Hyppää pääsisältöön

Perhosbaari on auki pitkälle syksyyn

Amiraaliperhonen on tullut perhosbaariin.
Amiraali tuli perhosbaariin, jossa se imee punaviiniä kostutetulta tyynyltä. Amiraaliperhonen on tullut perhosbaariin. Kuva: Yle, Juha Laaksonen amiraaliperhonen

Oikein valitut kasvilajit tuovat pihalle väriä ja vieraita. Loppukesän päivinä pihapiirissä saattaa lennellä kymmenittäin koreita amiraaleja ja neitoperhosia. Yön aikana mesipitoisten kukkien ympärillä lepattaa valtava joukko muita kaunottaria.

Eri puolella Suomea ja eri aikaa kesästä perhoskasvien houkuttelevuus voi vaihdella paljonkin. Erilaisia värejä ja tuoksuja kannattaa yhdistellä omaksi iloksi ja perhosten mielenkiinnon herättämiseksi. Päiväperhoset suosivat yleensä keltaista, sinistä ja violettia väriä. Valkoinen väri houkuttelee yöperhosia.

On muistettava, että perhoset näkevät myös ultravioletin valon.

On muistettava, että perhoset näkevät myös ultravioletin valon, eli ne näkevät kukat eri tavoin kuin me. Ihminen voi vain kuvitella miten eri kasvit hyönteisiä houkuttelevat, mutta voisi kuvitella, että eniten mettä tuottavat hyvälle tuoksuvat värikkäät kasvit kiehtovat eniten.

Tarjoilua keväästä syksyyn

Etelä-Suomessa perhosbaari on iskussa huhtikuun puolivälistä lokakuun loppuun asti. Keväällä aikaisin kukkivia perhoskasveja on melko niukasti ja siksi puutarhassa myös leskenlehdet ovat arvokkaita.

Sipuleista lumikello, kevätkello, idänsinililja ja kevätperennoista kylmänkukka ja kevätesikko ovat aikaisimpia kukkijoita ja houkuttelevat siten myös kevään ensimmäisiä perhosia. Myös keväällä kukkivat puut, esimerkiksi raita, ovat elintärkeitä ruokailupaikkoja horroksesta herääville hyönteisille.

Kesällä ja syksyllä sen sijaan riittää tarjontaa. Esimerkiksi asterit, nauhukset, leimut, piiskut, punahatut ovat erinomaisia kasveja niille, jotka haluavat sekä väriä että perhosia loppukesäiseen ja jopa syksyiseen puutarhaan.

Nokkosperhonen syyssyyrikkäällä
Nokkosperhonen syyssyrikkäällä. Nokkosperhonen syyssyyrikkäällä Kuva: Yle, Juha Laaksonen syyssyyrikkä

Syyssyrikkä on paras perhoskasvi

Moni pitää elokuussa kukkivaa syyssyrikkää eli syyssyreeniä perhoskasvien ehdottamana ykkösenä. Syyssyrikkä on pensas, joka viihtyy auringossa ja lämpimässä paikassa. Maan tulee olla ravinteikasta, multavaa ja vettä hyvin läpäisevää.

Syyssyrikkä on talvenarka ja menestyy ainoastaan vyöhykkeillä I–II, kaikkein suojaisimmissa ja lämpimimmissä kasvupaikoissa, missä talvinen märkyys ei muodostu ongelmaksi.

Syyssyrikkä kannattaa istuttaa joko isoon ruukkuun tai sen voi kaivaa maasta ylös syksyllä ja viedä viileään kellariin talvehtimaan. Talven aikana sitä ei saa kastella liikaa, jottei kasvin juuristo tukehdu liialliseen märkyyteen.

Mikäli syrikkä alkaa saada uusia lehtiä ennen ulosvientiä, täytyy pensas totuttaa kirkkaaseen kevätaurinkoon vähitellen. Kasvi sijoitetaan aluksi varjoon ja suojataan valkoisella peiteharsolla, ainakin, jos on luvassa yöpakkasia. Syyssyrikän violetti värimuoto houkuttelee perhosia paremmin kuin valkoinen.

Perhosia houkuttelevia kasvilajeja

Lisää aiheesta