Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Spotifyn uudet käyttöehdot hämmentävät: laskutus jatkuu vaikka musiikki loppuu

Spotifyn logo suurennuslasissa
Spotifyn logo suurennuslasissa Kuva: Shutterstock/GilC kuningaskuluttaja

Musiikin suoratoistopalvelu Spotify päivitti elokuun loppupuolella käyttöehtojaan. Uudet ehdot myöntävät Spotify-sovellukselle pääsyn moniin puhelimeen tallennettuihin tietoihin, sen sijaintiin ja käyttäjän Facebook-profiiliin. Muutoksesta syntyi kohu, jonka jalkoihin jäi toinen, yhtiön laskutuskäytäntöä koskeva kummallinen muutos.

Sovelluksen oikeuksista nousi kova meteli, mutta todennäköisesti kyse on lähinnä ylireagoinnista. Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek lepytteli tilannetta selittämällä, mihin oikeuksia tarvitaan. Pähkinänkuoressa kyse on siitä, että etenkin Android-sovelluksissa oikeuksia ei voida yksilöidä kovin tarkasti, vaan sovellukset pyytävät ikään kuin varmuuden vuoksi lupaa moneen asiaan. On mahdollista, että Spotifyn sovellus käy tonkimassa puhelimesta kaikennäköistä, mutta kovin todennäköisenä sitä ei voi pitää. Joka tapauksessa Androidin seuraava versio eli Marshmallow sisältää toiminnon, jolla sovelluksilta voi poistaa yksittäisiä käyttöoikeuksia niin halutessaan.

Sovellukset pyytävät varmuuden vuoksi lupaa moneen asiaan.

Vertailun vuoksi esimerkiksi Areena-sovellus pyytää oikeutta käsitellä puheluita, mutta sitä tarvitaan jotta sovellus voi pysäyttää videon kun puhelin soi. Android Central -sivuston jutussa käydään läpi keskeisiä Android-sovellusten pyytämiä oikeuksia ja niiden käyttötarkoituksia.

Spotifyn uusi laskutuskäytäntö sen sijaan on hyvin erikoinen tapaus.

Laskutetaan vaikka palvelu ei jatku

Uudet käyttöehdot eivät tule käyttöön automaattisesti, vaan ne pitää hyväksyä. Jos ehtoja ei hyväksy, Spotify-sovellus kertoo asiakkaalla olevan 30 päivää aikaa hyväksyä ehdot tai muuten hän ei pysty jatkossa kuuntelemaan musiikkia Spotifystä.

Spotifyn uudet käyttöehdot
Spotifyn uudet käyttöehdot Spotifyn uudet käyttöehdot tekniikka

Se on varsin normaali käytäntö. Tilauspalveluissa kuluttajalle pitää tarjota mahdollisuus irtisanoa sopimus, jos sen ehdot muuttuvat merkittävästi.

Hyvin kummallista on se, että Spotify ilmoittaa laskutuksen jatkuvan myös 30 päivän varoajan jälkeen, jos asiakas ei käy erikseen poistamassa luottokortin tietoja järjestelmästä.

Spotify ei vastannut Kuningaskuluttajan haastattelupyyntöihin. Kilpailu- ja kuluttajaviraston juristi Katri Väänänen arvioi pyynnöstämme käyttöehtoja.

– Se tuntuu hivenen kohtuuttomalta ehdolta.

– En ihan tuon kaltaiseen ole törmännyt. Se ei ole selkeä kuvio, Väänänen sanoo.

Se tuntuu hivenen kohtuuttomalta ehdolta.― Katri Väänänen, Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Asian pitäisi mennä niin, että mikäli asiakas ei hyväksy muuttuneita ehtoja, sopimus katkeaa irtisanomisajan kuluttua ja laskutus loppuu siihen. Väänäsen mukaan muotoilu vaikuttaa poikkeukselliselta. Virasto ei ole vielä saanut yhteydenottoja kuluttajilta asiasta eikä keskustellut Spotifyn kanssa, joten Väänänen puhuu yleisellä tasolla.

– Jos tuota ei lue kovin tarkkaan, valitsee vain "en hyväksy ehtoja" ja ajattelee palvelun loppuvan siihen, voi olla aika yllätys että jatkossa laskutetaan edelleen, hän sanoo.

Koska Spotifyn kuukausilaskutus on pienehkö eli 9,99 euroa kuussa, se saattaa jäädä helposti huomaamatta.

Jos käy niin, että asiakas ei hyväksy uusia ehtoja ja Spotify jatkaa silti luottokortilta veloittamista, kannattaa ensin ottaa yhteyttä Spotifyn asiakaspalveluun.

Koska kyseessä on uudehko asia, siitä voi kertoa myös kuluttaja-asiamiehelle ja tarvittaessa omaa tapaustaan voi setviä yhdessä kuluttajaneuvonnan kanssa.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.