Hyppää pääsisältöön

"Me haluttiin saada kaupunki haltuun" – Oulun musiikkivideofestivaalien tarina

Ensimmäiset Oulun musiikkivideofestivaalit järjestettiin vuonna 1994. Vuosikymmenen alkupuoli olikin suurta suomalaisen musiikkivideon nousukautta, kun Music Television oli totuttanut nuorison visuaaliseen musiikin kuluttamiseen.

Festivaalin perustivat Oulun käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen videolinjan opiskelijat. Yksi heistä oli Aknestik-bändistä tuttu Jukka Takalo.

"Olin nuori mies ja ystäviemme kanssa halusimme saada kaupungin haltuun. Suomen telkkari ei näyttänyt musavideoita ollenkaan ja internettiä ei ollut vielä keksitty", luetteli Takalo syiksi perustaa festarit Yle Liven ohjelmassa vuodelta 2013.

Jukka Takalo
Jukka Takalo Jukka Takalo Kuva: Yle kuvanauha jukka takalo

"Samalla tavalla kuin klassismin kultakausi oli 1890-luvulla, musavideo oli se läpikäyvä taidemuoto, joka yhdisti kaikkea 1990-luvun alussa", Takalo muisteli.

Nopeasti paikkansa vakiinnuttaneen festivaalin sydän on suomalaisten musiikkivideoiden kilpailusarja, jonka voittajia juhlitaan Pumpeligaalassa. Vuonna 2013 kilpailuun oli lähetetty yli 400 kotimaista videota. Uuden sysäyksen musiikkivideoiden tekoon toikin internetin videopalvelut, jotka tasaviivaistivat artisteja. Kaikilla oli mahdollisuus päästä massojen kulutettavaksi, kun aiemmin se vaati videon pääsyä Music Televisioniin tai MTV3:n Jyrki-ohjelmaan.

Vuosittain noin 5000 kävijää keräävä festivaali on hieman jäänyt oheistapahtumansa varjoon. Vuodesta 1996 kisatut ilmakitaransoiton MM-kisat nousivat nopeasti kansainvälisen median suosikiksi. Osittain MM-kisojen menestyksen kautta myös itse festivaalit ovat kasvaneet ja laajentuneet käsittelemään rock-elämää monipuolisemmin dokumenttien ja keskusteluiden kautta. Silti sen fokus on videoissa, joiden käyttötarkoituskin on järjestäjille selvä.

"Markkinointinäkökulma on itsestäänselvyys. Sitä ei saisi liikaa häivyttää ajattelemalla, että se olisi erityinen taidemuoto. Vaikka ne on markkinointia, se voi olla hyvin taiteellisesti kunnianhimoista. Parhaat musiikkivideot on", tuomariston puheenjohtaja Taina Ronkainen pohtii musiikivideon tehtävää.

Pumpeligaalassa palkitaan vuosittain useita videoita. Vuonna 2013 kunniamaininnan sai peräti kuusi videota. Nuorelle ohjaajalle annettavan Teinipumpelin voitti Taito Kawata Graciasin videosta Let Myself Go. Yleisön äänestämän Kansanpumpelin voitti Ville Juurikkala Michael Monroelle ohjaamastaan Ballad of the Lower East Side -videostaan.

Tärkeimmän palkinnon eli Kultapumpelin voitti Teemu Niukkanen ihmiskauppaa käsittelevästä videostaan Jori Sjöroosin ja Paula Vesalan Satumaa-lauluun.

"Video on aiheeltaan rankka, mutta kuvauksissa meillä oli yllättävänkin leppoisa fiilis. Se varmasti muodostuikin sellaiseksi, koska aihe on niin rankka", Niukkanen kommentoi videon tekoa Yle live -ohjelmassa.

Vuonna 2013 Ylen musiikkitoimitus vietti musiikkivideokuukautta. Kuukauden aikana julkaistut haastattelut ja muut mainiot sisällöt löydät tältä sivulta.