Hyppää pääsisältöön

Onko siellä ketään?

- Jos maailmankaikkeuden olemus olisi selvitetty, olisimme työttömiä kaikki, virnuilee avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja. Moottoripyöräilyä harrastava professori ei myönnä olevansa kovis. – Olen tällainen nössö, mutta näyttelen pahista.

Ajankohtaisen kakkosen ”kesärenki” Kati Leskinen pestautui Esko Valtaojalle hommiin. Tehtävänä oli ottaa pölyt pois muumiosta ja rapsuttaa sammalta tähtitornista.

Aivan tavanomaisia eivät olleet myöskään puheet. Pohdittiin maailmankaikkeuden olemusta ja sitä, mahtaako tuolla ylhäällä olla muita.

Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori Esko Valtoja tunnetaan hauskana ja suorasanaisena miehenä, joka osaa selittää universumin monimutkaiset asiat kansanomaisella tavalla.

Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla ja Tieto-Finlandialla palkittu Esko Valtaoja on julkaissut monia kirjoja, kuten ”Kotona maailmankaikkeudessa” ”Avoin tie”, ”Ihmeitä” ja ”Kaiken käsikirja”.

Kirjoissaan Valtaoja pohtii, miten maailma syntyi, mitä tapahtui nollahetkellä, oliko sitä ennen mitään ja onko olemassa muita maailmankaikkeuksia.

- Onko oma maailmankaikkeutemme vain yksi kupla jossakin multiversumissa, Valtaoja pohtii.

Esko Valtaojan kirjat ovat saavuttaneet suuren suosion, ja hän on myös suosittu luennoitsija. Oman väitöskirjansa hän on tehnyt kvasaareista ja mustista aukoista.

- Meidänkin Linnunradan keskustassa on musta aukko, jonka suuruus on 4 miljoonaa auringon massaa. Sinne on aikoinaan aine luhistunut kasaan ja tehnyt reiän maailmankaikkeuteen eli mustan aukon.

- Joissakin galakseissa musta aukko nielee jatkuvasti ainetta sisäänsä. Ne ovat sitten näitä kvasaareita.

- Kvasaarit on maailmankaikkeuden tehokkain keino tuottaa energiaa, jos antimateria unohdetaan, Esko Valtoja kuvaa maailmankaikkeuden ihmeitä.

Esko Valtaoja ajaa moottoripyörällä
Esko Valtaoja harrastaa moottoripyöräilyä. Esko Valtaoja ajaa moottoripyörällä Kuva: Yle Elävä arkisto kuvakaappaus elävä arkisto
Esko Valtaoja
Esko Valtaojan kirjat ovat saavuttaneet suuren suosion. Esko Valtaoja Kuva: Yle Elävä arkisto kuvakaappaus elävä arkisto
Kommentit