Hyppää pääsisältöön

10.11. Teeman Elävä arkisto: Markku Into

Markku Into vuonna 1987
Markku Into vuonna 1987 Markku Into vuonna 1987 Kuva: Kari J Koski markku into

Turun undergroundin merkkihenkilö Markku Into täytti tänä syksynä 70 vuotta. Arkisto-ohjelmissa palataan undergroundin juurille ja kuullaan Innon myöhempää lyriikkaa.

1960-luvun puolivälin jälkeen erilaiset nuorisoliikkeet kuohuivat ja kiehuivat kaikkialla läntisessä maailmassa. Sotien jälkeen syntynyt sukupolvi haki omaa tapaa hahmottaa maailmaa, uudenlaisia tapoja kokea ja kokeilla rajojaan niin arjessa kuin luovuuden eri sektoreillakin.

Muiden maiden tavoin Suomessakin kirjalliset, musiikilliset ja teatterilliset harrastukset hakivat uutta muotoa underground-liikkeestä, joka houkutti monenlaisiin kokeiluihin. Erityisen vahvana Suomessa vaikutti ns. Turun underground. Sen johtohahmoja olivat M.A. Numminen, Jarkko Laine ja Markku Into. Mukana liikkui Harro Koskisen kaltaisia kuvataiteen toisinajattelijoita ja Rauli Badding Somerjoen kaltaisia muusikkoja.

Markku Into toimi edellä mainittujen kanssa poikkitaiteellisessa Suomen Talvisota –ryhmässä, joka teki paitsi esityksiä, julkaisi myös kuuluisan rocklevyn. Into kirjoitti muun muassa Baddingin Synnyin rokkaamaan –levyn vuolaan takakansitekstin vuonna 1971; tittelikseen hän merkitsi rocklogi.

Innon oma esikoisteos, runokirja Tuonela Rock ilmestyi vuonna 1971. Runous osoittautuikin Innon omimmaksi lajiksi: beat-kirjallisuudesta ja nuorison tunnoista vaikutteita poiminut runotuotanto on jo 14 teoksen laajuinen.

Dokumentti Hurjan pojan koti (1987) kertoo Turun undergroundista ja siinä vaikuttaneista henkilöistä. Ohjelman nimi tulee kansanlaulusta, joka kertoo Turun Kakolan vankilasta. Joukko nuoria turkulaisia taiteilijoita muodosti ryhmän, jonka tarkoituksena oli hyökätä "ummehtunutta ja pystyyn kuollutta kulttuurimuuria vastaan". Aseinaan u-ryhmä käytti muun muassa räävitöntä ja avantgardistista Aamurusko-lehteä ja Suomen Talvisota 1939-40 -yhtyettä.

Ohjelmaan on koottu edustava otos maanalaisen taideliikkeen toimijoita. Runoilija Innon lisäksi mukana ovat kuvataiteilijat Harri Dahlström, Harro Koskinen ja Kari Kesäläinen, jotka muistelevat tempauksia ja happening-esityksiä, joista myöhemmin alettiin käyttää nimeä performanssi. Välillä vieraillaan myös Pentti Siivosen legendaarisessa levykaupassa.

Dokumentin ovat kirjoittaneet Markku Into, Ilpo Tuomarila ja K.J. Koski, joka on sen myös ohjannut.

Markku Toikka ohjelmassa Yön kevyt polttoöljy 1991.
Markku Toikka ohjelmassa Yön kevyt polttoöljy Markku Toikka ohjelmassa Yön kevyt polttoöljy 1991. Kuva: YLE markku into

Sama porukka teki muutamaa vuotta myöhemmin Innon teksteihin pohjautuvat draaman Yön kevyt polttoöljy (1991). Siinä yövartija löytää vaimonsa kuolleena, ja joutuu absurdien tapahtumien keskipisteeksi. Innon runojen ohessa teoksessa irvaillaan Turun purku- ja rakennushankkeille. Yövartijaa esittää Markku Toikka. Muissa rooleissa nähdään Marja-Leena Kouki, Kaija Kangas, Carl-Kristian Rundman, Tapio Kouki ja Risto Salmi.

  • Hurjan pojan koti (1987) Ohjaus Kari J. Koski. Käsikirjoitus Kari J. Koski, Markku Into, Ilpo Tuomarila. Kuvaus Juha-Veli Äkräs. Leikkaus Anssi Blomstedt. Tuotanto TV2.
  • Yön kevyt polttoöljy (1991) Ohjaus Kari J. Koski. Käsikirjoitus Kari J. Koski, Markku Into, Ilpo Tuomarila. Kuvaus Kari Kekkonen. Leikkaus Timo Linnansalo. Pääosassa Marku Toikka. Tuotanto Long Shot Oy ja TV1 Teatteritoimitus.

Lue lisää:

Dave, Melleri, Röyhkä, Mauri Kunnas ja Markku Into sensuroimattomina

Suomirockin sensuroimaton historia -sarjan kolmas julkaisu painottuu kirjallisesti. Katsojien äänestyksessä selvään kärkeen nousivat Dave Lindholm, edesmennyt kirjailijaboheemi Arto Melleri ja muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä. Toimitus valitsi näiden seuraksi lastenkirjoillaan kansainväliseksi tähdeksi nousseen Mauri Kunnaksen ja underground-veteraani, kirjalija Markku Innon. Arto Mellerin haastattelusta suurin osa on kateissa, mutta etsinnät jatkuvat toiveikkaina.

Lue lisää:

Suomen Talvisota - maanalaista menoa

M. A. Numminen, Jarkko Laine ja kumppanit levittivät radiosarjassaan undergroundin ilosanomaa Suomen kansalle yllyttäen sitä räjäyttämään tajuntansa rockilla.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa