Hyppää pääsisältöön

17.11. Teeman Elävä arkisto: Paluu 60-luvulle

Markku Veijalainen juonsi Ohimennen-ohjelmaa.
Markku Veijalainen juonsi Ohimennen-ohjelmaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu ohimennen

1960-luvun kitarapoppi muutti musiikkimaailman. Legendaarinen Ohimennen-ohjelma oli aikansa hermolla ja esitteli svengaavimpia musiikkiuutuuksia televisiossa.

1950-luvun mullistaviin nuorisokulttuuriuutuuksiin kuuluivat muun muassa rock’n roll, vinyylilevyt, levyautomaatit ja nuorisobaarit. Toisen maailmansodan jälkeen varttuneilla suurten ikäluokkien teineillä oli ensi kerran omaa rahaa, ja heille tarvittiin myös omia kulutushyödykkeitä: muotia, musiikkia, vapaa-ajan vieton välineitä.

1960-luvulla nuorisokulttuuri kasvoi kaupallisesti yhä merkittävämmäksi, kun televisio yleistyi olohuoneissa: telkkarin välityksellä nuoret saivat tietoa trendeistä ja tarjonnasta, ja mainontakin alkoi seurata nuorten maailmaa. Nuorisolehtiä syntyi, muotivillityksiä meni ja tuli, poppareista leivottiin superjulkkiksia.
Muistetuin 1960-luvun pop-ohjelmista on Ohimennen, jota tehtiin vuosina 1965-1966. Sitä teki TV2:n nuorten ohjelmien toimitus, tuottajana ja ohjaajana Jarmo Porola, juontajina Jyrki ”Jyräys” Hämäläinen ja Markku ”Mape” Veijalainen.

Nuoret ennakkoluulottomat juontajat olivat iältään kahdenkympin molemmin puolin, tv-kokemus oli olematon, mutta suulas ja rento läsnäolo sitäkin magneettisempi.
Ohjelma esitteli osapuilleen kahden viikon välein uusimpia kotimaisia hittejä, luki katsojapalautteita, haastatteli artisteja, teki katugallupeja, toi studioon ulkomaisia esiintyjiä – ja näytti erilaiselta kuin aikansa muu televisio. Toisin sanoen: Ohimennen oli kaikkien myöhempien nuorten musiikkiohjelmien prototyyppi.

Kaksi illan Ohimennen-ohjelmaa on vuodelta 1966. Ensimmäinen on kuvattu Kuuiston linnan raunioilla Kaarinassa, ja siinä nähdään Jormas, Taisto Tammi, Renegades, Esko Rahkonen, Seppo Hanski sekä Eero, Jussi & the Boys.

Toisessa meno on popahtavampaa, sillä siinä on pääosassa laulajapoika Johnny, joka tuolloin Dannyn tavoin kiersi maata oman kesäshow’nsa kanssa. Johnnyn lisäksi ohjelmassa laulavat Ann-Christine ja Pekka Loukiala, ja Koivistolaiset tanssivat.

  • Ohimennen (1966) Esiintyjinä Jormas, Taisto Tammi, Esko Rahkonen, Renegades, Seppo Hanski sekä Eero & the Boys. Juontajina Markku Veijalainen ja Jyrki Hämäläinen. Ohjaus Jarmo Porola. TV2 Ajanvietetoimitus.
  • Ohimennen (1966) Esiintyjinä Johnny, Ann-Christine, Pekka Loukiala ja Koivistolaiset. Juontajina Markku Veijalainen ja Jyrki Hämäläinen. Ohjaus Jarmo Porola. TV2 Ajanvietetoimitus.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa