Hyppää pääsisältöön

Miltä tuntuu, kun joku kutsuu elintasopakolaiseksi? Irakilainen Zaal vastasi lukijoiden kysymyksiin

Irakilainen pakolainen Muhammed Zaal Rijah kävi YleX:n Kysy Mitä Vaan -vieraana maanantaina 31. elokuuta. YleX:n Foorumille kirjautuneet käyttäjät saivat kysyä häneltä tunnin ajan ihan mitä vaan.

Muhammed Zaal Rijah // Kuva: Juhani Kenttämaa

Muhammed Zaal Rijah pakeni vainoa Eurooppaan ihmissalakuljettajien kyydillä, sai turvapaikan Suomesta ja on nyt asunut täällä kolme vuotta. Suomen Pakolaisavussa työskentelevä aktivisti haaveilee jonain päivänä pääsevänsä takaisin Irakiin perheensä luo.

Lukijat saivat kysyä Zaalilta ihan mitä vaan tunnin ajan YleX:n Foorumilla suomeksi ja englanniksi. Muun muassa näistä asioista keskusteltiin:

@t0ni: Suomalaiset ovat tehneet paljon töitä maansa eteen. Miten paljon suomalainen elämäntyyli voi muuttua uusien kulttuurivaikutusten kautta ennen kuin siitä tulee jotain, jota ei voi enää ihailla? Esimerkiksi Ruotsissa ja Ranskassa on jo alueita, jotka muistuttavat irakilaisia naapurustoja. Pommeja räjähtelee ja ihmisiä ammutaan.

- En usko, että suomalainen elämäntyyli muuttuu sen pienen vähemmistö vuoksi, joka hakee täältä turvapaikkaa. Olen huomannut, että yhteisössäni toisen polven asukkaat ovat jo todella suomalaisia. Ystäväni poika sanoi, että jos isä lähtee Suomesta, poika jää tänne, koska hän kokee olevansa suomalainen. Eräs ääriajattelija yhteisössäni sanoo, että Suomi on muuttanut meidän elintapojamme. Kumpi on oikeassa, sinä vai hän? Uskon, että olette molemmat oikeassa. Kulttuurien kuuluu olla yhteydessä keskenään, näin niistä muodostuu parempia.

@Elina YleX: Mitä ajatuksia herättää se, että jotkut kutsuvat hädässä olevia elintasosurffareiksi ja meritaksipalvelun käyttäjiksi?

- Tällaiset kommentit satuttavat. Työskentelin kotimaassani kansainvälisessä järjestössä ja kuukausipalkkani oli lähes 3000 dollaria. Se on iso summa verrattuna tuloihini täällä, mutta olen kiitollinen siitä, mitä täällä saan. Tahtoisin vain, että negatiiviset ihmiset, jotka luulevat, että tulin tänne rahan perässä, ymmärtäisivät mistä on kyse. Eivät kaikki tule tänne paremman taloudellisen tilanteen perässä. Ei sen vuoksi kannata ylittää merta henkensä uhalla.

@Muhvi: Päätitkö itse tulla Suomeen vai oliko sattumaa, että salakuljettajat toivat sinut tänne?

- Se oli sattumaa. Ja olen siitä tyytyväinen.

@Sofia YleX: Asun vastaanottokeskuksen vieressä, mutta en ole varma, mitä voisin tehdä auttaakseni siellä olevia ihmisiä. Mitä minun kannattaisi tehdä ensimmäisenä?

- Vastaanottokeskuksen asukkaat ovat ihmisiä, jotka ovat jättäneet kaiken taakseen ja saapuneet tänne ilman mitään. Kun olin itse vastaanottokeskuksessa, minusta olisi ollut mahtavaa, jos suomalaiset olisivat tulleet vastaanottokeskuskeen kysymään ”kuinka voin auttaa”. Turvapaikanhakijat arvostavat kaikkea mitä teet todella paljon. Puhuminenkin auttaa jo paljon, ja heille voi antaa mitä tahansa ylimääräistä, käyttökelpoista tavaraa.

@aep: Tapahtuiko matkalla Suomeen mitään positiivisesti yllättävää?

- En voi sanoa, että matka olisi ollut miellyttävä. Se oli vaikea, ja tapasin vain harvoja ihmisiä.

@fmfi Ymmärrätkö ihmisiä, jotka ovat huolissaan siitä, että pakolaisten joukossa on terroristeja? Entä huolta siitä, että islaminuskoiset aiheuttavat ongelmia maallisessa yhteiskunnassamme? Esimerkiksi Oulussa on ollut ongelmia, kun ”he” ovat tahtoneet erotella naisten ja miesten uintiajat.

- Ymmärrän sen täysin. Kotikaupunkini on ISIS:n vallassa, ja olen kuullut tarinoita ihmisistä, jotka tulevat Euroopasta taistelemaan siellä. Mielestäni meidän pitäisi kaikkien yhdistyä taistelussa terrorismia ja ääriliikkeitä vastaan. Ymmärrän todella jokaisen huolia, mutta toivon, että voimme tehdä yhdessä töitä ääriliikkeitä vastaan.

@Sofia YleX: Olet asunut Suomessa kolme vuotta. Miten kuvailisit maata sellaiselle, joka ei ole koskaan käynyt täällä?

- Sanoisin, että Suomi on yksi mailman parhaista maista. Täällä on parhaat kirjastot ja koulutus.Suomalaiset ovat tehneet paljon töitä sen eteen. Suomalaiset ovat rehellisiä ja kilttejä. Sää on ankaraa, mutta kesä on kaunis. Olen iso Suomi-fani. Jos koskaan menen takaisin kotimaahani, suosittelen Suomea kaikille, jotka tahtovat opiskella tai tehdä bisnestä täällä.

Kysynykset ja Zaalin vastaukset on käännetty englannista suomeksi. Voit lukea Zaalin alkuperäiset vastaukset ja lisää hänelle esitettyjä kysymyksiä täältä.

Lue myös:

Tervetuloa zombiekeskukseen – erään pakolaisen tarina ihmissalakuljettajien käsistä Suomeen