Hyppää pääsisältöön

Saukki ja Pikkuoravat radiossa

Sauvo Puhtila soittaa kitaraa, taustalla täysikuu.
Sauvo Puhtila soittaa kitaraa, taustalla täysikuu. Kuvaa muokattu. Sauvo Puhtila soittaa kitaraa, taustalla täysikuu. Kuva: Yle Yle Elävä arkisto,Sauvo Puhtila

Työteliäänä säveltäjänä ja sanoittajana kunnostautunut radiotoimittaja Sauvo "Saukki" Puhtila (1928–2014) muistetaan etenkin lastenlevytyksistään Pikkuoravien kanssa. Pikkuoravat Elmeri, Simeoni ja Nestori olivat yhtä kuin laulaja Eino Virtanen, joka esitti levytyksissä kaikkien kolmen oravan osat. Oravakolmikko jekutti hyväntahtoisen isäntänsä milloin unten maille, milloin maan kiertoradalle.

Virtanen lauloi äänityksissä normaalia hitaammin ja hänen äänensä nopeutettiin levyillä kuultua lopputulosta varten.

Saukin osa ei lastenlaulujen tarinoissa ollut aina kadehdittava. Yläpuolella käynnistyvässä Pikkuoravien kuuraketissa kaupungille lähtöä tekevä Saukki etsii kuumeisesti vyötään tai edes olkaimiaan. Oravakolmikolta ei apua pulmaan heru, pulputtajat kun vaikuttavat vain olevan rakentamansa kuuraketin lumoissa. Lopulta vyövarkaus paljastuu, mutta kyseessä olikin pirullinen juoni saada maailman ensimmäinen astro-Saukki ojasta kiertoradalle.

Pikkuoravien kuuraketti on levytetty vuonna 1962 ja se on kokoonpanon tunnetuimpia kappaleita.

Alapuolella kuullaan astetta rauhallisempi Pikkuoravien tuutulaulu, joka on kaksi vuotta kuurakettia vanhempi kappale. Tällä kertaa Saukkia ei ammuta avaruuteen, mutta puijataanpa vastuullista vanhempaa jälleen kerran.

Kommentit