Hyppää pääsisältöön

Petteri Piironen valmentaa keihäänheittäjiä huipulle kansallisuuteen katsomatta

Suomen kuumimpia keihäsnimiä on suomalainen valmentaja Petteri Piironen. Mies löytyy niin vuoden 2014 maailmantilaston ykkösen, Egyptin Ihab Abdelrahmanin kuin monen muunkin ulkomaisen ja kotimaisen heittäjän taustalta. Myös kesällä 2015 maailmanmestariksi ennätysheitollaan yltänyt kenialainen Julius Yego on hakenut Piiroselta oppia ja päätynyt kolaamaan lunta talviseen Suomeen.

Piironen toimii Kuortaneen urheiluopistolla keihäänheiton lajivalmentajana. Opistolle saapuu valmennettavia myös ulkomailta kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n myöntämien stipendien turvin.

Huippuvalmentajan opissa on käynyt suomalaistähtien lisäksi myös kymmenet ulkomaiset heittäjät kuten Julius Yego ja Ihab Abdelrahman El Sayed. Piironen ei murehdi taitojen valumista ulkomaille, vaan uskoo että lajin kehitys on tärkempää.

"Jos joku haluaa keihästä oppia heittämään, niin kyllä sille pitää sitä apua antaa".

Urheiluruutu haastatteli kesällä 2014 Piirosta ja hänen valmennuksessaan olevaa egyptiläistä Ihab Abdelrahman El Sayedia, joka kehui vuolaasti valmentajaansa.

"Hän on erittäin kiltti. Haluan treenata Petterin kanssa aina, sillä hän uskoo lahjakkuuteeni ja tukee minua koko ajan."

Urheiluruudun haastattelussa elokuussa 2015 Piironen kertoi yhteistyöstään Julius Yegon kanssa, josta povattiin jo tulevaa maailmanmestaria. Julius Yegon lahjat keihäänheittoon paljastuivat tämän ollessa nuori poika Keniassa. Kun kotimaasta ei löytynyt valmentajaa, Yego opiskeli tekniikkaa katsomalla YouTube-videoita muun muassa Tero Pitkämäen heitoista. Talvella 2011-2012 Yego saapui IAAF:n stipendin saatuaan Suomeen Kuortaneelle Piirosen valmennettavaksi.

Tekniikan hiomisen ohella harjoitteluun kuului myös hyvin perinteistä suomalaista liikuntaa, kuten polttopuiden pinoamista kesällä ja nuoskalumen kolaamista talvella.

Huippu-uraan vaaditaan kurinalaisuutta ja säännöllistä harjoittelua. Aika näyttää kestääkö nuoren tähden psyyke valtavan hypetyksen, toteaa Piironen ja hymähtää, että kenties kenialainen pärjää paremmin suosion keskellä.

"Ehkä me suomalaiset ollaan vähän arkajalkoja, kun me ruvetaan hehkuttamaan jotain urheilijaa se sulaa alta aikayksikön".

Vuoden 2015 MM-kisoissa Pekingissä afrikkalaiset nappasivat kaksoisvoiton, Julius Yego heitti ällistyttävän 92,72 metrin pituisen heiton, joka toi hänelle kultaa ja Ihab Abdelrahman tuli toiseksi 88,99 metrin heitollaan.

Voiman sijasta Piironen on panostanut valmennettaviensa kanssa paljon tekniikkaan. Tärkeintä on kuitenkin intohimo, sillä ilman sitä treenaaminen on vain pakkopullaa. Piirosen omia valmentajaesikuvia ovat Kari Ihalainen ja Markku Mononen.