Hyppää pääsisältöön

Hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista

Hameen ompeleminen kierrätyskankaista.
Hameen ompeleminen kierrätyskankaista. Kuva: YLE/Strömsö hame

Vanhoja kanavatyötauluja saa kirpputorilta muutamalla eurolla, ja niitä voi uusiokäyttää vaatteiden somisteina. Vanhoista pöytäliinoista ja kirjontatöistä voi ommella nopeasti ja helposti vaikkapa hameen. Näin syntyvät vaatteet ovat sekä persoonallisia että ekologisia!

Tarvikkeet:

 • vanhoja pöytäliinoja tai muita tekstiilejä
 • vanhoja kanavatöitä
 • puuvillanauhaa vyötäröön, leveys noin 1,5 cm ja pituus vyötärönympäryksesi + muutama sentti lisää
 • vetoketju, pituus noin 15 cm
 • ompelukone

Hameen kaavan saat tästä, kaava 1 ja kaava 2.

Kaava on kokoa S. Mittaa vyötärönympäryksesi ja jaa se kymmenellä. Saamasi mitan tulisi olla sama kuin kaavan kapean yläpään leveys. Jos haluat suurentaa Leen kaavaa, leikkaa kaava keskeltä kahtia langansuunnan suuntaisesti, vedä puolikkaita erilleen ja lisää niiden väliin tarvittava määrä senttejä, kymmenellä jaettuna tietenkin. Piirrä sitten uusi, kokoasi oleva kaava. Jos taas haluat pienentää kaavaa, aseta puolikkaat limittäin toistensa päälle niin, että kaavan yläpää on oikeanlevyinen.

Tee näin:

1. Mittaa vyötärönympäryksesi ja päätä, kuinka pitkän hameen haluat, ja muokkaa kaavaa mittojesi mukaan. Tee hameesta yhtä pitkä kuin kanavatyöstä tai jatka kanavatyötä kankaalla, jotta hameesta tulee haluamasi pituinen.
2. Aseta kaava kankaan päälle ja leikkaa kangas jättäen ympärille 1 cm:n saumanvarat (helmaan tarvittaessa enemmän). Jos sinulla on kaksi kanavatyötä, leikkaa kankaasta kahdeksan kappaletta. Hameeseen tarvitaan yhteensä kymmenen kappaletta.
3. Aseta kaava kanavatyön päälle ja piirrä kaavan ääriviivat.
4. Ompele ääriviivojen sisäpuolelle siksakkiommel.
5. Leikkaa kanavatyö ääriviivojen mukaan.
6. Huolittele kaikkien kappaleiden reunat siksakkiompelella.
7. Laita kappaleet haluamaasi järjestykseen ja ompele ne pitkistä sivuista yhteen viimeistä ja ensimmäistä kappaletta lukuun ottamatta.
8. Kokeile hametta yllesi. Viimeiseen saumaan, johon tulee vetoketju, jätetään 1,5 cm:n saumanvara. Jos hame on liian suuri, ompele uusi ommel muutama millimetri vanhojen ompeleiden sisäpuolelle niin, että jokainen kappale kapenee yhtä paljon.
9. Silitä kaikki saumanvarat auki.
10. Ompele puuvillanauha kiinni hameen vyötäröön oikealle puolelle.
11. Käännä puuvillanauha nurjalle puolelle ja silitä. Ompele se kiinni suoralla ompelella niin, että reunuksesta tulee siisti.
12. Aseta hameen viimeinen ja ensimmäinen kappale päällekkäin oikeat puolet vastakkain. Mittaa vetoketjusi pituus ja merkitse hameeseen nuppineulalla, mihin sen päättyy.
13. Ompele viimeinen ja ensimmäinen kappale tavalliseen tapaan yhteen pitkien sivujen alaosasta nuppineulaan asti. Ompele halkio kiinni 4 mm:n pistonpituudella. Jätä koko saumaan mieluiten 1,5 cm:n saumanvara!
14. Silitä saumanvara auki.
15. Käännä hame oikein päin. Neulaa vetoketju nurjalle puolelle sitä saumaa vasten, jonka ompelit 4 mm:n pistonpituudella, hammastuksen keskikohta tarkasti saumaviivaa pitkin.
16. Vaihda ompelukoneeseen vetoketjujalka, jos sinulla on sellainen. Käytä muutoin tavallista paininjalkaa tai kokeile ommella täysin ilman. Ompele halkioreuna suoralla ompelella hameen oikealta puolelta vyötäröstä aloittaen noin 6 mm:n päähän vetoketjun keskikohdasta, käänny pohjukassa ja palaa takaisin toista reunaa.
17. Pura 4 mm:n pistonpituudella ommeltu ommel.
18. Ompele halutessasi vyötärölle tampit.
19. Tee hameen helmaan päärme.

Hameen ompeleminen kierrätyskankaista.
Hameen ompeleminen kierrätyskankaista. Kuva: YLE/Strömsö hame

Hameen ompeleminen kierrätyskankaista.
Hameen ompeleminen kierrätyskankaista. Kuva: YLE/Strömsö hame

Hameen ompeleminen kierrätyskankaista.
Hameen ompeleminen kierrätyskankaista. Kuva: YLE/Strömsö hame

Hameen ompeleminen kierrätyskankaista.
Hameen ompeleminen kierrätyskankaista. Kuva: YLE/Strömsö hame

Hameen ompeleminen kierrätyskankaista.
Hameen ompeleminen kierrätyskankaista. Kuva: YLE/Strömsö hame

Hameen ompeleminen kierrätyskankaista.
Hameen ompeleminen kierrätyskankaista. Kuva: YLE/Strömsö hame

Hameen ompeleminen kierrätyskankaista.
Hameen ompeleminen kierrätyskankaista. Kuva: YLE/Strömsö hame

Hameen ompeleminen kierrätyskankaista.
Hameen ompeleminen kierrätyskankaista. Kuva: YLE/Strömsö hame

Ruotsinkielinen ohjevideo

 • Maalaa kaappiin kelim-kuvio

  Yllättävä sisäpuoli!

  Kauniit vanhat tummasta puusta tehdyt kalusteet ovat kunnioitusta herättäviä. Saako sellaisia kalusteita muokata omien tarpeidensa mukaan? Minun vastaukseni on ”kyllä”.

 • Ompele kori matonkuteista

  Ompele säilytyskori ompelukoneella.

  Ompele erikokoisia koreja eri tarkoituksiin tai tee tällä tekniikalla pannunalustoja tai laukkuja. Ajatus on yksinkertainen, mutta tekniikka vaatii hiukan ompelukoneen käyttötaitoa, koska korit muotoillaan samalla, kun niitä ommellaan.

 • Leijuvat kivet

  Kivet savesta kelluvat paremmin!

  Suuren meren hiomia kiviä. Muodoltaan täydellisiä. Sileitä ja kauniita. Täydellisiä koristeita hyllyssä osana sisustusta.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon

  Sopii myös hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon.

  Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon Tämä keitto on samettisen sileä. Sen maku on herkullinen ja chili antaa ihanasti lämpöä. Keitto on myös upean värinen. Lisäksi se on vähäkalorinen ja sopii hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon. Päivi Lähtevänoja Ainekset 1 myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

 • Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini

  Hyvää arkiruokaa pienellä työpanoksella.

  Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini Tämä ruoka syntyi alun perin jääkaapintyhjennyksen tuloksena, mutta siitä on kehkeytynyt maukas ja tosi helppotekoinen arkiruokasuosikki. Lempeää, pehmeää ja täyttävää talviruokaa, joka pienten esivalmistelujen jälkeen kypsyy itsekseen uunissa. Judith Alm Ainekset 8 keskikokoista kiinteää luomuperunaa 1 pkt savustettua tofua.

 • Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi

  Helppo valmistaa niin isolle kuin pienelle porukalle.

  Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi Lapset, ystävät ja vanhemmat rakastavat. Minä rakastan. Helppo valmistaa niin isolle kuin pienemmällekin poppoolle. Zeinan resepti (Zeinas Kitchen) on helppo kaikkien valmistaa ja lopputulos on aina yhtä maukas ja tasainen.