Hyppää pääsisältöön

Suomalaistaitelija Jani Leinonen kertoo yhteistyöstään salaperäisen Banksyn kanssa: En usko, että hän on vain yksi ihminen

Jani Leinosen töitä on esillä Banksyn antihuvipuisto Dismalandissa. Nykytaitelija ei ymmärtänyt ennen avajaisia kuinka suuresta spektaakkelista näyttelyssä on kyse.

Taiteilija Jani Leinonen vetää Tottelemattomuuskoulua Kiasmassa. // Kuva: Yle/Jussi Mankkinen

Vaikka Banksyn satiiriset graffitit, kuten teos suutelevista poliiseista, tunnetaan ympäri maailmaa, itse taiteilijaa ei tunne kukaan. Mystisen Banksyn uusin tempaus on synkkä teemapuisto Dismaland, joka kritisoi kulutusta ja viihdeteollisuutta. Suomalainen taiteilija Jani Leinonen pääsi mukaan maailmankuulun katutaiteilijan näyttelyyn, kun Banksy kiinnostui Leinosen teoksista Lontoossa.

- Banksy sanoi, että teokseni olivat aivan väärässä paikassa Lontoon taidemessuilla. Ne sopivat hänen mielestään paremmin Dismalandiin kuin taidemessuille, Leinonen kertoo.

Leinosen taide on kerännyt aiemminkin kansainvälistä huomiota ja tunnustusta. Taiteilija muistetaan parhaiten Ronald McDonald -patsaan varastamisesta ja teloittamisesta.

Työskentely Banksyn kanssa oli nykytaiteilija Leinosen mukaan ammattimaista, mutta salaperäistä. Leinonen ei ole yhteistyön aikana päässyt suoraan kontaktiin legendaarisen aktivistin kanssa. Yhteydenpito sujuu samaan tapaan kuin maailmankuulujen pop-tähtien kanssa, joita harva pääsee itse puhuttelemaan.

- Banksyn tuottaja pyysi minua mukaan näyttelyyn. Hän toimitti minulle aina Banksyn viestit sähköpostilla, Leinonen kertoo.

Dismalandissa on esillä kaksi Leinosen teosta: Kerjäläiskyltti ja Your Dreams Are My Nightmares.

Skip Instagram post

Leinonen ei tiennyt etukäteen, kuinka iso näyttely Dismalandista tulee. Nykytaiteilija sai kuulla muiden mukana olevien taiteilijoiden nimet samaan aikaan kuin mediakin. Dismalandissa on esillä tämän hetken tunnetuimpien nykytaiteilijoiden töitä. Mukana on esimerkiksi tuhansin timantein koristellusta pääkalloteoksestaan tunnettu Damien Hirst.

- Olin aivan suu auki, kun kuulin kuinka suuri konseptista tuli. Mietin, että ai tällaisessa olen mukana.

Avajaispäivänä näyttelyyn jonotti tuhansia ihmisiä, vaikka ensimmäinen aukiolopäivä oli varattu vain paikallisille asukkaille. Myös lippujen verkkokauppa kaatui heti avauduttuaan, kun kuusi miljoonaa ihmistä yritti samaan aikaan varata lippuja seuraaville päiville.

"Olin aivan suu auki, kun kuulin kuinka suuri konseptista tuli."― Jani Leinonen

Leinonen ei ole vielä itse päässyt käymään paikan päällä teemapuistossa, sillä häneltä katkesi akillesjänne ennen sen pystyttämistä.

- Olisin halunnut mennä ripustamaan näyttelyä, mutta loukkaantumisen takia en pystynyt. En ole siis vielä tavannut ketään järjestäjistä.

Tänään torstaina 27. elokuuta Leinonen avaa oman näyttelynsä Helsingissä nykytaiteen museo Kiasmassa. Kun Tottelemattomuuskoulu-teoksen ympärille rakentuvan näyttelyn avajaishumu on laskenut, Leinonen aikoo matkustaa pienessä englantilaisessa merikaupungissa sijaitsevaan Dismalandiin.

- Menen parin viikon päästä katsomaan teemapuistoa, kun saan kipsin pois jalasta. Puisto vaikuttaa viihteelliseltä, vaikka sen teoksilla tehdään kannanottoja maailman asioihin, Leinonen sanoo.

Kuka Banksy todella on?

Vaikka nimi Dismaland yhdistyy helposti Disneylandiin, nykytaiteilija Jani Leinonen ei usko, että antihuvipuistolla on suoraa yhteyttä sarjakuvajätti Disneyyn. Näyttelyä on luonnehdittu tulevaisuuden yhteiskunnan epätoivottavaksi ja sekasortoiseksi kuvaksi, dystopiaksi.

- Disneyland on valtava kapitalismin keskittymä, ja luultavasti siksi Banksy haluaa jollain tapaa viitata siihen. Banksyn mielestä Dismaland on teemapuisto, jota johtaa kuvitteellinen Trotski, Leinonen kertoo.

Dismaland on yksi maailman hämmentävimmistä huvipuistoista, mutta millainen on itse taiteilija, salaperäinen Banksy?

Banksyn henkilöllisyyttä on yritetty selvittää jo vuosia. Tunnetuimmissa pohdinnoissa taiteilijan ajatellaan olevan joko englantilainen Robin Gunningham, tuntematon nainen tai seitsemän taiteilijan kollektiivi. Leinonen ei usko, että taitelijanimen taustalla on vain yksi ihminen.

- Hänen työnjälkensä on niin monipuolista, että uskon Banksyn olevan useita ihmisiä. Luulen myös, että yksittäisen ihmisen henkilöllisyys ei olisi voinut pysyä salassa näin pitkään. Tai sitten hän on vain todella taitava, Leinonen pohtii.

Lue myös:

Yle Uutiset: Banksyn uusin näyttely avautui, ihmiset jonottivat sisäänpääsyä tunteja – video