Hyppää pääsisältöön

Uusi mobiilisovellus muuttaa Ylen tv-uutiset opetusmateriaaliksi

Suomalaiset opettajat pääsevät ensimmäisenä maailmassa käyttämään maksutonta Yle Uutisluokka Triplet -palvelua, joka tuottaa Ylen uutisista opetusmateriaalia oppitunneille joka arkiaamu. Palvelu on tarkoitettu peruskouluille sekä toisen asteen oppilaitoksille.

Yle Uutisluokka Triplet tarjoaa opettajille helppokäyttöisen palvelun käsitellä uutisten maailmaa opetuksessaan. Palvelu auttaa kytkemään ajankohtaiset asiat osaksi opetusta. Palvelussa käsitellään päivittäin kolmea uutista. Uuden palvelun ydin on jokaiseen uutisvideoon tehty taustamateriaali ja tehtävät opettajien käyttöön.

Palvelu on Scool Oy:n kehittämä ja se on osa Yleisradion tarjoamaa mediakasvatusta kouluille.

”Lapset kohtaavat valtavan määrän informaatiota joka päivä. Maailman ilmiöt ovat jatkuvasti läsnä heidän arjessaan. Opettajilla on keskeinen rooli muuttuvan maailman selittäjänä. Halusimme luoda opettajille helppokäyttöisen palvelun, jonka avulla he voivat kytkeä ajankohtaiset asiat osaksi opetusta, kertoo Scool Oy:n luova johtaja Saku Tuominen.

”Koemme tärkeäksi sen, että lapset ja nuoret oppivat arvioimaan uutisia kriittisesti ja ymmärtämään asioiden ja ilmiöiden taustoja. Triplet -palvelun avulla opettajat pystyvät itsenäisesti hyödyntämään Ylen uutisia eri oppiaineissa”, kertoo Yle Uutisluokan tuottaja Hanna Visala.

Triplet tuo maailman tapahtumat luokkahuoneeseen

Palvelun taustalla on Helsingin yliopiston tutkimus*, jonka mukaan oppilailla on vaikeuksia yhdistää opetettavia ainesisältöjä tosielämän tapahtumiin. Triplet -palvelun avulla opettaja löytää oppiaineeseen sopivia uutisia osaksi opetusta.

”Kun maailmassa tapahtuu jotain mielenkiintoista tai dramaattista, autamme opettajia keskustelemaan tästä luokassa. Tarjoamme Tripletiin sekä nuoremmille että vanhemmille oppilaille soveltuvia kysymyksiä. Kyse on sekä medialukutaidosta että maailman ymmärtämisestä,” kertoo tehtävistä vastaava opettaja Maarit Korhonen.

Triplet -palvelusta tulee osa Yleisradion Uutisluokan toimintaa. Uutisluokka on Ylen mediakasvatushanke, jonka tavoitteena on parantaa koululaisten medialukutaitoja.
Palvelu on maksuton kaikille Suomen opettajille. Kiinnostuneet opettajat voivat hakea itselleen käyttöoikeutta osoitteessa www.triplet.io ja www.yle.fi/uutisluokka.

Lisätiedot:
SCOOL Oy, Saku Tuominen, saku@scool.fi , 0400 605 084
Yleisradio, Hanna Visala, hanna.visala@yle.fi, 040 710 0898

LINKKI:
Mind the Gap- tutkimusryhmän tutkimus, Helsingin yliopisto