Hyppää pääsisältöön

Turku onnahtelee mukaan Sibelius-juhliin

Turun filharmoninen orkesteri juhlistaa Sibelius-juhlavuotta peräti neljällä levyllä. Niiden ohjelmisto tilkitsee Naxos-yhtiön kattavaa katalogia keskittymällä näytelmämusiikkiin, kantaatteihin ja muihin orkesteriharvinaisuuksiin. Pinosta ensimmäisenä käteen osuva levy sisältää musiikit näytelmiin Kuolema ja Kuningas Kristian II, mutta vaikuttaa valitettavan väkinäiseltä juhlinnalta.

TFO / Sibelius
TFO / Sibelius uudet levyt

Mitä sitä kaunistelemaan. Levyssä on kaksi ongelmaa: vasket ja solistit. Levy ei ala onnellisten tähtien alla, kun vaskien sointimuuri a-molli-alkusoitossa horjuu perustuksillaan. Puutkaan eivät ole parhaassa vedossa, mikä paljastuu Kuningas Kristianin Musettessa ja muissa intonaatioltaan aroissa osissa.

Sopraano Pia Pajala luikauttaa Elsan laulun hyvällä äänenvärillä mutta sävelet lipsuvat epäpuhtaiksi ja alukkeet ovat epävarmoja. Waltteri Torikka puolestaan hoitaa muutamat soolonsa miehekkäästi kalskahtavalla, terveellä baritonilla, mutta Ristilukin rubato on pahasti ristissä Segerstamin kanssa.

Kun Turun orkesteri pääsee soittamaan vapautunutta, jousivetoista tekstuuria, levy kuulostaa onneksi erittäin hyvältä. Jousiston laatumittarissa Valse lentessa Segerstamin rytmiaisti pitää paketin hyvin kasassa hitaasta temposta huolimatta, mutta puuttumaan jäävät ne pehmeät, taianomaiset sointivaihtelut, jotka saisivat hitin lentoon.

Turkulaisten Sibelius-pinossa olisi vielä kolme levyä lisää, mutta moniäänisen kritiikin varmistamiseksi jätän ne kollegani Tatu Tammisen arvioitaviksi.

Jean Sibelius: Alkusoitto a-molli; Musiikki näytelmiin Kuolema ja Kuningas Kristian II; Kaksi laulua näytelmästä Loppiaisaatto. - Pia Pajala, sopraano, ja Waltteri Torikka, baritoni, sekä Turun FO/Leif Segerstam. (Naxos, 8.573299)

Kuuntele Uudet levyt 28.8.2015, toimittajana Kare Eskola.

 • Kapellimestari Juha Kangas on Kokkolan musiikkielämän rakentaja – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 27. marraskuuta!

  Kun kapellimestari Juha Kangas palasi viuluopintojen jälkeen Helsingistä takaisin Keski-Pohjanmaalle, hän ryhtyi Kokkolassa viuluopettajan työn ohessa Keski-Pohjanmaan musiikkiopiston oppilasorkesterin kapellimestariksi. Työskentely lapsiorkesterin kanssa oli alusta pitäen tavoitteellista ja johti lopulta Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin syntymiseen ja orkesteritoiminnan vakiintumiseen Kokkolassa.

 • Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

  Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

  Saara Aittakummun ja Laura Salovaaran vuonna 2008 perustama sopraano- ja alttolaulajista koostuva Kaari-ensemble jatkaa tasaista kehittymistään. Salovaara vastaa ensemblen kuorosoinnin kehittämisestä ja kuoronjohtaja Aittakumpu jakaa aikansa muun muassa Polyteknikkojen Kuoron, Kamarikuoro Kampin Laulun ja mieskuoro Valkian kesken.

 • Anna Clyne jatkaa orkesterimusiikissaan elektroakustisten teostensa äänimaailmaa

  Anna Clyne jatkaa orkesterimusiikissaan elektroakustisten te

  Isobritannialainen säveltäjä Anna Clyne tuli ensin tutuksi etenkin elektroakustisen musiikin tekijänä, mutta on sittemmin päässyt näyttämään kyntensä myös orkesterimusiikin alueella. Uusin julkaisu tehnyt tuloaan jo kauan. Käytännössä se on kooste Clynen teosten orkesteritaltioinneista vajaan kymmenen vuoden ajanjaksolta neljän eri kapellimestarin johtamana.