Hyppää pääsisältöön

1.12. Elävä arkisto: Toivo Kärki 100 vuotta

Toivo Kärki vuonna 1964.
Toivo Kärki vuonna 1964. Toivo Kärki vuonna 1964. Kuva: Yle/Kerttu Forsman toivo kärki

Toivo Kärki oli luova ja tuottelias sävelnikkari, joka teki vuosikymmenten aikan lukuisia ikivihreitä iskelmiä ja tangoja.

Säveltäjä Toivo Kärki, joka oli karjalaisen runonlaulaja Mateli Kuivalattaren sukua suoraan alenevassa polvessa, ryhtyi ammattimuusikoksi heti ylioppilaaksi päästyään. Soitettuaan eri orkestereissa Kärki löysi oman paikkansa musiikkimaailmassa lopulta säveltäjänä: hän teki noin 1400 levytettyä laulua ja 50 elokuvamusiikkia ja muita sävellyksiä päälle. Säveltäjänä hän oli siis poikkeuksellisen tuottelias, ja mukaan mahtui kaikkea tangosta jazziin ja iskelmään, joululaulua ja rillumareitä, poppia ja humppaa.

1930-luvulla Kärki haaveili jazzsäveltäjän urasta, ja hän voittikin englantilaisen Rhythm-lehden sävellyskilpailun laulullaan Things Happen That Way vuonna 1939. Kaunis jazzballadi on 20 vuotta myöhemmin levytetty iskelmällisempänä versiona nimellä Näin kai määrätty on.

Toivo Kärjen klassikoita

Sotavuosina Kärjen sävellyksiä levytettiin paljon: Eero Väre ja Matti Jurva levyttivät yhteensä kuutisenkymmentä laulua vuosina 1940-42, muita levyttäjiä olivat Henry Theel, A. Aimo ja Eugen Malmsten. Olavi Virta levytti 10 Kärjen laulua vuonna 1944: näiden joukossa oli tango Siks oon mä suruinen, yksi Kärjen suurimmista klassikoista.

1940-luvun loppu oli Kärjelle innostuneen kukoistuksen kausi, sillä vuonna 1948 alkoi yhteistyö sanoittaja Reino Helismaan kanssa. Ensimmäinen yhteinen kappale Suutarin tyttären pihalla oli jättimenestys, jota 1950-luvun alussa seurasivat muun muassa Rovaniemen markkinoilla, Lentävä kalakukko, Linjuripolkka, Kaksi vanhaa tukkijätkää, Muhoksen Mimmi, Reppu ja reissumies, Kulkurin iltatähti, Mummon kaappikello, Sinun silmiesi tähden... listaa voisi jatkaa loputtomiin.

1950-luvun lopussa Kärki siirtyi ajan nuorisomusiikin myötä jazziskelmään, ja seuraavilla vuosikymmenillä hänen laulujaan levyttivät uudet popparit kuten Päivi Paunu, Pasi Kaunisto, Markku Aro, Tapani Kansa ja Frederik. 1980-luvulla menestyssävelmät alkoivat olla harvassa. Vuosikymmenen lopulla heikkenevä terveys pakotti hänet vetäytymään työelämästä ja sävelsuoni ehtyi. Hän kuoli 76-vuotiaana 30. huhtikuuta 1992.

Kärjeltä jäi runsaasti levyttämättömiä sävellyksiä vuosien varrelta. Osa niistä on levytetty myöhemmin, muun muassa nyt juhlavuoden kunniaksi on ilmestynyt 40 ensilevytystä sisältävä kokoelma.

Jarmo Porolan ohjaamassa viihteellisessä henkilökuvassa Toivo Kärki, unta ja totta vuodelta 1980, kuullaan säveltäjän mietteitä ja melodioita sekä alkuperäisesityksinä että studio-orkesterin esityksinä.

  • Toivo Kärki, unta ja totta (1980) Toimittajat Jarmo Porola ja Jussi Aarnio. Tuottaja Jarmo Porola. TV2 Viihdeohjelmat.
Kommentit

Yle Teema