Hyppää pääsisältöön

Idea Suomen luonnon päivästä syntyi lumihangessa

Riku Lumiaro.
Riku Lumiaro keksi Suomen luonnon päivän. Riku Lumiaro. Kuva: Yle, Juha laaksonen suomen luonnon päivä

Lauantaina juhlitaan jälleen Suomen luonnon koko kirjoa. Suomen luonnon päivän kunniaksi kysyimme idean isältä, Riku Lumiarolta, miksi on tärkeä juhlia myös luontoa.

Suomen luonnon päivän isä

  • Riku Lumiaro on Suomen ympäristökeskuksen viestintäasiantuntija, biologi ja innokas lintu- ja nisäkäsharrastaja.
  • Hän on myös intohimoinen puutarhaihminen.
  • Lumiaro tekee Radio Suomeen suosittua perhospuutarhaohjelmaa.

Miten Suomen luonnon päivä syntyi?

"Idea Suomen luonnon päivästä syntyi helmikuussa tarpoessani lumihangessa ja työntäessäni polkupyörääni. Lunta oli niin paljon, että pyöräilemisestä ei tullut mitään ja pyry oli niin sakea, ettei eteensä tahtonut nähdä. Silloin ymmärsin, että Suomen luonto on erityisen puhuttelevaa ja ainutlaatuista, myös ihan konkreettisesti.

Meillä, eli Suomen ympäristökeskuksella ja Suomen luonnonsuojeluliitolla, oli juuri ollut kokous, jossa kehittelimme maamme luontoviestintää. Useissa tutkimuksissa oli noussut esille, että länsimaissa monilla lapsilla ja nuorilla ei ole enää elävää luontosuhdetta menneiden sukupolvien tavoin. Tämän vuoksi siitä on alettava huolehtia liikunnan tai terveen ruokavalion tavoin.

Päivää lähtivät kehittämään myös Metsähallituksen luontopalvelut ja Biologian- ja maantiedon opettajien liitto."

Miksi luonto tarvitsee oman juhlapäivän?

"Suomen luonto on hieno. Meillä on tuhansia järviä, lumoava saaristo, jylhiä erämaa-alueita, rikas eläimistö ja runsas kasvisto. Kansainvälisesti luontoamme arvostetaan paljon. Turistit saapuvat Suomeen juuri luontoarvojen takia, ja tiettyjen arvioiden mukaan Suomen luonto on maailman kolmanneksi kaunein. Myös Jorma Ollilan Maabrändi-työryhmä tunnisti yhdeksi Suomen menestystekijäksi puhtaan ja elinvoimaisen luonnon.

Suomalaisille luonto voi olla niin lähellä, että sitä saattaa erehtyä pitämään itsestään selvänä. Luontoa ei ole aikaisemmin esimerkiksi tunnistettu juhlan arvoiseksi muiden tärkeiden merkkipäivien, kuten äidin-, isän-, työn tai suomalaisten kulttuurivaikuttajien päivien tavoin. Luonnon päivänä on tarkoitus kiinnittää suomalaisten huomiota luontoon, kaikkeen siihen iloon, mitä se meille antaa, ja sen terveyttä ja hyvinvointia edistävään vaikutukseen. Ilman puhdasta vettä, ruokaa ja ilmaa emme voi elää.

Kaikki suomalaiset voivat osallistua päivän viettoon haluamallaan tavalla ja jakaa kokemuksiaan sosiaalisessa mediassa. Suomen luonnon päivän aihetunniste on #luonnonpäivä. Eräs tärkeimmistä kohderyhmistä ovat koululaiset, jotka voivat osallistua Suomen luonnon päivään edeltävällä viikolla.

Aivan ainutlaatuista Suomen luonnon päivän viettäminen ei kuitenkaan ole. Suomea ennen tanskalaiset ovat alkaneet viettää Tanskan luonnon päivää."

Miten aiot itse juhlia päivää?

"Aion lähteä sieniretkelle. Metsässä on mahtavaa kävellä, oli sää mikä tahansa. Jos sataa, niin sammaleet tuoksuvat entistä paremmin!"

Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 29. elokuuta. Eri puolella Suomea järjestetään kymmeniä tapahtumia ja retkiä.

Lisää Suomen luonnon päivästä