin tippasuuttimen tiiviys kärsii, neuvoo Emendon toimitusjohtaja Mikael Finne. Silloin pulloa ravistettaessa voi ihoa ärsyttävää öljyä roiskua silmiin tai ympäri kehoa.

Turvallisen saunatuoksun saa tietysti koivuvihdasta. Mutta se vaatii jalkautumista metsään ja taitoa sitoa kimppu vihdaksi. Tai vastaksi.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.