Hyppää pääsisältöön

Minna Pyykkö: Siveltimellä syksyyn

Minna Pyykön maalaus.
Minna Pyykön maalaus. Kuva: Yle, Minna Pyykkö minna pyykkö

Tiesitkö, että tuttu luontotoimittajamme Minna Pyykkö on myös kuvataiteilija? Taidetta tehdessään hän jättää luontotoimittajan roolin.

Minna Pyykön taiteessa luonnolla on merkittävä osa. Näyttelyissä on vilahdellut haahkoja, oravia, pöllöjä, rupikonnia, lokkeja ja alleja. Näyttelyitä on pidetty viimeisen kymmenen vuoden aikana eri puolilla Suomea. Suomen luonnon päivän kunniaksi pääsemme nyt kurkistamaan taiteilijan pään sisään.

Luontotoimittaja Minna Pyykkö istuu kalliolla.
Monitaituri Minna Pyykkö. Luontotoimittaja Minna Pyykkö istuu kalliolla. Kuva: Yle, Juha Laaksonen minna pyykkö

Toimittaja vai taiteilija?

"Yritän maalatessani jättää luontotoimittajan roolin sivuun, ja tiedon sijaan tavoitella hienoja tunnelmia, ja lähestyä erilaisia luonnonmysteereitä. Kuten vaikkapa, miten nuoret rupikonnat voivat tietää milloin pitää lähteä liikkeelle ja minne pitää loikkia talvenviettoon. Tai miten muuttolinnut pystyvät suunnistamaan pimeässä myrskyävällä merellä?

Haluan maalata tauluja, joissa säilyy se voima, kauneus ja haikeus, jonka olen joskus luonnossa liikkuessani kokenut. Onnistunut maalaus voi välittää katsojalle, miltä tuntuu, kun punarinnat pomppivat sumun keskellä saaressa tai sarvipöllön poikaset tuijottavat oksalta kuin vanhat kärttyiset ukot. En pyri valokuvamaiseen tarkkuuteen, mutta haluan että maalauksissani olevat eläimet ja kasvit ovat oikean näköisiä vaikka olisivatkin viitteellisiä. Alli ei voi muistuttaa kurkea, tai kettu kärppää!"

Minna Pyykön maalaus pöllöstä.
Minna Pyykön maalaus pöllöstä. Kuva: Yle, Minna Pyykkö minna pyykkö

Luonto on hyvä lähtökohta maalauksille

"Varsin monet suomalaiset maalarit ovat ammentaneet aiheensa luonnosta. Suomalaisuuden ydintä rakennettiin aikanaan merkittävillä maisemamaalauksilla Gallen-Kallelan, Halosen, Edelfeltin ja kumppaneiden johdolla.

Kalliomaalausten joutsenet ja hirvet kertovat luonnon merkityksestä muinaisille suomalaisille. Eläimet ja kasvit ovat olleet meille suomalaisille tärkeitä esikuvia ja kanssamatkaajia maailmassa vuosituhansien ajan."

Kalevalan linnut

"Olen vähitellen kiinnostunut yhä enemmän suomalaisten perinteisestä luontosuhteesta. Kun aloin erästä näyttelyäni varten lukea uudelleen Kalevalaa luontolähtökohdista, huomasin, että erityisesti linnut ovat siellä voimakkaasti läsnä. Ne ovat kohtalotovereita, kulkevat ihmisten rinnalla syntymästä aina kuoleman porteille Tuonelan virralle.

Linnut kuiskivat oksilta neuvoja, nostavat ja kannattelevat väsyneitä matkaajia, tuovat lohtua ja toivoa, palelevat ihmisten tapaan talven viimassa ja riemuitsevat kevään tulosta."

Minna Pyykön maalausta lapsesta ja linnusta.
Minna Pyykön maalausta lapsesta ja linnusta. Kuva: Yle, Minna Pyykkö minna pyykkö

Onko syksy inspiroiva?

"Kesän ja syksyn raja on jännittävää aikaa. Päivät voivat vielä olla lämpimiä, mutta mukana on jo aavistus syksyn raikkaudesta. Iltaisin satumaisen kauniit yöperhoset lehahtavat valoille, lepakot saalistavat lämpimässä hämärässä, sirkat ja hepokatit sirittävät, yötaivaalta kuuluu muuttolintujen yhteysääniä matkalla etelään.

Marraskuun maisema on jo pelkistyneen kaunis: lehdettömät tummat puut ja paljas maa, jonka sisälle elämä on piiloutunut, harmaan eri sävyjä ja kaiken yllä ääretön tähtitaivas. Nämä kaikki ovat tavallaan inspiroivia ja aika salaperäisiä, mutta vaikeasti maalattavissa. Haasteellisia, mutta hauskoja. Aion yrittää lähikuukausina maalata syksyä vähän ahkerammin."

Lisää aiheesta

Juttua on muokattu: Jutusta on poistettu Suomen luonnon päivän tapahtumatiedot.

Kommentit