Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

2 sovellusta paremman ruuan ja kosmetiikan valintaan

Viivakoodi ja viljantähkiä, grafiikka
Viivakoodi ja viljantähkiä, grafiikka Kuva: Shutterstock/elenabsl kuningaskuluttaja

Tuotteet lupaavat yleensä paljon, mutta toteutuvatko lupaukset ja millä keinoilla? Allergioiden ja yliherkkyyksien täyttämässä maailmassa kuluttajan tulee olla entistä paremmin itse kärryillä siitä, millaisia ainesosia tuotteissa on. Näillä kotimaisilla sovelluksilla saa lisätietoa kosmetiikan ainesosista ja ruokien ravintoarvoista.

Vältä allergisoivia aineita kosmetiikassa (iOS, Android)

Cosmethics
Viivakoodin skannaamalla saa selville, sisältääkö tuote itselle haitallisia aineita. Cosmethics cosmethics

Kosmetiikkatuotteiden tarkoitus on virkistää, piristää ja saada näyttämään paremmalle. Usein keinot ovat kuitenkin rajut. Kosmetiikkatuotteet sisältävät muun muassa formaldehydiä, parabeenejä, hajusteita ja parafenyleeniamidia, jotka saattavat aiheuttaa ihmisille erilaisia oireita. Kosmetiikan valinnassa yhä useampi haluaa välttää myös ympäristölle haitallisia ainesosia, kuten kuorintavoiteiden mikromuoveja.

Moni valveutunut kosmetiikan ostaja jo tietääkin, mitkä ainesosat saattavat haittaa aiheuttaa. Esimerkiksi hajusteet ovat tavallisin syy kosmetiikan aiheuttamiin allergisiin ihottumiin. Kosmetiikkapurnukan tuoteselosteen kemialliset nimet ja merkinnät eivät välttämättä avaudu kaikille - ainakaan kovin vaivattomasti.

Tähän ongelmaan hakee ratkaisua ilmainen kotimainen CosmEthics -sovellus. Sen avulla on helppo välttää itselle ongelmallisia ainesosia. Ensin sovellukselle kerrotaan, mitä ainesosia halutaan välttää.

CosmEthics tarjoaa tilalle terveellisemmäksi arvioitua tuotetta, jos sellainen löytyy.

Tämän jälkeen CosmEthicsilla luetaan tuotteen viivakoodi, joka avaa sen tuoteselosteen eli ns. INCI-listan. Sovellus merkitsee käyttäjälle ongelmalliset aineet. Näin esimerkiksi tiettyjä allergisoivia aineita tai vaikkapa eettisistä syistä eläinperäisiä aineita välttävä ihminen säästyy ongelmilta.

Sovellus hälyttää ainesosista hyvin selvästi logoilla: vihreä pallo merkitsee turvallista tuotetta, keltainen mahdollista allergeenia ja punainen vakavaa riskiä. Violetti taas kuvaa henkilökohtaista hälytystä, joka perustuu käyttäjän omiin allergioihin ja vakaumuksiin.

Cosmethics
Vihreä merkitsee, ettei haitallisia aineita ole. Cosmethics cosmethics

CosmEthics tarjoaa jopa tilalle toista, terveellisemmäksi arvioitua tuotetta, jos sellainen löytyy. Tässä on tietysti palveluntarjoaja kannalta ansaintakeino, kun sovellus itsessään on ilmainen, mutta samapa tuo, jos tietynlaista tuotetta on hakemassa.

Ainahan ehdotuksista voi vain ottaa vaarin ja hakea tuotteen muualta. Kun sovelluksen avaa, näyttääkin se lähinnä kosmetiikkakaupalle, mutta varsinainen hedelmä piilee kohdassa Skanneri, josta viivakoodinlukija löytyy.

Tuotteita voi hakea myös valmiista listoista, joiden alla ovat muun muassa aurinkotuotteet, tuoksut, lasten tuotteet, kasvojen hoito ja meikit.

CosmEthicsin kerrotaan tunnistavan jo ainakin 80 prosenttia Euroopassa myytävästä kosmetiikasta, joten tietokantaa voi sanoa hyvin kattavaksi. Hienoa sovelluksessa on se, että jos käyttäjä skannaa viivakoodin tuotteesta, jota ei vielä ole tietokannassa, voi käyttäjä lisätä sen tuotekuvat tietokantaan. CosmEthics ainakin lupaa analysoida tuotteen vuorokauden aikana. On tietysti mahdotonta arvioida, miten hyvin kaikkien tuotteiden analyysit pitävät paikkansa.

Ruokien ravintoarvot syyniin (iOS, Android)

Syö hyvin
Tuotteet on jaoteltu valmiisiin kategorioihin. Syö hyvin syö hyvin

Kuluttajaliiton kehittämä sovellus Syö hyvää auttaa tekemään tietoisia valintoja ruokakaupassa ja vertailemaan helposti ruokien ravintosisältöjä. Samalla kasvaa näppärästi myös ymmärrys siitä, mitä syömäsi ruoka todella sisältää.

Sovelluksella voi tarkastella ravintoarvoja yli 2000 tuotteesta 33 tuoteryhmästä, joten kaikkia Suomessa markkinoilla olevia tuotteita ei listoilta tietenkään löydy, mutta iso osa kuitenkin. Uusia tuotteita lisätään mukaan koko ajan, ja tekijöiden mukaan tulevaisuudessa sovellukseen lisätään myös tuotteiden alkuperämaa ja mahdolliset ympäristö- ja kotimaisuusmerkit.

Ensimmäisenä tulee tietysti mieleen, miten tällä voi vertailla vaikkapa ruokien suola- ja sokeripitoisuuksia. Esimerkiksi jogurtit, myslit ja monet muut terveellisiksi mielletyt tuotteethan sisältävät yllättävän paljon sokeria. Monissa leivissä on taas yllättävän paljon suolaa. Kesän aikana on nostettu esiin myös makkaratuotteiden ja eineslihapullien vaihtelevat lihapitoisuudet;. Esimerkiksi näiden asioiden tarkasteluun Kuluttajaliiton sovellus toimii.

Tuotteita voi selata kategorioiden perusteella, joita ovat esimerkiksi jogurtit, viilit, rahkat ja vanukkaat, juomat, leivät, snack-tuotteet ja valmisruoat. Jokaisesta tuotteesta annetaan ravitsemuksellisesti oleelliset ravintoarvot, kaikkia ei anneta.

Esimerkiksi Saarioisten kanttarellikeiton kohdalla kerrotaan miten paljon energiaa, hiilihydraatteja, rasvaa ja tyydyttynyttä rasvaa sekä suolaa annos sisältää.

syö hyvin
Herkkumonsterin banaaniviilissä on sovelluksen mukaan paljon sokeria. syö hyvin syö hyvin

Tuoteryhmä-sivun yläpalkista voi luoda tuotevertailun ryhmän tuotteista. Sieltä löytyy viiden eniten ja vähiten tiettyä ravintoarvoa sisältävien ruokien listat. Kaikki listat löytyvät alaspäin sivua vetämällä. Suosikkituotteitaan voi koota helposti sydänpainiketta painamalla Suosikit-sivulle, josta ne löytyvät pikaisesti.

Tuoteryhmien kahlaamisen lisäksi tuotteista voi tehdä tietysti myös suoria hakuja valmistajan, tuotenimen ja tuoteryhmän perusteella. Haku tuntuu toimivan.

Ikävää on se, ettei tuotteista ole kuvia.

Ikävää on se, ettei tuotteista ole kuvia. Tämä nopeuttaisi huomattavasti toimintaa kaupassa hyllyjen välissä pujotellessa.

Syö hyvää sopii mainiosti kodin ruokataloutta hoitavalle, joka haluaa tehdä aikaisempaa parempia valintoja. Sovelluksella on helppo tutkia tuotteita kotona kauppalistaa tehtäessä. Tästä on varmasti apua myös pienten koululaisten vanhemmille, jotka haluavat tutkia erilaisten välipalojen ravintoarvoja.

Ruokatietouden lisääminen onnistuu ilmaiseksi, sillä sovellusta rahoittaa pelivaroilla Raha-automaattiyhdistys.

8.12.2015 Lisätty asiasana.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.