Hyppää pääsisältöön

Petteri Piironen valmentaa keihäänheittäjiä huipulle kansallisuuteen katsomatta

Suomen kuumimpia keihäsnimiä on suomalainen valmentaja Petteri Piironen. Mies löytyy niin vuoden 2014 maailmantilaston ykkösen, Egyptin Ihab Abdelrahmanin kuin monen muunkin ulkomaisen ja kotimaisen heittäjän taustalta. Myös kesällä 2015 maailmanmestariksi ennätysheitollaan yltänyt kenialainen Julius Yego on hakenut Piiroselta oppia ja päätynyt kolaamaan lunta talviseen Suomeen.

Piironen toimii Kuortaneen urheiluopistolla keihäänheiton lajivalmentajana. Opistolle saapuu valmennettavia myös ulkomailta kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n myöntämien stipendien turvin.

Huippuvalmentajan opissa on käynyt suomalaistähtien lisäksi myös kymmenet ulkomaiset heittäjät kuten Julius Yego ja Ihab Abdelrahman El Sayed. Piironen ei murehdi taitojen valumista ulkomaille, vaan uskoo että lajin kehitys on tärkempää.

"Jos joku haluaa keihästä oppia heittämään, niin kyllä sille pitää sitä apua antaa".

Urheiluruutu haastatteli kesällä 2014 Piirosta ja hänen valmennuksessaan olevaa egyptiläistä Ihab Abdelrahman El Sayedia, joka kehui vuolaasti valmentajaansa.

"Hän on erittäin kiltti. Haluan treenata Petterin kanssa aina, sillä hän uskoo lahjakkuuteeni ja tukee minua koko ajan."

Urheiluruudun haastattelussa elokuussa 2015 Piironen kertoi yhteistyöstään Julius Yegon kanssa, josta povattiin jo tulevaa maailmanmestaria. Julius Yegon lahjat keihäänheittoon paljastuivat tämän ollessa nuori poika Keniassa. Kun kotimaasta ei löytynyt valmentajaa, Yego opiskeli tekniikkaa katsomalla YouTube-videoita muun muassa Tero Pitkämäen heitoista. Talvella 2011-2012 Yego saapui IAAF:n stipendin saatuaan Suomeen Kuortaneelle Piirosen valmennettavaksi.

Tekniikan hiomisen ohella harjoitteluun kuului myös hyvin perinteistä suomalaista liikuntaa, kuten polttopuiden pinoamista kesällä ja nuoskalumen kolaamista talvella.

Huippu-uraan vaaditaan kurinalaisuutta ja säännöllistä harjoittelua. Aika näyttää kestääkö nuoren tähden psyyke valtavan hypetyksen, toteaa Piironen ja hymähtää, että kenties kenialainen pärjää paremmin suosion keskellä.

"Ehkä me suomalaiset ollaan vähän arkajalkoja, kun me ruvetaan hehkuttamaan jotain urheilijaa se sulaa alta aikayksikön".

Vuoden 2015 MM-kisoissa Pekingissä afrikkalaiset nappasivat kaksoisvoiton, Julius Yego heitti ällistyttävän 92,72 metrin pituisen heiton, joka toi hänelle kultaa ja Ihab Abdelrahman tuli toiseksi 88,99 metrin heitollaan.

Voiman sijasta Piironen on panostanut valmennettaviensa kanssa paljon tekniikkaan. Tärkeintä on kuitenkin intohimo, sillä ilman sitä treenaaminen on vain pakkopullaa. Piirosen omia valmentajaesikuvia ovat Kari Ihalainen ja Markku Mononen.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto