Hyppää pääsisältöön

Syksyn musiikkidokumentit kertovat suuria tarinoita

Teeman musiikkidokumentteja syksyllä 2015.
Teeman musiikkidokumentteja syksyllä 2015. populaarimusiikki

Bluesia, jazzia, soulia, metallia, hiphoppia, brittipoppia, kambodžalaista rockia: maailman parhaita musiikkidokumentteja sunnuntaisin klo 21.

Tositarinoita musiikista, sen tekijöistä ja faneista, piuhoista ja keikoista, menestyksestä ja unohduksesta, elämästä ja kuolemasta. Teeman sunnuntai-iltojen musiikkidokumenttipaikalla kuunnellaan tänä syksynä bluesia, jazzia, soulia, metallia, konemusiikkia, hiphoppia, brittipoppia, kambodžalaista rockia...

Syksyllä 2015 nähdään uudet dokumenttielokuvat B.B. Kingistä, Billie Holidaysta ja James Brownista sekä henkilökuva suomalaisen musiikin suuresta taustavaikuttajasta, Love Recordsin perustajasta Atte Blomista. Lisäksi luvassa konemusiikin historiaa (I Dream of Wires) ja oikeussalidraamaa raskaan rockin maailmasta (As the Palaces Burn: Lamb of God).

Lokakuussa saa tv-ensi-iltansa kaksi tämän vuoden kehutuimpiin kuuluvaa musiikkielokuvaa, The Possibilities Are Endless eli Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista ja Don't Thing I've Forgotten. Edellinen on omaperäinen kuvaus laulaja Edwyn Collinsin halvaantumisesta, toipumisesta ja paluusta musiikin pariin, jälkimmäinen on järisyttävä kertomus hirmuhallinnon tuhoamasta Kambodzhan rocksukupolvesta.

Toiveuusintoina nähdään lisäksi elokuvat Lemmystä, Pulpista ja Journeystä.

Sunnuntaisin klo 21, pikauusinnat perjantain myöhäisillassa elokuvan jälkeen. Useimmilla dokumenteilla on myös Areena-oikeudet, joiden pituus vaihtelee.

B.B. King - The Life of Riley. Kuva dokumenttielokuvasta.
B.B. King. B.B. King - The Life of Riley. Kuva dokumenttielokuvasta. the life of riley

6.9.
B.B. King: The Life of Riley
(Britannia 2012) Syyskausi avataan bluesin kuninkaan B.B. Kingin (1925–2015) muistoillalla. John Brewerin dokumenttielokuva kertoo nuoren orvon rankasta matkasta puuvillapelloilta maailmanmaineeseen. Dokumentin jälkeen iltaa jatkaa Yle Live B.B. Kingin konsertilla, joka on taltioitu Royal Albert Hallissa vuonna 2011.

13.9.
Billie Holiday
(Billie Holiday – A Sensation, Saksa 2015) Uusi tv-dokumentti ainutlaatuisesta jazzlaulajasta, jonka syntymästä tuli huhtikuussa 2015 kuluneeksi 100 vuotta. Ystävien ja kollegoiden kertomukset luovat muotokuvaa vahvasta naisesta, joka loi itse oman kohtalonsa. Ohjaus Katja Duregger.

20.9.
Dave Chappelle’s Block Party
(USA 2005) Omaperäisen ranskalaisen Michel Gondryn ohjaamassa dokumenttielokuvassa seurataan, miten koomikko Dave Chappelle järjestää Brooklyniin isot mustan musiikin bileet. Mukana ovat Mos Def, Kanye West, The Fugees, Jill Scott, Erykah Badu, The Roots, Dead Prez, Talib Kweli, John Legend ja Common.
Huom! Vain sunnuntaina. Uusintapaikalla perjantain myöhäisillassa 25.9. soul-laulaja Billy Paulista kertova Göran Hugo Olssonin dokumenttielokuva Am I Black Enough for You?

Kuva dokumenttielokuvasta Mr. Dynamite: The Rise of James Brown. Ohjaus Alex Gibney.
Mr. Dynamite: The Rise of James Brown. Kuva dokumenttielokuvasta Mr. Dynamite: The Rise of James Brown. Ohjaus Alex Gibney. mr. dynamite: the rise of james brown

27.9.
Mr. Dynamite: The Rise of James Brown
(USA 2015) Palkitun dokumentaristin Alex Gibneyn uusi, perusteellinen dokumenttielokuva keskittyy James Brownin uran alkuvuosiin, Mr. Dynamiten huikeaan nousukiitoon soulmusiiikin kuninkaaksi. Mukana paljon uutta arkistomateriaalia ja aikalaisten kertomuksia.

4.10.
Valokeilassa Atte Blom
(Suomi 2015) Ensimmäinen tv-dokumentti miehestä, joka on vaikuttanut Suomen musiikkielämässä jo 50 vuoden ajan. Hän on yksi legendaarisen levy-yhtiön Love Recordsin perustajista. Loven konkurssin jälkeen Atte Blom jatkoi levyjen julkaisua muun muassa Johanna-, Megamania- ja Pyramid-levymerkeillä. Dokumentissa ääneen pääsevät Atte Blomin lisäksi hänen kanssaan työskennelleet yhteistyökumppanit ja muusikot kuten Dave Lindholm, Mato Valtonen, Kaj Chydenius, Aki Kaurismäki, Maarit Hurmerinta, Pelle Miljoona, Andy McCoy, Tuomari Nurmio, Herra Ylppö ja Jouni Hynynen. Ohjaus Tapio Turpeinen.

Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista (The Possibilities Are Endless). Kuva dokumenttielokuvasta.
Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista. Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista (The Possibilities Are Endless). Kuva dokumenttielokuvasta. the possibilities are endless

11.10.
Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista
(The Possibilities Are Endless, Britannia 2014) Upea dokumenttielokuva A Girl Like You -hitistä ja Orange Juice -yhtyeestä tunnetun Edwyn Collinsin hitaasta paluusta elämään ja musiikin pariin massiivisen aivoverenvuodon jälkeen. Ohjaus Edward Lovelace & James Hall.

18.10.
Pulp: elämä, kuolema, supermarketit
(Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets, Britannia 2014) Florian Habichtin dokumenttielokuva brittipopin kärkinimiin kuuluneen Pulpin jäähyväiskonsertista bändin kotikaupungissa Sheffieldissä joulukuussa 2012. Jarvis Cockerin ohella tutustutaan myös kaupungin ainutlaatuisiin asukkaisiin ja Pulpin intohimoisiin faneihin. Elokuvan tv-ensi-ilta oli Teeman elokuvafestivaalilla 2014.

25.10.
Don't Think I've Forgotten
(Don't Think I've Forgotten: Cambodia's lost rock'n'roll, USA 2014) Vuoden musiikki- ja dokumenttielokuvatapauksia, kertomus Kambodzhan kadonneesta rock and roll -sukupolvesta. Aluksi mitä coolein, lopuksi mitä järkyttävin elokuva kertoo punaisten khmerien hirmuhallinnon vainoamista musiikintekijöistä ja kansanmurhasta. Don't Think I've Forgotten kerää paraikaa ylistyksiä Amerikan elokuvateattereissa. Ohjaus John Pirozzi.

31.10.
Super Duper Alice Cooper
(Kanada 2014) Eeppinen seksin, päihteiden ja rock’n’rollin täyteinen tarina tosielämän tohtori Jekyllistä, miehestä, josta tuli hirviö. "Puoliksi mies, puoliksi nainen, puoliksi avaruusolio, joka tappoi kanoja." Metal Evolution -sarjan tekijöiden dokumenttielokuva shock rockin isästä.
Huom! Dokumentti esitetään lauantai-iltana klo 20.55 Teeman suuressa Halloween-paketissa.

Keith Fullerton Whitman dokumenttielokuvassa I Dream of Wires.
I Dream of Wires. Keith Fullerton Whitman dokumenttielokuvassa I Dream of Wires. keith fullerton whitman

1.11.
I Dream of Wires
(USA 2014) "Se oli musiikin uusi etulinja." Dokumenttielokuva elektronisen musiikin historiasta modulaarisyntetisaattorien nousun, tuhon ja uuden tulemisen kautta kerrottuna. Piuhoista unelmoimassa suuri joukko keksijöitä, insinöörejä ja musiikintekijöitä, muun muassa Trent Reznor, Gary Numan, Vince Clarke ja Chris Carter. Ohjaus Robert Fantinatto.
Dokumentti pohjustaa Atomien laulu -radiosarjaa, joka alkaa Yle Radio 1:ssä 2.11.2015.

8.11.
As the Palaces Burn: Lamb of God
(USA 2014) Oikeudenkäyntidraamaksi kesken kuvausten kääntynyt dokumenttielokuva raskaan rockin kulttiyhtyeestä. Kun Lamb of Godin laulaja Randy Blythe pidätettiin Tšekissä fanin taposta epäiltynä, globaali fanidokumentti muuttui kuvaukseksi yhtyeestä, joka kamppailee harvinaislaatuisen kriisin kanssa. Ohjaus Dan Argott.

15.11.
Lemmy
(Lemmy The Movie, USA 2010) Dokumenttielokuva rock'n'rollin teeskentelemättömästä tervaskannosta Lemmy Kilmisteristä, joka tunnetaan Motörhead-bändin keulamiehenä. Elokuvan viimeiset esitykset Teemalla pohjustavat (toivottavasti!) Motörheadin Helsingin-keikkaa ensi itsenäisyyspäivänä. Kyseessä on neljäs yritys saada Lemmy Suomeen. Ohjaus Greg Olliver & Wes Orshoski.

22.11.
Don’t Stop Believing: Everyman’s Journey
(USA 2012) Tosielämän rocksatu, uskomatonta mutta totta! Dokumenttielokuva siitä, miten filippiiniläinen coverbändin laulaja Arnel Pineda päätyi YouTube-videolta amerikkalaisen Journeyn laulusolistiksi stadionkiertueelle. Ohjaus Ramona S. Diaz.
Teeman elokuvafestivaalin vuoksi dokumentin pikauusinta on poikkeuksellisesti vasta perjantaina 4.12.

29.11.
Teeman elokuvafestivaali 25.–29.11., ei erillistä rockdokumenttislottia.

6.12.
Sonny Rollins: Beyond the Notes
(USA 2012) Dokumenttielokuva 80 vuotta täyttäneestä saksofonistista ja jazzlegendasta, joka vannoo yhä musiikillisen vapauden nimeen. Syntymäpäivää juhlimassa ovat myös Ornette Coleman ja Jim Hall. Ohjaus Dick Fontaine.

13.–27.12.
Sinatra: All Or Nothing At All
Alex Gibneyn ohjaaman, juuri valmistuneen neliosaisen dokumenttielokuvan ensimmäinen osa esitetään tasan sata vuotta sitten syntyneelle Frank Sinatralle omistetussa Teemalauantaissa 12.12. klo 21. Dokumentin muut osat esitetään sunnuntain musiikkidokumenttipaikalla.

Valokeilassa Atte Blom, tv-dokumentti.
Atte Blom. Valokeilassa Atte Blom, tv-dokumentti. Kuva: Tero Kyllönen / Yle Kuvapalvelu valokeilassa atte blom
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa