Hyppää pääsisältöön

15.12. Teeman Elävä arkisto: Tapaus Lumilinna

Carola ja Simo Salminen ohjelmassa Lumilinna (1965).
Carola ja Simo Salminen ohjelmassa Lumilinna (1965). Kuva: YLE lumilinna

Suomalainen televisioviihde sai arvostetun Montreux’n Kultaisen Ruusun 50 vuotta sitten ohjelmalla Lumilinna. Ohjelman takana oli kolmikko VEK eli Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla.

Viihdeohjelma Lumilinna (1965) oli suunnattu kansainvälisille markkinoille: siksi siinä ei puhuta suomea eikä mitään muutakaan kieltä, mikä edellyttäisi tekstitystä. Kaikki komiikka perustuu mimiikkaan ja tilanteisiin, kaikki viihdyttävyys kiinnostavasti tulkittuun musiikkiin.

Tämän kaltainen kielimuurit ylittävä tv-viihde ei ollut mitenkään harvinaista 1960-luvulla. Yleisradiokin oli pyrkinyt maailman viihdeyleisöjen suosioon jo aikaisemmin sanattomilla, mutta tarinallisilla musiikkiviihdeohjelmilla. Risteysasema – At the Junction (1962), Rahaa – Money (1963) ja Hymy – Smile (1964) olivat kaikki saman kolmikon tuotteita kuin Lumilinnakin. Kaikkien takana kujeili VEK, eli Virtanen, Elo ja Kuusla. Vaikka Jaakko Salo vastasi keskeisestä musiikista kaikissa heidän tuotannoissaan, ei Salon nimikirjain päätynyt tasaveroiseksi tekijäksi ryhmän lyhenteeseen.

Lumilinna on kuvattu Savonlinnassa, lumisen Olavinlinnan pihoilla ja torneissa. Uljaasta mustavalkokuvauksesta vastaa Kari Dahlberg. Sanattomassa tarinassa seikkailevat korjaustöitä tekevät rakennustyömiehet ja linnan historiasta poimitut hahmot, jotka herättävät historian henkiin ja näyttäytyvät aaveina työmiehille.

Tarinan pääosissa ovat Simo Salminen, Carola, Eija Merilä, Kai Lind ja The Four Cats sekä Finntrio. Musisoimaan pääsee myös Ossi Runne.

Ohjelmassa Tapaus VEK (1982) Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla muistelevat Lumilinnan ja muiden 1960-luvun viihdeohjelmien tekemistä. Jussi Aarnion, Matti Rosvallin ja Jarmo Porolan tekemässä ohjelmassa nähdään runsaasti katkelmia kaikista VEK-kolmikon kuuluisista viihdeohjelmista.

VEK eli Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla. Takana Lumilinnan tähdet Simo Salminen ja Carola.
VEK eli Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla. Takana Lumilinnan tähdet Simo Salminen ja Carola. VEK eli Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla. Takana Lumilinnan tähdet Simo Salminen ja Carola. Kuva: Yle Kuvapalvelu Jukka Virtanen,Aarre Elo,Matti Kuusla,Simo Salminen,Carola,Lumilinna (ohjelma),1965,VEK,lumilinna elävä arkisto
  • Lumilinna (1965) Pääosissa Simo Salminen, Carola, Kai Lind ja The Four Cats, Finntrio ja Eija Merilä. Käsikirjoitus ja ohjaus Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla. Musiikin johto Jaakko Salo. Tuotanto TV1 Viihdetoimitus.
  • Tapaus VEK (1982) Pääosissa Jukka Virtanen, Aarre Elo, Matti Kuusla ja Jaakko Salo.Toimittajat Jussi Aarnio, Matti Rosvall ja Jarmo Porola.Tuotanto TV2 Viihdetoimitus.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa