Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Wiki-vandaalit kiusaavat Wikipediaa

Wikipedia logo ja suurennuslasi
Wikipedia logo ja suurennuslasi Kuva: Shutterstock/Gil C valheenpaljastaja

Pisimpään elänyt tunnettu Wikipedia-huijaus kesti lähes kymmenen vuotta. On syytä epäillä, että vielä löydetään sitäkin pitkäikäisempiä harhautuksia. Wikipedian uskottavuus kärsii tietosanakirjan sisuksiin soluttautuneista wiki-vandaaleista.

Oletko kuullut Bicholimin taistelusta? Se käytiin vuosina 1640–41 Portugalin ja Intian välillä. Konflikti nimettiin Pohjois-Intian alueen mukaan, jolla valtaosa sotatoimista käytiin. Bicholimin rauhansopimus johti myöhemmin Goan osavaltion itsenäistymiseen.

Entä onko aboriginaalien maallisen tiedon ja fyysisen mahdin jumala Jar’Edo Wens tuttu? Ei ihme, jos et muista näitä historiantunneilta. Jumalolento Jar’Edo Wens on jonkun pilailijan mielikuvituksen tuotetta, mutta Wikipediassa se eli liki kymmenen vuoden kunnioitettavaan ikään asti. Kyseessä on tiettävästi kaikkien aikojen pisimpään jatkunut Wikipedia-huijaus.

Kaikki taisteluun viittaavat internet-lähteet ohjasivat takaisin Wikipedia-artikkeliin.

Jar’Edo Wens (eli Jared Owens) oli niin sanottu tynkä-artikkeli, eli siinä oli hyvin vähän niin kutsuttua tietoa. Sen sijaan Bicholimin taistelun eteen oli joku nähnyt huomattavasti enemmän vaivaa. Artikkeli oli pitkähkön esseen mittainen ja se oli saanut himoitun "hyvän artikkelin" statuksen. Tätä korkeammalle Wikipedia-laadussa pääsevät vain "suositellut artikkelit". Niinpä Bicholimin taistelu sai olla olemassa yli viisi ja puoli vuotta, kunnes eräs editori alkoi kaivella artikkelin lähteitä. Hän huomasi, ettei lähteiksi mainittuja kirjoja ollut olemassakaan ja että kaikki taisteluun viittaavat internet-lähteet ohjasivat takaisin Wikipedia-artikkeliin.

Bändi, joka haukkui

Wikipediassa on tietenkin ansiokas artikkeli Wikipedia-huijauksista, jotka ovat jatkuneet vähintään vuoden. Listasta löytyy muun muassa The Doggs, kuvitteellinen 60-luvun rockbändi, joka tunnettiin siitä, että jäsenet haukkuivat musisoidessaan. Bändin legenda jatkui yhdeksän vuotta ja kahdeksan kuukautta.

Doggsin legenda sai elää yhdeksän vuotta ja kahdeksan kuukautta.

Yli yhdeksänvuotisiin huijauksiin kuuluu myös täysin fiktiivisiä merkkihenkilöitä ja keksittyjä tv-ohjelmia. Muita monivuotisia vitsejä ovat esimerkiksi 3500 oppilaan taidekoulu Ohion Youngstownissa, intialainen kylä nimeltään Mittapalli ja Guggenheim-museon perustajan Solomonin olematon poika Morris.

Toki kaikki toimittajista alakoululaisiin tietävät, ettei Wikipedian käyttäminen ainoana lähteenä näytä kovin vakuuttavalta. Sitä pitäisi vain vilkaista yleiskuvan saamiseksi ja jatkaa sitten kirjastoon tai muualle oikean tiedonhankinnan pariin. Käytännössä kaikki tietävät myös sen, että todella moni perustaa tiedonhakunsa juuri Wikipediaan ja muihin Googlen antamiin kärkituloksiin.

Liian paljon sivuja, liian vähän ihmisiä

Perustaja Jimmy Wales ja muut Wikipedia-aktiivit vannovat ensyklopedian "itseään korjaavan" mekanismin nimeen. Se perustuu ajatukseen siitä, että vaikka virheitä tulee, tulee myös joku, joka huomaa ja korjaa ne. Tämä joku voi olla kuka tahansa meistä.

Mekanismi on kiva ajatus, mutta se ei käytännössä voi enää toimia.

Wikipedia-aktiivit vannovat ensyklopedian “itseään korjaavan” mekanismin nimeen.

Vuonna 2001 perustetussa Wikipediassa on tätä nykyä lähes viisi miljoonaa englanninkielistä artikkelia. Vapaaehtoisia editoreja on vain 12 000, ja heidän määränsä on laskussa. Jokaisen heistä pitäisi siis ottaa vastuulleen nelisensataa artikkelia, jotta koko sisältö olisi edes jonkun hallussa. Tämä ei tietenkään ole mahdollista. Suomenkielisessä Wikipediassa on tätä kirjoittaessani 377 666 artikkelia. Se on itsensä mukaan artikkelimäärältään 20. suurin Wikipedia. Olisi varsin hämmästyttävää, jos vapaaehtoiset editorit huomaisivat joka ikisen virheen ja tahallisen pilanteon.

Vuosikausia jatkuneet huijaukset herättävät vahvan epäilyksen siitä, että massiivisen tietosanakirjan uumenissa elelee vielä lukemattomia huijauksia ja kepposia, joita yksikään editori ei ole huomannut. Niiden määrää ei tiedä kukaan.

Valtaosa pisimpään eläneistä sepitteistä on löydetty tänä tai viime vuonna. Kenties se kertoo siitä, että Wiki-yhteisö on alkanut kiinnittää ongelmaan enemmän huomiota. Ainakin Wikipedia on aikeissa rakentaa entistä parempia botteja, jotka auttaisivat valtavan sivuston pimeiden nurkkien siivoamisessa.

Valheenpaljastaja käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Ota yhteyttä: valheenpaljastaja@gmail.com

Muokattu 27.1. 2016: Ulkoasukorjauksia
Muokkaus 11.1.2017 Lisätty asiasana ja siirretty Yle Oppiminen alle.
Muokkaus 8.3.2019: Kommentointi on päättynyt.

Valheenpaljastaja

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.