Hyppää pääsisältöön

3.11. Teeman Elävä arkisto: Avaruuslennot

Pertti Jotuni demonstroi kuulentoa studiossa ohjelmassa Ihminen ja avaruus (1969).
Pertti Jotuni demonstroi kuulentoa studiossa ohjelmassa Ihminen ja avaruus (1969). Pertti Jotuni demonstroi kuulentoa studiossa ohjelmassa Ihminen ja avaruus (1969). Kuva: YLE ihminen avaruudessa

Avaruustutkimuskeskuksessa Pasadenassa rakennetaan avaruusraketteja, jotka Cape Kennedystä Floridasta ammutaan taivaalle, tiivistää Pasi Rutanen Yhdysvaltojen avaruusohjelmasta kertovassa reportaasissaan.

Vuonna 1957 Neuvostoliitto ampui maata kiertävälle radalle ensin satelliitti Sputnikin ja heti perään Laika-koiran. Avaruuskilpailu oli kiihkeää suurvaltojen kesken. Myös ensimmäisen ihmisen avaruuteen ja takaisin onnistui Neuvostoliiton avaruusohjelma toimittamaan ennen Yhdysvaltoja, vuonna 1961.

Amerikkalaisten hinku avaruuteen oli kuitenkin valtava: jo samana vuonna Gagarinin kanssa amerikkalaiset astronautit käväisivät lyhyesti kiertoradalla, ja seuraavana vuonna yllettiin jo neuvostokollegojen lennon kestoihin.

Pasi Rutanen raportoi Floridasta 1965.
Pasi Rutanen raportoi Floridasta. Pasi Rutanen raportoi Floridasta 1965. Kuva: YLE avaruuslennot

Yleisradion ulkomaankirjeenvaihtaja Pasi Rutanen vieraili vuonna 1965 Yhdysvaltojen avaruustutkimuskeskuksessa Kalifornian Pasadenassa, Goldstonen valvontakeskuksessa Mojavessa, Houstonin avaruuskeskuksessa Teksasissa sekä Floridassa Cape Kennedyssä, josta raketit lähtivät avaruuteen. Avaruusrakettien valmistus ja tuotanto, avaruusohjelman valvonta ja seuranta sekä matkaan lähettäminen saavat tarkan käsittelyn monien asiantuntijahaastatteluiden kautta. Työn alla oli Nasan Gemini-avaruusohjelma, johon kuului yli kymmenen miehitettyä avaruuslentoa. Rutasen reissusta syntyi ohjelma Amerikan astronautit ja kuu (1965), kattava läpileikkaus tuon ajan avaruusteknologiasta ja -tutkimuksesta.

Lisäohjelmana nähdään Koulu-tv:lle valmistettu Ihminen avaruudessa (1969). Se on valmistettu kesän 1969 kuulentoa silmälläpitäen, ja siinä Pertti Jotuni kertoo miehitettyjen avaruuslentojen lyhyen historian ennen kuussa vierailua.

  • Amerikan astronautit ja kuu (1965) Ohjaus Pasi Rutanen. Tuotanto Suomen Televisio.
  • Ihminen avaruudessa (1969) Koonneet Pertti Jotuni, Airi Geijer, Tarja Stranden. Tuotanto Koulu-TV.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa