Hyppää pääsisältöön

17.11. Teeman Elävä arkisto: Paluu 60-luvulle

Markku Veijalainen juonsi Ohimennen-ohjelmaa.
Markku Veijalainen juonsi Ohimennen-ohjelmaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu ohimennen

1960-luvun kitarapoppi muutti musiikkimaailman. Legendaarinen Ohimennen-ohjelma oli aikansa hermolla ja esitteli svengaavimpia musiikkiuutuuksia televisiossa.

1950-luvun mullistaviin nuorisokulttuuriuutuuksiin kuuluivat muun muassa rock’n roll, vinyylilevyt, levyautomaatit ja nuorisobaarit. Toisen maailmansodan jälkeen varttuneilla suurten ikäluokkien teineillä oli ensi kerran omaa rahaa, ja heille tarvittiin myös omia kulutushyödykkeitä: muotia, musiikkia, vapaa-ajan vieton välineitä.

1960-luvulla nuorisokulttuuri kasvoi kaupallisesti yhä merkittävämmäksi, kun televisio yleistyi olohuoneissa: telkkarin välityksellä nuoret saivat tietoa trendeistä ja tarjonnasta, ja mainontakin alkoi seurata nuorten maailmaa. Nuorisolehtiä syntyi, muotivillityksiä meni ja tuli, poppareista leivottiin superjulkkiksia.
Muistetuin 1960-luvun pop-ohjelmista on Ohimennen, jota tehtiin vuosina 1965-1966. Sitä teki TV2:n nuorten ohjelmien toimitus, tuottajana ja ohjaajana Jarmo Porola, juontajina Jyrki ”Jyräys” Hämäläinen ja Markku ”Mape” Veijalainen.

Nuoret ennakkoluulottomat juontajat olivat iältään kahdenkympin molemmin puolin, tv-kokemus oli olematon, mutta suulas ja rento läsnäolo sitäkin magneettisempi.
Ohjelma esitteli osapuilleen kahden viikon välein uusimpia kotimaisia hittejä, luki katsojapalautteita, haastatteli artisteja, teki katugallupeja, toi studioon ulkomaisia esiintyjiä – ja näytti erilaiselta kuin aikansa muu televisio. Toisin sanoen: Ohimennen oli kaikkien myöhempien nuorten musiikkiohjelmien prototyyppi.

Kaksi illan Ohimennen-ohjelmaa on vuodelta 1966. Ensimmäinen on kuvattu Kuuiston linnan raunioilla Kaarinassa, ja siinä nähdään Jormas, Taisto Tammi, Renegades, Esko Rahkonen, Seppo Hanski sekä Eero, Jussi & the Boys.

Toisessa meno on popahtavampaa, sillä siinä on pääosassa laulajapoika Johnny, joka tuolloin Dannyn tavoin kiersi maata oman kesäshow’nsa kanssa. Johnnyn lisäksi ohjelmassa laulavat Ann-Christine ja Pekka Loukiala, ja Koivistolaiset tanssivat.

 • Ohimennen (1966) Esiintyjinä Jormas, Taisto Tammi, Esko Rahkonen, Renegades, Seppo Hanski sekä Eero & the Boys. Juontajina Markku Veijalainen ja Jyrki Hämäläinen. Ohjaus Jarmo Porola. TV2 Ajanvietetoimitus.
 • Ohimennen (1966) Esiintyjinä Johnny, Ann-Christine, Pekka Loukiala ja Koivistolaiset. Juontajina Markku Veijalainen ja Jyrki Hämäläinen. Ohjaus Jarmo Porola. TV2 Ajanvietetoimitus.
Kommentit
 • Rockin palkkasoturit kertovat

  Bowien "sideman" Earl Slick jututtaa taustamuusikoita.

  David Bowien ”sideman” Earl Slick jututtaa taustamuusikoita uudessa dokumentissa.

 • Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

  Amerikan taiteen juurilla preerialla ja suurkaupungeissa.

  Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak lähtee road tripille halki Amerikan mantereen ja USA:n taiteen historian. Teema 12.–26.2.2019 klo 20.00. Jaksot Areenassa 90 päivää Mistä on syntyisin todella amerikkalainen taide? Se on syntynyt itseään ja omaa ääntään etsivän uuden yhteiskunnan hurjasta energiasta.

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.

Yle Teema

 • Komisario Susikoski oli Ismo Kallion ensimmäinen elokuvarooli

  Kino Suomi esittää kaksi filmiä näyttelijän muistoksi.

  Ismo Kallio (1935–2019) aloitti pitkän elokuvauransa vuonna 1959 jännärissä Kolmas laukaus, suoraan pääosassa. Komisario Susikoski joutuu siinä lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.