Musiikin suoratoistopalvelu Spotify päivitti elokuun loppupuolella käyttöehtojaan. Uudet ehdot myöntävät Spotify-sovellukselle pääsyn moniin puhelimeen tallennettuihin tietoihin, sen sijaintiin ja käyttäjän Facebook-profiiliin. Muutoksesta syntyi kohu, jonka jalkoihin jäi toinen, yhtiön laskutuskäytäntöä koskeva kummallinen muutos.
Sovelluksen oikeuksista nousi kova meteli, mutta todennäköisesti kyse on lähinnä ylireagoinnista. Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek lepytteli tilannetta selittämällä, mihin oikeuksia tarvitaan. Pähkinänkuoressa kyse on siitä, että etenkin Android-sovelluksissa oikeuksia ei voida yksilöidä kovin tarkasti, vaan sovellukset pyytävät ikään kuin varmuuden vuoksi lupaa moneen asiaan. On mahdollista, että Spotifyn sovellus käy tonkimassa puhelimesta kaikennäköistä, mutta kovin todennäköisenä sitä ei voi pitää. Joka tapauksessa Androidin seuraava versio eli Marshmallow sisältää toiminnon, jolla sovelluksilta voi poistaa yksittäisiä käyttöoikeuksia niin halutessaan.
Sovellukset pyytävät varmuuden vuoksi lupaa moneen asiaan.
Vertailun vuoksi esimerkiksi Areena-sovellus pyytää oikeutta käsitellä puheluita, mutta sitä tarvitaan jotta sovellus voi pysäyttää videon kun puhelin soi. Android Central -sivuston jutussa käydään läpi keskeisiä Android-sovellusten pyytämiä oikeuksia ja niiden käyttötarkoituksia.
Spotifyn uusi laskutuskäytäntö sen sijaan on hyvin erikoinen tapaus.
Laskutetaan vaikka palvelu ei jatku
Uudet käyttöehdot eivät tule käyttöön automaattisesti, vaan ne pitää hyväksyä. Jos ehtoja ei hyväksy, Spotify-sovellus kertoo asiakkaalla olevan 30 päivää aikaa hyväksyä ehdot tai muuten hän ei pysty jatkossa kuuntelemaan musiikkia Spotifystä.
Se on varsin normaali käytäntö. Tilauspalveluissa kuluttajalle pitää tarjota mahdollisuus irtisanoa sopimus, jos sen ehdot muuttuvat merkittävästi.
Hyvin kummallista on se, että Spotify ilmoittaa laskutuksen jatkuvan myös 30 päivän varoajan jälkeen, jos asiakas ei käy erikseen poistamassa luottokortin tietoja järjestelmästä.
Spotify ei vastannut Kuningaskuluttajan haastattelupyyntöihin. Kilpailu- ja kuluttajaviraston juristi Katri Väänänen arvioi pyynnöstämme käyttöehtoja.
– Se tuntuu hivenen kohtuuttomalta ehdolta.
– En ihan tuon kaltaiseen ole törmännyt. Se ei ole selkeä kuvio, Väänänen sanoo.
Se tuntuu hivenen kohtuuttomalta ehdolta.
Asian pitäisi mennä niin, että mikäli asiakas ei hyväksy muuttuneita ehtoja, sopimus katkeaa irtisanomisajan kuluttua ja laskutus loppuu siihen. Väänäsen mukaan muotoilu vaikuttaa poikkeukselliselta. Virasto ei ole vielä saanut yhteydenottoja kuluttajilta asiasta eikä keskustellut Spotifyn kanssa, joten Väänänen puhuu yleisellä tasolla.
– Jos tuota ei lue kovin tarkkaan, valitsee vain "en hyväksy ehtoja" ja ajattelee palvelun loppuvan siihen, voi olla aika yllätys että jatkossa laskutetaan edelleen, hän sanoo.
Koska Spotifyn kuukausilaskutus on pienehkö eli 9,99 euroa kuussa, se saattaa jäädä helposti huomaamatta.
Jos käy niin, että asiakas ei hyväksy uusia ehtoja ja Spotify jatkaa silti luottokortilta veloittamista, kannattaa ensin ottaa yhteyttä Spotifyn asiakaspalveluun.
Koska kyseessä on uudehko asia, siitä voi kertoa myös kuluttaja-asiamiehelle ja tarvittaessa omaa tapaustaan voi setviä yhdessä kuluttajaneuvonnan kanssa.